feminismus.czČlánky › Co je to FErUM?

Co je to FErUM?

11. leden 2008  | Zdeňka Řezbová  |  FErUM
Ferum je otevřená umělecká skupina. Jako zakladatelky /Darina Hlinková a Zdeňka Řezbová/ jsme kurátorkami i samotnými vystavujícími umělkyněmi. Skupina má za cíl pořádat výstavy, akce či projekty, ke kterým vždy přizve další(ho) novou(ého) členku(a). Ta(en) se může účastnit jednoho či více projektů.

Co je to FErUM?

Ferum je otevřená umělecká skupina. Jako zakladatelky /Darina Hlinková a Zdeňka Řezbová/ jsme kurátorkami i samotnými vystavujícími umělkyněmi.

Na čem je projekt postaven?

Nechceme přijít s dalším konceptem tzv. autorské dvojice, která vystupuje navenek jako jeden umělecký subjekt, víceméně názorově sjednocený a na této jednotě stavějící. Jde nám o skutečný dialog, diskuzi, konfrontaci a to z dlouhodobějšího hlediska. Tzn. nechceme vytvářet uzavřenou komunitu, skupinu, která se bude uvnitř stále více upevňovat ve svých názorech, případně se pro možné neshody a vnitřní rozrůzněnost postojů rozpadne.
Skupina má za cíl pořádat výstavy, akce či projekty, ke kterým vždy přizve další(ho) novou(ého) členku(a). Ta(en) se může účastnit jednoho či více projektů.
Jde nám o to, na základě konkrétního tématu rozevřít širší spektrum náhledů na určitý problém, na konkrétní téma. Vnitřní rozrůzněnost a případnou rozpornost tedy vítáme a považujeme ji za jeden ze základních předpokladů úspěšného fungování projektu.

Existuje ženské umění?

My samy, v pozici kurátorek tohoto projektu, nemáme v této otázce jasno, respektive se na ní jednoznačně neshodneme. Projekt FErUM by svou angažovaností rád přispíval do této diskuse.

Jak se organizujeme?

Jako zákládající členky projektu FErUM  přirozeně tíhneme k určitým tématům, kterými se zabýváme dlouhodoběji.
D. Hlinková – mýtus krásy, reklama, kýč, (fotografie, video).
Z. Řezbová – problém identity, vrozené versus sociální (performance, instalace, objekt).
Zároveň se necháváme oslovovat dalšími „náhodnými“ tématy, která intuitivně cítíme jako nosná. Zvolené téma zpracovává každá členka/člen samostatně (jen výjimečně spolupracujeme na jednom společném projektu – výstupu). Diskutuje se pouze výsledné vyznění instalace z kurátorského hlediska. Rovněž hledáme a oslovujeme další umělecké subjekty (může to být jednotlivec, příp. i umělecká dvojice či skupina), které se k danému tématu již nějak vyjádřili či u kterých předpokládáme, že jejich příspěvek by v rámci výstavy ukázal další důležitý aspekt v přístupu k danému tématu.

Chcete se účastnit projektu FErUM?

hledáme:
- umělce a umělkyně, umělecké  skupiny a jiná umělecká sdružení
- galerie a jiné výstavní prostory pro realizaci našich projektů
- lidi zajímající se o témata genderu, gender-artu, otázky ženského umění,  etc.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.