feminismus.czČlánky › Autorská čtení v knihovně Gender Studies

Autorská čtení v knihovně Gender Studies

17. říjen 2007  | Knihovna Gender Studies
Srdečně Vás zveme na sérii autorských čtení pořádaných knihovnou Gender Studies. V měsícíh říjen - prosinec se bude v knihovně Gender Studies číst z knih českých autorek a diskutovat nad jejich tvorbou. Diskuze budou moderované. Důležité upozornění, je nutno rezervovat místo na tel: 420 224 913 350 nebo knihovna@genderstudies.cz. Začátky jsou vždy v úterý, v 18. hod. Těšíme se na vaši návštěvu. Seznam a anotace ke knihám naleznete zde....

Program autorských čtení:

16.10. - 18 hod. - Kateřina Sidonová, autorské čtení z několika knih 

23.10. - 18hod. - Jiřina Šiklová - slavnostní otevření knihy „Dopisy vnučce“

Nová knížka socioložky Jiřiny Šiklové, koncipovaná jako dopisy staromilské babičky dospívající vnučce, je poučenou a přitom dokonale srozumitelnou formou dialogu mezi generacemi. Dopisy jsou sice adresovány mladým lidem, ale jsou určeny i lidem starým, tedy „babičkám“. Cílevědomě ukazují na kontinuitu generací a snaží se vytvářet mezi nimi porozumění: aby mladí trochu chápali, jak uvažuje stará generace, a naopak, aby si staří uvědomovali, co se asi děje v mladých. Autorka – babička píše přitom naprosto konkrétně (i když ze sociálně psychologického a sociologického hlediska) o nejrůznějších tématech: O tom, že i dnešní staří lidé byli kdysi mladí a měli podobné problémy jako dnešní mladí... O tom, že zamilovanost ještě není láska… O časopisech pro dívky… O tom, že zmatky dospívání prožívají taky kluci… O emancipaci a rovnosti muže a ženy… O vztahu k mamince i k otci, k sourozencům vlastním i nevlastním…O smyslu života a co to všechno znamená. Obrázky k textu nakreslila autorčina „nefiktivní“ vnučka.

30.10. - 18 hod. - Olga Walló - Kráčel po nestejně napjatých lanech

Kráčel po nestejně napjatých lanech - anotace
Selská tradice a levicové šílenství, kolektivizace a ženy z Ravensbrücku, mýtus Barrandova i divadelní šmíra - to vše v až příliš pevném sevření rodinných pout na pozadí pravděpodobně skutečných událostí. Volné pokračování rodinné ságy Věže Svatého ducha je napsáno nezvykle kultivovaným jazykem, ironicky a zábavně. Pohrdavě přechytralé dítě vypráví o absurdní citové výchově v 50. a 60. letech v luxusní vinohradské vile a na zchátralém polabském statku. O Shakespearovi, Kafkovi i Gagarinovi.

6.11. - 18 hod. - Petra Hůlová - Umělohmotný třípokoj

Umělohmotný třípokoj - anotace
Čtvrtý román mladé prozaičky, autorky úspěšných románů Paměť mojí babičce, Přes matný sklo a Cirkus Les Mémoires, přináší do české literatury téma palčivé a přitom výrazně kontroverzní: vyprávění zachycuje zpověď stárnoucí prostitutky, která bilancuje svůj život, vzpomíná na to, co prožila, a místy s humorem a nadsázkou líčí svá léta strávená vykonáváním nejstaršího řemesla. V psaní Petry Hůlové představuje kniha výrazný posun k výrazové sevřenosti, nová je zde i humorná stránka vyprávění hlavní hrdinky.

20.11. - 18 hod. - Magdaléna Platzová - Aaronův skok

Aaronův skok - anotace
Nový román Magdaleny Platzové spojuje životní příběhy tří žen: Rakouská židovská malířka Berta Altmannová se narodila v roce 1900 ve Vídni. Stýkala se s levicově orientovanou bohémou, studovala v Bauhausu. V roce 1934 se zúčastnila dělnických nepokojů, byla zatčena a po propuštění utekla před Dolfussovým režimem do Prahy. Z Prahy vedla její cesta do Hronova a potom do Terezína, odkud odjela naposledy – do Osvětimi, kde byla v říjnu 1944 zavražděna. Malířce Kristýně Hládkové je v době vyprávění 88 let. Vše podstatné o životě i umění se naučila od Berty, přesto ji v rozhodujícím okamžiku jejich přátelství zradila. Kristýnině vnučce Mileně je 23 let. S Izraelskými filmaři, kteří přijíždějí do Čech natočit dokument o Bertě Altmannové se poprvé dostává do Terezína. Lehkomyslně nechává do svého života vstoupit lásku a spolu s ní historii, která je živější, než by se dalo čekat. Aaronův skok je román o svobodě a umění, o vězení, o extrémech, o mateřství a o věčném útěku.

27.11. - 18 hod. - Jakuba Katalpa - Je hlína k snědku?

Je hlína k snědku? - anotace
Próza mladé autorky je napsána s mimořádnou silou výrazu. Vyprávění hlavní hrdinky Niny letmo zachycuje historii její rodiny, jeho těžiště je však v přítomnosti zalidněné manželem, milenci, milenkou. Je to příběh o hledání cesty k sobě, vyprávěný s nekompromisní otevřeností. Sled krátkých a hutných epizod umožňuje libovolné střídání časů a dějů, vytváří kontrasty, naznačuje paralely, sugestivně navozuje nálady. Krátká novela překvapuje hloubkou záběru a upoutává neobvyklým obsahem i kompozicí.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.