feminismus.czČlánky › Chcete mě? aneb Kupte si Kyselou žábu premiéra Topolánka

Chcete mě? aneb Kupte si Kyselou žábu premiéra Topolánka

2. květen 2007  |  Žába na prameni
Cenu Kyselá žába, která byla udělena v prosinci 2006 premiérovi Mirku Topolánkovi za nekorektní sexistické výroky na téma rovné příležitosti žen a mužů, je nyní možné zís-kat. Přestože je ocenění zhmotněno v podobě kovové plastiky žáby, premiér se na slavnostní večer nedostavil a cenu si doposud nepřevzal. Poté, co ve svých nekorekt-ních moudrech pokračoval dokonce při zahájení Evropského roku rovných příležitostí, rozhodli se organizátorky a organizátoři soutěže tuto plastiku vydražit v aukci.

Chcete mě? aneb Kupte si Kyselou žábu premiéra Topolánka

Cenu Kyselá žába, která byla udělena v prosinci 2006 premiérovi Mirku Topolánkovi za nekorektní sexistické výroky na téma rovné příležitosti žen a mužů, je nyní možné získat. Přestože je ocenění zhmotněno v podobě kovové plastiky žáby, premiér se na slavnostní večer nedostavil a cenu si doposud nepřevzal. Poté, co ve svých nekorektních moudrech pokračoval dokonce při zahájení Evropského roku rovných příležitostí, rozhodli se  organizátorky a organizátoři soutěže tuto plastiku vydražit v aukci.
Aukce probíhá do 15. května, 18:00 v galerii Vltavín v internetové aukci na adrese:

Za co premiér cenu v prosinci 2006 obdržel?
Mirek Topolánek získal cenu Kyselá žába mimo jiné za své prohlášení o počtu žen v politice: “Pokud by (ženy - pozn. redakce) měly příslušné kvalifikace, tak by jich tam bylo nepochybně víc.” Jaké kvalifikace má Topolánek na mysli, neuvedl a patrně zapomněl na fakt, že v ČR je více žen s vysokoškolským titulem než mužů.
Před volbou předsedy ODS prohlásil, že “nový předseda musí být správný chlap s gulama”. Z tohoto výroku je jasné, že v čele ODS musí být podle Topolánka osoba mužského pohlaví.

Co prohlásil premiér v dubnu 2007?
„Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž." Pikantní je, že tento výrok, který vyjadřuje nepochopení toho, o co jde v úsilí o vyrovnání šancí mužů a žen při uplatnění na trhu práce, pochází z premiérova projevu k Evropskému roku rovných příležitostí. Výrok vzbudil oprávněnou kritiku mnoha neziskových organizací,  odborníků, vědců a mnoha dalších osobností. Zcela jednoznačně premiérovi opět zajistil čestné vítězství v kategorii „sexistický výrok političky nebo politika“ ve zmíněné soutěži i pro tento rok.

Co s výtěžkem z aukce?
„Původně jsme chtěli výtěžek z aukce věnovat na vzdělávání politiků v oblasti rovných příležitostí žen a mužů. To by od nás sice bylo dost „kyselé“ a  jedovaté, ale asi by nám na to nikdo nedal ani korunu. Proto jsme se rozhodli výnos z dražby věnovat na faktickou podporu žen, které se rozhodly mít děti, a přesto se nevzdávají naděje, že budou mít v moderním evropském státě v roce 2007 stejné příležitosti uplatnění jako muži.“ říká Dana Radová, manažerka sdružení Žába na prameni, které bylo pořadatelem soutěže. Více o sdružení najdete na.


O soutěži Kyselá žába a Zlatá žába
Kyselá žába je cena za nekorektní sexistický výrok. Soutěž má několik kategorií – výrok političek, politiků, redaktorek, redaktorů, osobností vědy, kultury a sportu. „V Kyselé žábě  jde o to, uvědomit si, jak jsou v každém z nás hluboko zakořeněné stereotypy, které připouštějí nerovnost žen a mužů.“ řekla Dana Radová. V soutěži se udělují i pozitivní ocenění za přínos v oblasti  rovných příležitostí, a to opět v několika kategoriích. Jako ceny jsou udělovány kovové plastiky žáby, které vytvořil sochař Martin Bradáček.

Chcete ji?
Cenu a sošku Kyselé žáby včetně věnovacího certifikátu na jméno premiéra Topolánka můžete získat v aukci, kterou pořádá galerie Vltavín. Vyvolávací cena je 6 000 Kč.

Aukce probíhá do 15. května, 18:00 v galerii Vltavín v internetové aukci na adrese:

 
Odkazy:

Soutěž o Kyselou žábu a Zlatou žábu
http://www.zabanaprameni.cz/1/index.php?pg=2

Úplné znění projevu premiéra Topolánka k Evropskému roku rovných příležitostí
http://cesko.ihned.cz/c3-23154985-002000_d-cele-zneni-projevu-mirka-topolanka-k-evropskemu-roku-rovnych-prilezitosti

Zpráva ČTK o zahájení Roku rovných příležitostí
http://www.ctk.cz/zpravy/vseobecne_view.php?id=244985

Evropský rok rovných příležitostí na euroskop.cz
http://www.euroskop.cz/57734/clanek/evropsky-rok-rovnych-prilezitosti-pro-vsechny-2007/

Dana Radová
projektová manažerka 
Žába na prameni, o. s.
Žitavského 496
Praha 5 – Zbraslav 156 00
tel.: 774 922 134
dana@zabanaprameni.cz
http://www.zabanaprameni.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.