feminismus.czČlánky › Druhý ročník soutěže pro veřejnost Kyselá žába a Zlatá žába 2007 právě odstartoval

Druhý ročník soutěže pro veřejnost Kyselá žába a Zlatá žába 2007 právě odstartoval

16. červenec 2007  |  Žába na prameni
„Zlatá žába“ je cena za snahy a úspěchy konkrétních lidí, kteří svými aktivitami a postoji pomáhají v prosazování myšlenky rovných příležitostí pro ženy a muže. V loňském ročníku soutěže cenu získali např.: redaktor pořadu Zátiší v Radio 1 Josef Chuchma, novinář týdeníku Týden Martin Fendrych nebo dokumentaristka Olga Sommerová. “Kyselá žába” je symbolickým “napomenutím” za vyjadřování, které není vůči ženám nebo mužům tak docela fér. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu. Cenu Kyselá žába v minulém roce získal například Mirek Topolánek, ale cenu si nevyzvedl a nakonec ji v aukci uměleckých předmětů vydražily Sociálně demokratické ženy.
„Zlatá žába“ je cena za snahy a úspěchy konkrétních lidí, kteří svými aktivitami a postoji pomáhají v prosazování myšlenky rovných příležitostí pro ženy a muže.

V loňském ročníku soutěže cenu získali např.: redaktor pořadu Zátiší v Radio 1 Josef Chuchma, novinář týdeníku Týden Martin Fendrych nebo dokumentaristka Olga Sommerová.

“Kyselá žába” je symbolickým “napomenutím” za vyjadřování, které není vůči ženám nebo mužům tak docela fér. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu.
Cenu Kyselá žába v minulém roce získal například Mirek Topolánek, ale cenu si nevyzvedl a nakonec ji v aukci uměleckých předmětů vydražily Sociálně demokratické ženy.

Veřejnost může posílat svoje tipy na vítěze a  vítězky na www.zabanaprameni.cz/kysela do 31. října 2007 v těchto kategoriích:
1) Sexistická/ý politička/ politik
2) Sexistická/ý novinářka/ novinář
3) Sexistická osobnost ze světa kultury, vědy, sportu
4) Sexistická situace ze života
Ocenění Zlatá žába se uděluje bez kategorií.

V letošní roce vyhlásilo sdružení Žába na prameni také soutěž o autorskou divadelní hru na téma rovné příležitosti žen a mužů: Zlatá divadelní žába, do které se přihlásily téměř čtyři desítky autorek a autorů. Vyhlášení vítězů a vítězek obou soutěží se uskuteční na slavnostním večeru v prvním prosincovém týdnu.

Mají podobné soutěže smysl?
Při prvním ročníku soutěže se ukázalo, že oboustranně vybalancovaný humor, nadsázka a nadhled velmi dobře ukazují stereotypy o „správných“ ženách a mužích, které skutečným mužům a ženám umí život pořádně zkomplikovat. Cílem soutěže je otevírat prostor pro vyvážený, vtipný dialog, proto odměňujeme i vítěze nekorektních výroků kvalitní uměleckou cenou, která symbolizuje respekt a úctu ke všem, kteří jsou ochotni o situaci mužů a žen v české společnosti diskutovat. Také díky velkému ohlasu veřejnosti a médií jsme se rozhodli, že soutěž bude pokračovat tak dlouho, dokud v české společnosti nebudou sexistické situace i humor vnímané přinejmenším stejně pod úroveň jako situace či humor rasistický.
Těšíme se na vaše tipy.
www.zabanaprameni.cz/kysela

Letošní ročník soutěže podpořili Nadační fond Slovak-Czech Women´s Fund, Dilia – divadelní a literární agentura, Radio1 a Český rozhlas 6

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.