feminismus.czČlánky › Eva Hauserová uvede v Gender Studies knihu Vagina Catherine Blackledgeové

Eva Hauserová uvede v Gender Studies knihu Vagina Catherine Blackledgeové

17. leden 2006  | Gender Studies
Ve čtvrtek 19. ledna 2006 uvede publicistka, překladatelka a spisovatelka Eva Hauserová knihu Vagina Catherine Blackledgeové. Prezentace se uskuteční od 18. hodiny v prostorách knihovny Gender Studies, o.p.s. - Gorazdova 20, 120 00 Praha 2. Kniha Catherine Blackledgeové nám otevírá nové historické, biologické, lékařské i sociálně antropologické pohledy na vaginu. Pojmem „vagina“ autorka míní celé ženské a samičí rozmnožovací ústrojí a všechno, co s ním souvisí.
Catherine Blackledgeové

VAGINA


Knihu představí její překladatelka Eva Hauserová

Kniha Catherine Blackledgeové nám otevírá nové historické, biologické, lékařské i sociálně antropologické pohledy na vaginu. Pojmem „vagina“ autorka míní celé ženské a samičí rozmnožovací ústrojí a všechno, co s ním souvisí. Knihou se jako červená niť táhne konstatování, opakující se u různých oborů lidské činnosti od náboženství až po současnou přírodovědu, že totiž naše současná kultura – odvíjející se k judaisticko-křesťanských základů – se chová k ženské plodnosti, ke schopnosti žen zachovávat život i k ženské a zprostředkovaně také k samičí sexualitě hodně macešsky. Monoteistická partriarchální náboženství zatlačují ženy do situace, kdy se mají za svá rodidla i za požitek ze sexu stydět, všeobecně přijímaná morálka chválí ženy, které svoji sexualitu popírají a potlačují, a věda, ať už biologie nebo různé lékařské obory, provozované donedávna především muži odchovanými patriarchálním systémem, přistupuje k otázkám kolem rozmnožování, evolučních strategií samic a samců, sociobiologie a evoluční psychologie obou pohlaví zkresleně.

Eva Hauserová vystudovala biologii na Karlově univerzitě a pár se věnovala výzkumu v oblasti molekulární genetiky, než pochopila, že bude lepší pro ni i pro vědu, když toho nechá. Přesto nepřestala sledovat dění v sociobiologii a evoluční psychologii, a to nejen z biologických, ale především z feministických důvodů. Vývoj primatologie, evoluční psychologie a dalších věd v 90. letech, když se do věci konečně vložily ženy vědkyně, ji velmi potěšil a nadchla ji příležitost přeložit knihu Catherine Blackledge Vagina, která s těmito otázkami úzce souvisí. Po profesní stránce vystřídala Eva Hauserová kariéru matky a ženy v domácnosti, psala science-fiction, pak prošla různými časopiseckými i knižními redakcemi (ABC mladých techniků a přírodovědců, Ikarie, Harlequin Publishers, Story). Kromě toho překládala z angličtiny a zabývala se časopiseckou i televizní publicistikou. Podílela se třeba na pořadu Ženský hlas, na ekologických „pětiminutovkách“ a dokumentech. V jejích povídkách a románech se obvykle projevují prvky feminismu nebo ekologie.

Čtvrtek 19. ledna 2006 od 18. hodiny.
Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, 120 00.

Místo si můžete rezervovat na: 224 91 56 66, gender.info@ecn.cz. Místa jsou rezervována do 18 hod.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.