feminismus.czČlánky › Aktivní Otcovství aneb Tátové na mateřské

Aktivní Otcovství aneb Tátové na mateřské

2. květen 2007  | Lukáš Sedláček
Aktivní Otcovství aneb Tátové na mateřské
Rádi bychom Vám nabídli bezplatný informační leták, který je součástí naších aktivit na podporu větší angažovanosti otců v péči o děti v ČR. Tyto aktivity pořádá naše sdružení NESEHNUTÍ Brno ve spolupráci s organizací Gender Studies o.p.s. Leták se skládá ze sedmi stran (oboustranně tištěných) a je vytištěn na recyklovaném papíru. Obsahuje mj. kapitoly s názvy „Otcové a genderové stereotypy“, „Tátové ve Skandinávii“, „Výchova k mateřství a láska k dětem“ či „Když je táta na rodičovské…“. Dále leták obsahuje důležité internetové odkazy, slovníček souvisejících pojmů (Genderová socializace, Gender, Noví otcové, Rovné příležitosti žen a mužů apod.) či informace o nové výstavě o aktivním otcovství.

Rádi bychom Vám nabídli bezplatný informační leták, který je součástí naších aktivit na podporu větší angažovanosti otců v péči o děti v ČR. Tyto aktivity pořádá naše sdružení NESEHNUTÍ Brno ve spolupráci s organizací Gender Studies o.p.s.

Leták se skládá ze sedmi stran (oboustranně tištěných) a je vytištěn na recyklovaném papíru. Obsahuje mj. kapitoly s názvy „Otcové a genderové stereotypy“, „Tátové ve Skandinávii“, „Výchova k mateřství a láska k dětem“ či „Když je táta na rodičovské…“. Dále leták obsahuje důležité internetové odkazy, slovníček souvisejících pojmů (Genderová socializace, Gender, Noví otcové, Rovné příležitosti žen a mužů apod.) či informace o nové výstavě o aktivním otcovství.

Na titulní straně je barevná fotografie, uvnitř sedm černobílých. Zachycují otce a děti v situacích, ve kterých jsme běžně zvyklí vídat ženy-matky. Všechny fotografie jsou původní a byly pořízeny v rámci naší kampaně. Náhled letáku můžete vidět na adrese: http://www.nesehnuti.cz/cz/ruzne/letak_otec.pdf

Cílem kampaně i letáku je upozorňovat na stereotypy a předsudky, které se pojí s otcovstvím i mateřstvím. Negativní dopady tzv. chybějících otců (fenomén charakteristický pro euro-atlantickou kulturu, kdy otcové nejsou přítomni výchově ani péči o děti) se projevují v mnoha aspektech společnosti 

  • odcizení mužů dětem i ženám
  • nerovné postavení na trhu práce (od mužů se neočekává, že se zapojují do péče, což znevýhodňuje ženy, které to dělat musejí)
  • diskriminace otců při svěřování dětem do péče rozvedených manželů.
  • téma pečujících otců se dotýká i takových oblastí, jako je domácí násilí či obecně násilí páchané na ženách: kultury a země, kde se otcové mnohem více zapojují do péče o děti, vykazují výrazně menší výskyt tohoto typu násilí, které má svůj původ v genderové nerovnosti (v nerovném přístupu k moci, k dětem, k výchově, péči atd.). Tam, kde muži častěji pečují o děti, se také ženy mnohem více prosazují ve vedoucích funkcích, ať již v politice či ve vedení velkých firem atd. Země, kde pečují i muži a vládnou i ženy jsou tak mnohem vyrovnanější a dochází v nich k harmoničtějšímu soužití mužů a žen.

 
Leták je vydán v rámci kampaně Ženská práva jsou lidská práva jako součást projektu Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem ČR.

Leták je možné si bezplatně objednat na následující adrese:

nesehnuti.otcove@gmail.com (Lukáš Sedláček, tel: 732 175 338)

Případně:
NESEHNUTÍ Brno (kampaň Aktivní otcovství)

tř. Kpt. Jaroše 31

602 00 Brno
 

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.