feminismus.czČlánky › Alberta posiluje práva obětí domácího násilí

Alberta posiluje práva obětí domácího násilí

6. červen 2005  |  Kanadská mozaika
Vládní a nevládní organizace spojují v Kanadě síly ve snaze čelit domácímu násilí. V provincii Alberta tak například zřídili soudy specializující se na případy domácího násilí.
Vládní a nevládní organizace spojují v Kanadě síly ve snaze čelit domácímu násilí. V provincii Alberta tak například zřídili soudy specializující se na případy domácího násilí. Má se tak zkrátit doba mezi spácháním trestného činu a soudním líčením, což zvyšuje šanci na potrestání viníků. Případ je v Kanadě nejdříve projednáván u tzv. docket court, tj. u soudu, který rozhoduje o procedurálních otázkách v rámci předběžného líčení. Zřízení soudu této úrovně se zaměřením na domácí násilí má v Albertě umožnit konání předběžného líčení do 48 hodin od spáchání trestného činu. Pokud zde pachatel nepřizná vinu, případ jde před soud první instance, rovněž zaměřený na domácí násilí. I zde se doba od spáchání trestného činu zkracuje, na polovinu z průměrných 32 týdnů. U soudu první instance budou také fungovat sociální pracovníci projektu HomeFront. Ti pomohou obětem domácího násilí orientovat se v soudním řízení a celkově zvládnout tuto složitou životní situaci. HomeFront je projekt, jehož cílem je koordinovat úsilí orgánů činných v trestním řízení, soudů a šesti desítek agentur sociálních služeb a tím omezit výskyt případů domácího násilí v albertském Calgary. Projekt podporuje federální a provinční vláda, město a soukromí sponzoři. Kromě poskytování podpory obětem domácího násilí HomeFront pomáhá i pachatelům, jimž poskytuje léčení nařízené soudem. Vedoucí projektu uvádějí, že teprve kombinací terapie a právního postihu je možné změnit násilnické modely chování pachatele. Studie z nedávné doby ukázala, že spolupráce jednotlivých institucí v rámci projektu HomeFront a soudu předběžného líčení specializovaného na domácí násilí snížila procento opakovaného útoku o dvě třetiny. www.homefrontcalgary.com
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.