feminismus.czČlánky › 25. listopad – Mezinárodní den proti násilí na ženách

25. listopad – Mezinárodní den proti násilí na ženách

25. listopad 2007  | Gender Studies, o.p.s.
”Dnem proti násilí na ženách” byl 25. listopad poprvé vyhlášen během kongresu latinsko-amerických a karibských ženských organizací v roce 1981 v Bogotě. Den měl být upomínkou na sestry Mirabelovy, brutálně zavražděné roku 1960 Truillovým režimem v Dominikánské republice.

”Dnem proti násilí na ženách” byl 25. listopad poprvé vyhlášen během kongresu latinsko-amerických  a karibských ženských organizací v roce 1981 v Bogotě. Den měl být upomínkou na sestry Mirabelovy, brutálně zavražděné roku 1960 Truillovým režimem v Dominikánské republice.

Po této akci následovaly téměř každý rok různé, i mezinárodně propojené akce, na kterých se podílely nejen ženské organizace. Jedním z vrcholů byly tzv. 16 akčních dnů v roce 1994, probíhajících až do 6. 12.  jako upomínka na ”Montrealský masakr”, zavraždění 14 studentek mužem, který dle svých slov ”nenáviděl feministky”.

Důležité kroky proti násilí podnikly i mezinárodní organizace:

  • V červnu 1993 byla během Světové konference pro lidská práva (uspořádané Komisí pro lidská práva OSN ve Vídni) přijata tzv. Vídeňská deklarace, která prohlašuje, že násilí na ženách je prohřeškem proti lidským právům, nezávisle na tom, zda k němu dochází ve veřejné či soukromé sféře.
  • V prosinci 1993 přijalo OSN rozhodnutí bojovat proti násilí na ženách ve světovém měřítku.
  • V březnu 1994 se Komise pro lidská práva OSN rozhodla povolat tzv. special rapporteur o násilí na ženách - komisařku, která sice nemá žádná výkonná práva, píše však roční zprávy, vydává doporučení a sbírá informace k tématu.
  • V červnu 1995 Rada Evropy svolala schůzku expertů v boji proti násilí na ženách. Jedním z usnesení této schůzky bylo i vyhlášení 25. listopadu Evropským dnem proti násilí na ženách.

  • V prosinci 1999 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 25. listopad jako Mezinárodní den proti násilí na ženách.


V České republice byl 25. listopad jako den proti násilí na ženách poprvé připomenut v roce 1995 Koordinačním kruhem prevence násilí na ženách.

Na konci roku 2006 byla spuštěna mezinárodní kampaň Ochočte si technologie!, která bojuje proti rozvoji sexuálně motivovaného násilí na internetu. Kampaň vyhlášená Ženským programem Asociace pro progresivní komunikaci (APC WNSP) chce nejen upozornit na otázky násilí na ženách v kontextu  nových IT, ale i představit informační a komunikační technologie jako efektivní nástroje k prosazování a ochraně práva žen na svobodný život bez násilí.

Tento týden pořádá organizace NESEHNUTí, ve spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi v Brně akci „Můj dům, můj hrad, moje vězení... aneb Týden proti násilí na ženách“. Rozmanitý program upozorňuje především na problém domácího násilí.

Domácí násilí v datech

Celkový podíl žen, které zažily alespoň jednu z forem násilí v partnerském vztahu – 38 %

Podíl žen z celkového počtu obětí – 94-96 %

Podíl mužů z celkového počtu obětí – 2-5 %

Pachatelé muži (u řešených případů – 98 %

Pachatelky ženy (u řešených případů) – 2 %

Násilí v partnerském vztahu přizná každý šestý občan – cca 16 % české populace starší 16 let trpí domácí násilím

Senioři a seniorky nad 65 let – 3-5 % v této kategorii trpí domácím násilím

Děti – žijí v 84 % českých domácností poznamenaných násilím, ze 69 % svědky násilí

Zdroj: proFem (Mezinárodní výzkum násilí na ženách, Pikálková S., Sociologický ústav AV ČR, Praha 2004, Výběrové šetření pro Bílý kruh bezpečí, STEM, Praha 2001) – v tomto případě převzato z www.ta-gita.cz.

 


www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.