feminismus.czČlánky › E-learning a rovné příležitosti

E-learning a rovné příležitosti

Chce-li zaměstnavatel získat loajalitu svých zaměstnanců, je podstatným nástrojem podpora dalšího vzdělávání a poskytování školení. Ta mohou přispívat jak k rozšíření kvalifikace a znalostí, tak i dovedností komunikačních či manažerských. Ačkoli výraznou roli hraje prezenční studium v rámci krátkodobých a dlouhodobých kurzů, na důležitosti nabývá distanční studium formou e-learningových kurzů.

Chce-li zaměstnavatel získat loajalitu svých zaměstnanců, je podstatným nástrojem podpora dalšího vzdělávání a poskytování školení. Ta mohou přispívat jak k rozšíření kvalifikace a znalostí, tak i dovedností komunikačních či manažerských. Ačkoli výraznou roli hraje prezenční studium v rámci krátkodobých a dlouhodobých kurzů, na důležitosti nabývá distanční studium formou e-learningových kurzů.

Ty s sebou přinášejí celou řadu výhod: účastník si sám určí dobu zahájení a ukončení studia, jeho intenzitu, místo, kde bude studovat, míru komunikace s lektory, období skládání zkoušek či posloupnost modulů, které tvoří celek školení. Obsah nabízených e-learningových kurzů se nejčastěji zaměřuje na informační technologie a prohloubení znalostí v oblasti práce se správou souborů, s editory a databázemi, s vytvářením prezentací, s funkcemi internetu a podobně. Prostřednictvím moderních technologií tak frekventanti kurzů získávají a přímo v praxi si upevňují další znalosti právě jejich využitím. Těmto kurzům věnuje pozornost pravděpodobně nejširší věková kategorie - využívají je jak zaměstnavatelé a zaměstnanci státních a soukromých institucí, tak například také senioři. Ti převážně využívají studium ICT kombinující výuku pod vedením lektora a e-learning.

Oblibu si však získávají kurzy na klíč připravené podle požadavků zadavatele. Obvykle je jejich cílem proškolit v daném tématu většinu pracovníků, tj. nikoli v řádu jednotlivců, kteří by se mohli zúčastnit školení vedeného lektorem, ale spíše desítek až stovek zaměstnanců. Řadu příkladů poskytují e-learningové školicí programy pro instituce veřejné a státní správy. Ty s cílem dalšího vzdělávání úředníků poskytovaly a poskytují všem úředníkům dostupné - a do velké míry i povinné - další vzdělávání v oblasti politiky Evropské unie a jejích východisek, etiky, základů environmentální politiky, strukturálních fondů a strategií programovacích období apod. Dokonce jsou formou e-learningu často organizována také vstupní školení úředníků - v souladu se zákonem č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, návrhem systému přípravy pracovníků ve veřejné správě (usnesení vlády č. 814/2000).

Evropská unie - a s ní i Česká republika - vnímá jako důležité vedle řady dalších oblastí i prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže. Právě e-learningový kurz uvádějící do problematiky tohoto tématu je jednou z cest, jak aspekty rovnosti a nediskriminace dále aplikovat. Obsahem jednoho z pilotních kurzů vzniklých pro zástupce správy jsou otázky legislativy vztahující se na úrovni Evropské unie a České republiky k rovnosti žen a mužů na trhu práce, obsah a základní cíle úmluv, k nimž se ČR zavázala, příklady dobré praxe jak v ČR, tak z řady evropských zemí, slovník pojmů apod. Přestože v ČR proběhla celá řada školení úředníků veřejné a státní správy, učitelů, ale i HR manažerů, zůstávají rovné příležitosti oblastí spíše přehlíženou.

Proto byl vytvořen e-learningový vzdělávací modul, aby nedostatky ve znalostech úředníků překlenul. Ačkoli příklady dobré praxe pocházející dnes už i z podniků působících v České republice příležitostmi nebo slaďováním rodinného a pracovního života se zvyšuje prestiž dané organizace uvnitř i navenek, většina institucí vnímá implementaci politiky rovných příležitostí pouze jako jednu z nepodstatných možností. Není pro ně však nástrojem rozvoje potenciálu - na trhu práce, mezi spolupracovníky, konkurenty či v dalších kontaktech v zahraničí. Zaměstnavateli, který respektuje rovné příležitosti a svým zaměstnancům poskytuje nejen další vzdělávání v této oblasti, přináší nediskriminace na pracovišti sníženou fluktuaci pracovních sil, která šetří výdaje na nábor nových zaměstnanců a jejich školení, motivaci zaměstnanců, výkonné pracovní prostředí a již zmíněnou dobrou pozici firmy na trhu. Vedle dodržení zákoníku práce a dalších souvisejících zákonů tak zaměstnavatel ještě těží z řady aspektů, které jsou pro něj ekonomicky dlouhodobě výhodné.

Z pohledu dodržování rovnosti je pro zaměstnavatele - paralelně s dalším vzděláváním - bezpochyby zajímavým a přínosným krokem také vytvoření veřejně dostupného dokumentu, stanovujícího pravidla aplikace rovných příležitostí ve firmě či instituci. Ten by měl obsahovat mj. definici přímé a nepřímé diskriminace, vyslovení jasného postoje dané instituce k prosazování rovných příležitostí, jména osob zodpovědných za funkčnost opatření k rovným příležitostem, přesnou strukturu jejich implementace, způsob nakládání se stížnostmi, příklady nezákonných a diskriminačních postupů a v neposlední řadě také způsob kontroly a míru zapojení odborů a zaměstnanců do rozhodování o politice rovných příležitostí ve firmě nebo organizaci.

Politika prosazování rovných šancí by se měla stát součástí image firmy navenek a měla by být prezentována například i prostřednictvím inzerce výběrových řízení, spolupráce s personálními agenturami apod. Opatření politiky rovných příležitostí totiž není jen věcí osob zodpovědných za nábora školení nově přijímaných zaměstnanců; naopak, jejich obsah a struktura má být známa všem zaměstnancům na všech úrovních.

Časopis HR forum : odborný měsíčník pro všechny, kteří chtějí dobře vést druhé i sami sebe [online], [02-2005]. Dostupný z WWW: http://www.lidske-zdroje.org

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.