feminismus.czČlánky › Dokumentární pondělí s FAMU

Dokumentární pondělí s FAMU

24. únor 2006  | Redakce F.cz
Studentky FAMU uvádějí své nejnovější školní filmy, které soutěžily o cenu Dagmar Táborské. Akce se koná 27.2. ve 20.00 v kině Světozor. Představí se Vám filmy autorek Hany Valentové - Hledání nového střihu, Andrei Culkové - Život zabité žábě!, Lindy Jablonské - Kupředu levá a Daniely Matějkové - Lehko a těžkooděnci. Cena Dagmar Táborské je udílena od roku 2005, kdy byla založena nadace, jejímž posláním je poporovat studentky FAMU.


Studentky FAMU uvádějí své nejnovější školní filmy, které soutěžily o cenu Dagmar Táborské

27.2. ve 20.00 v kině Světozor

Hana Valentová - Hledání nového střihu 
Svatební šaty jako objekt, jehož vlastnosti je nutné poznat, popsat, uzpůsobit pro každodenní život v domácnosti, nebo ho použít pro splnění snu. 

Andrea Culková Život zabité žábě!
Naučná satira o urputné snaze po zachování života, o metamorfóze zachránců… a stovkách zachráněných životů

Linda Jablonská -.Kupředu levá
Dokument o o členech pražského komunistického svazu mládeže

Daniela Matějková Lehko a těžkooděnci – reportáž ze zásahu policie na Czech Teku v Mlýnci


Kdo byla Dagmar Táborská? 


Dagmar Táborská (1932-2004) koncem 50. let hrála v několika filmech, později pracovala jako střihačka, na filmech Emila Radoka, později, po emigraci do Kanady na filmu Jána Kadára Co mi táta nalhal (Lies My Father Told Me, 1975), na loutkových seriálech a dalších filmech pro Studio Walta Disneye. Podílela se na dokumentární produkci torontské skupiny Okno-The Window. Byla manželkou režiséra Václava Táborského, jehož snímky z šedesátých let významně přispěly k formování moderního českého dokumentu. Sama realizovala řadu dokumentů, které v pečlivém sledování česko-slovenské komunity ozřejmily psychologické a sociologické důsledky ztráty domova. Za jeden z nich, Vianoce – Slovak Canadian Christmas, zaznamenávající tradiční vánoční zvyky a rituály přenesené do nového prostředím, získala prestižní Red Ribbon Award na Americkém filmovém festivalu v New Yorku v roce 1979.

V roce 2005 byla založena nadace, jejímž posláním je udílet Cenu Dagmar Táborské, určenou studentkám FAMU.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.