feminismus.czČlánky › Džabrail - SOS akce projektu Přátelské pomoci čečenským rodinám

Džabrail - SOS akce projektu Přátelské pomoci čečenským rodinám

24. říjen 2007  | Jana Hradílková  |  Berkat
Džabrail - SOS akce projektu Přátelské pomoci čečenským rodinám. Účel sbírky je pokrytí nákladů na cestu těžce nemocného Džabraila a jeho maminky do Čečenska.

Účel sbírky: pokrytí nákladů na cestu těžce nemocného Džabraila a jeho maminky do Čečenska.

Zabezpečení nákladů na cestu těžce nemocného Džabraila a jeho maminky do Čečenska.

Uspajevi jsou čečenská rodina,která bydlí v integračním bytě v Kadani (okr. Chomutov). V ČR jsou přes 4 roky, přijeli sem  jako jedna z válkou nejpostiženějších rodin z Grozného. Mají dva syny (13 a 17) – oba  vyrůstali během války v rozbombardovaných domech,  celá  rodina  velmi utrpěla psychicky i fyzicky. Před  dvěma lety  dostali azyl, po těžkém období v uprchlickém táboře jim svitla naděje na normální život v zemi, která  je přijala a  kde chtějí  dál žít.

Nejmladší člen čečenské rodiny třináctiletý Džabrail, měl zdravotní problémy  již v uprchlickém táboře. Před rokem však postihla rodinu velká rána – lékaři zjistili, že  trpí těžkou formou rakoviny. Jeho diagnoza je bohužel velmi nepříznivá – fibrosarkom axily. Po  prodělaných operacích a  chemoterapeutické léčbě je s metastázami na plicích v domácím ošetřování s tím, že  nemoc dále pokračuje. Lékaři se k nemoci vyjádřili s tím, že se dál nedá již ve  smyslu léčby nádoru nic  dělat, Džabrail bere  již jen léky proti  bolesti.(D. je v péči odd. dětské onkologie v Praze – Motole)

Zázraky se  dějí. V případě této nemoci je ale velmi těžké hledat naději  na uzdravení, přestože si  to všichni moc přejeme. Okolo rodiny se vytvořil v posledních měsících okruh přátel se silnou spoluúčastí – i  díky tomu se s rodiči dá otevřeně mluvit o tom, co  může  přijít a  jak se  připravit  na  nadcházející období.

Rodiče  Džabraila se na nás obrátili s prosbou o pomoc při řešení složité situace, ve  které se v souvislosti s těžkou nemocí  chlapce ocitají. Tradiční zvyklosti Čečenců velí, že člověk má být  pohřben tam, kde se  narodil. Sám Džabrail v poslední době několikrát vyjádřil přání vidět  svoje příbuzné. Vidíme, že  rodinu tento problém hodně  trápí a  pokud  jim pomůžeme  řešit tuto pro ně  zásadní věc, pomůžeme jim vyrovnat se situací, zklidnit se a uspořádat  vše  tak, aby se Džabrailovi co nejvíce  pomohlo zvládnout asi  nejtěžší situaci, jaká může třináctiletého kluka  potkat.  

Po  konzultacích s ošetřující lékařkou Džabraila, s Odborem pro azylovou a migrační politiku na MV, s dětským hospicem Klíček v Malejovicích a  s Poradnou pro uprchlíky v Ústí nad Labem  se   o.s. Berkat (Jana Hradilková,  tel. 608829535) rozhodlo pokusit se připravit a zabezpečit  cestu Džabraila a jeho maminky  do Grozného.

Náklady na cestu :  cca  50000 Kč.

Zdravotní péče v Grozném  (zajištění léků a individuální zdravotní péče) cca 80000 a více Kč

Příspěvky posílejte na účet veřejné sbírky o.s. Berkat:

Č.ú.  911676001/2400   eBanka   konst. Symbol 558,  var. symbol  11115
"SOS DŽABRAIL"

e-banka,  SWIFT:  EBNKCZPP

V případě, že se  cesta z důvodů náhlé změny situace neuskuteční, prosíme všechny dárce, aby nám zaslali své kontaktní informace, abychom mohli podat informace či konzultovat, jak s vybranou částkou  naložíme.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.