feminismus.czČlánky › Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky

Přinášíme čtenářské tipy pro děti i dospívající, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale širší rozhled slíbit můžeme. V roce 2024 facebooková skupina Nezletilí kritici získala Zlatou stuhu v kategorii Teorie a kritiky literatury pro děti a mládež. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a stanice Český rozhlas Vltava

📖 Tatínek a moře je nejtemnější z muminích románů švédské umělkyně s finskou adresou Tove Jansson. Často se o něm tvrdí, že není pro dětské čtenáře*ky. Tatínek je totiž tentokrát ještě podrážděnější a znuděnější než obvykle, proto donutí celou rodinu přestěhovat se na nehostinný ostrov v širém moři. Muminí skřítci se houževnatě potýkají s těžkým životem ve starém majáku a objevují tajemná zákoutí ostrova. Kniha je plná přemítání o lidském údělu a ladné přírodní lyriky, kterou v revidovaném překladu a nové grafické podobě ocení děti i dospělí.

Doporučeno: +10

📖 Tonda, Slávka a kouzelné světlo je kniha, která navazuje na stejnojmenný animovaný film, ale není pouze jeho literární verzí. Hlavním hrdinou je Tonda milující převleky a pozorování. Na malého kluka jsou to zvláštní zájmy, ale co mu zbývá, když nemůže ven z domu, protože celý svítí? Alespoň jeho rodiče si to myslí. Naštěstí se do domu přistěhuje Slávka, a ta má opačný názor a navíc kouzelné světlo. Krásný román o přátelství, za který jeho autorka Jana Šrámková před několika týdny získala ocenění Zlatá stuha.

Doporučeno: +8 let

📖 Křídločky, souborné vydání čtyř knih pro děti legendární spisovatelky Ursuly K. Le Guin, která dávno předtím, než se to stalo normou, zapojovala do svých příběhů příslušníky*ce nejrůznějších menšin a tepala patriarchát. Hlavními hrdiny a hrdinkami je čtveřice kočičích sourozenců, jež se narodila s křídly a brzy se osamostatnila. Z města ulítli na svobodnější venkov, kde zažívají rozmanitá dobrodružství, což autorce nebrání nastolovat její obvyklá témata: svobodu, respekt k odlišnosti nebo rozdílnosti ve výchově chlapců a dívek. Příběhy křídloček dotvářejí propracované ilustrace S. D. Schindlera.

Doporučeno: +6

📖 Vařená vejce – Tade jandre je první romsko-české leporelo pro nejmenší děti, které napsala Stanislava Miková. Autorka se inspirovala romskou lidovou slovesností, kterou přizpůsobila malým dětem. Anekdotický příběh vypráví o chudém Romovi s kupou dětí, co vyzraje na bohatého, ale lakomého sedláka. Knížku z edice Repolero ilustrovala Zuzana Mašková.

Dopučeno: +1

ČTENÁŘSKÁ RECENZE (Autorkou recenze je Matylda Čadová (9) z Prahy. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, kteří by k nám rádi napsali recenzi na (audio)knihu, ozvěte se na nezletilikritici@gmail.com!)

Hlavní hrdinkou knihy Žirafy mají velikánské srdce je holka, která bydlí na žirafím ostrově, v jehož středu leží jezero, kterému se říká Žirafí srdce. Jmenuje se Vega, chodí do třetí třídy a má zvláštní schopnost – umí vidět zvířata, která ostatní nevidí jako Přechodovou Zebru nebo Pruhovaného Nosorožce, a umí si s nimi i hrát. Navíc má Vega na ruce mateřské znaménko ve tvaru obrácené žirafy.

Vega si v rámci školního projektu začne dopisovat s holkou, která cestuje s cirkusem. Jmenuje se Janna a má dvě mámy, z nichž jedna je principálka v cirkuse a druhá pracuje se zvířaty. Vega svoji mámu nezná, žije jen s tátou. Ten si najde novou přítelkyni, kterou Vega nemá ráda a myslí si o ní, že je ledová královna, která jejímu tátovi zamrzá srdce.

Jednoho dne objeví Vega v dědově garáži cirkusové věci a dojde jí, že i on kdysi pracoval v cirkuse. Navíc se zdá, že to mohl být stejný cirkus, s nímž jezdí Janna. Když si Vega tenhle svůj objev spojí s tím, co už se dřív dozvěděla o své mámě, rozhodne se vše prozkoumat. Nakonec se ukáže, že lidi nemusí být vždycky takoví, jací se zdají na začátku, že se magické schopnosti můžou dědit a že nejen žirafy mají velikánská srdce. Knížka mě moc bavila a skvěle se mi četla. Mám moc ráda cirkus, i když trochu jiný, než ten, který je v knížce, a taky si hodně ráda hraju s vymyšlenými zvířaty i lidmi. Takže jsem měla pocit, že toho mám s Jannou i Vegou hodně společného. Příběh bude podle mě bavit holky i kluky každého věku.

Žirafy mají velikánské srdce: Sofia Chanfrea, ilustrovala Amanda Chanfreau, přeložila Marie Voslářová, 200 stran, vydalo nakladatelství Host (2024).

SETKÁNÍ

Hry Franze Kafky je název interaktivní výstavy v Muzeu literatury, která sice není primárně určena dětem, ale díky své hravé formě může dobře posloužit jako první setkání s jeho originálním dílem. Výstava bourá klišé, že Franz Kafka byl „světem unavený člověk, kterého sžíraly bizarní fantazie“, a naopak jej představuje jako aktivního sportovce. Z této perspektivy nahlíží také jeho deníky, korespondenci, úryvky z díla a kresby. Výstavu můžete navštívit do 15. září 2024, a vzpomenout tak na celosvětově známého spisovatele, který zemřel před 100 lety.

Více info: https://pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/hry-franze-kafky/

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

P-requel neboli díl 0, který ale obvykle vychází až ve chvíli, kdy už je umělecké dílo zveřejněno. Pozná se tak, že jeho děj chronologicky předchází ději díla a čtenáři mohou zjistit, jaké měl jejich oblíbený hrdina dětství, jak se na něm podepsali rodiče nebo jak se potkal se svými kumpány. Prequely najdeme nejčastěji v komiksu a filmové tvorbě. Mezi ty nejznámější patří prequel Předehra ke kultovnímu komiksu Sandman nebo filmové sérii Star Wars. Většinou se jedná o marketingovou vějičku, na kterou se chytí fanoušek či fanynka, kteří jsou nešťastní z toho, že jejich oblíbená série je u konce.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.