feminismus.czČlánky › Bleskově ze světa reprodukčních práv

Bleskově ze světa reprodukčních práv

12. červenec 2006  | Linda Sokačová
Krátké zprávy ze světa reprodukčních práv: Zpráva o lidských právech žen v Chorvatsku (2005): Women´s Network Chorvatsko (Ženská chorvatská síť) vydala studii o ženských právech v Chorvatsku, která pokrývá témata jako institucionální mechanismy v oblasti rovnosti žen a mužů, média, vzdělávání, trh práce, násilí, obchod se ženami a ozbrojené konflikty. Stranou nezůstala ani reprodukční práva. Podle studie způsobily vysoké ceny interrupcí ve veřejných nemocnicích a nátlak pro-life organizací vytlačení interrupcí do sféry šedé ekonomiky.

V Bulharsku v únoru 2006 začala druhá část kampaně na podporu prevence HIV/AIDS, kterou vyhlásilo tamní ministerstvo zdravotnictví a která bude ukončena v roce 2008. Součástí kampaně je například poskytování anonymních a bezplatných testů na HIV/AIDS. Kampaň je zacílena na drogově závislé, vězně a širokou veřejnost.

Ženská sexuální práva v Chorvatsku: feministická nezisková organizace Women´s Room (Ženský pokoj) provedla na vzorku 1491 žen výzkum sexuálního chování a práv v Chorvatsku. Studie se zaměřila na ženskou sexualitu, sexuální a reprodukční zdraví a sexuální násilí. Výsledky ukázaly, že 66% žen při prvním pohlavním styku nepoužilo antikoncepční prostředky, 45% (ve věku 18 až 50 let), které vedou pravidelný sexuální život, používá antikoncepci. Chorvatské ženy nejčastěji používají jako antikoncepční metodu prezervativ (52%) a antikoncepční pilulky (18%).

Women´s Room je chorvatskou feministickou neziskovou organizací, která působí na poli reprodukčních a sexuálních práv žen. Nejvíce se organizace zaměřuje na sexuální násilí, obchod se ženami a prostituci, sexuální a genderové minority a ženskou sexualitu. Hlavní cíle jsou zvyšování informovanosti o základních ženských právech a právech sexuálních menšin, potlačování všech forem genderové diskriminace, prevence sexuálního násilí na ženách a sexuálních minoritách.

Více informací: http://www.zenskasoba.org/en.

Zpráva o lidských právech žen v Chorvatsku (2005): Women´s Network Chorvatsko (Ženská chorvatská síť) vydala studii o ženských právech v Chorvatsku, která pokrývá témata jako institucionální mechanismy v oblasti rovnosti žen a mužů, média, vzdělávání, trh práce, násilí, obchod se ženami a ozbrojené konflikty. Stranou nezůstala ani reprodukční práva. Podle studie způsobily vysoké ceny interrupcí ve veřejných nemocnicích a nátlak pro-life organizací vytlačení interrupcí do sféry šedé ekonomiky. Podle autorů studie by potraty neměly být výdělečnou činností. Katolická církev také v Chorvatsku ostře vystupuje proti asistované reprodukci a děti, které se díky ní narodí, tato insituce označuje za věci. Na školách není povinná sexuální výchova, ani základní biologická znalost reprodukčních orgánů. A to i přes silný zájem veřejnosti, aby tato témata byla do povinné školní výuky zahrnuta. Vzdělávací program Teen Star, který je výběrový, je silně ovlivněn náboženským dogma a zaměřuje se především na sexuální abstinenci.

Celá zpráva je dostupná na: http://www.zenska-mreza.hr/Izjave/report2005.htm.

Snížení počtu interrupcí v Rusku: V Rusku se snížil počet interrupcí ze114 na tisíc žen (v roce 1991) na 45 interrupcí na tisíc žen. Na 100 porodů však stale připadá 122 potratů (v roce 1991 to bylo 200 potratů). Pokles je způsoben snadnějším přístupem k moderním antikoncepčním prostředkům a také díky centrům pro plánované rodičovství, která jsou podporována především zahraničními neziskovými organizacemi. V Rusku bohužel stále ještě přetrvává využívání interrupce jako antikoncepční metody.

Zdroj: Astra News 4/06: http://www.astra.org.pl/biuletyn.

Irští studenti a studentky požadují větší přístup k interrupčním službám: Na výročním kongresu The Union of Students in Ireland (Studentský svaz Irska) se jeho členové a členky shodli na nutnosti lobbovat u vlády a dalších relevantních institucí za lepší přístup k legálním interrupcím v Irsku. Podle statistik více jak 6 000 irských žen využívá možnost podstoupit interrupci ve Velké Británii.

Zdroj: Astra News 4/06: http://www.astra.org.pl/38_issue.htm.

Snížení počtu interrupcí v České republice: V roce 2005 se v ČR snížil počet interrupcí oproti roku 2004 o 3%. Loni bylo evidováno celkem 40 000 potratů, z toho 26 450 interrupcí. Skoro pětina interrupcí byla provedena ze zdravotních důvodů. V České republice může žena požádat o provedení interrupce bez omezení do 12. týdne těhotenství. Do 24. týdne těhotenství je možné provést potrat z genetických důvodů.

Zdroj: Ústavu zdravotnických informací a statistiky – http://www.uzis.cz.

Slovensko: Na konci roku 2005 se na Slovensku konala konference učitelů a učitelek sexuální výchovy, kterou uspořádala Spoločnosť pre plánované rodičovství. Na webových stránkách této organizace najdete jednotlivé příspěvky, které se zaměřují na potřeby a očekávání mládeže v oblasti sexuální výchovy a také analýzu učebnic sexuální výchovy na Slovensku.

Více informací: http://www.rodicovstvo.sk.

Aperio – časopis pro aktivní rodičovství: Prvních sedm let života Nejnovější číslo časopisu Aperio, který vydává stejnojmenná organizace, je věnováno prvním sedmi letům v životě dítěte. Najdete zde články věnující se tomu, co nemusíte dělat a přitom zůstanete dobrou mámou nebo tátou, příspěvky o úloze otce v ranném dětství, rozhovor s legendou Innou May Gaskin a přílohu léto s dětmi. Na internetové stránce potom najdete bonusový rozhovor s MUDr. Lukášem Dostálem o vývoji schvalovacích procedur Porodního domu U čápa.

Více informací: www.aperio.cz.

Rovné šance: Možnost informované volby u porodu Zajímáte se o to, jaká jsou Vaše práva při porodu? Co to je přirozený porod a proč je prospěšný nebo jak Vám může pomoci porodní asistentka? Na tyto otázky Vám pomůže najít odpovědi informační brožurka Porodního domu U Čápa „Možnost informované volby: porod“. Můžete si ji objednat na e-mailové adrese ops@pdcap.cz.

Více informací o Porodním domu U čápa najdete na: http://www.pdcap.cz.

Zdroj: zpravodaj Reprodukční práva - červen 06, zpravodaj je podpořen Slovak-Czech Women´s Fund.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.