feminismus.czČlánky › Evropský parlament schválil podnět o rovnoprávnosti pohlaví

Evropský parlament schválil podnět o rovnoprávnosti pohlaví

14. březen 2007  |  Evropský parlament
Evropský parlament dnes schválil podnět o rovnoprávnosti pohlaví, který reaguje na "Plán na zrovnoprávnění žen a mužů 2006 - 2010" představený Komisí v březnu 2006. Poslanci tímto vzkázali Komisi, aby k politice rovnoprávnosti pohlaví přistupovala nejen jako k prioritě EU, ale především jako k nezbytnému požadavku na dodržování práv jednotlivce.

Evropský parlament dnes schválil podnět o rovnoprávnosti pohlaví, který reaguje na "Plán na zrovnoprávnění žen a mužů 2006 - 2010" představený Komisí v březnu 2006. Poslanci tímto vzkázali Komisi, aby k politice rovnoprávnosti pohlaví přistupovala nejen jako k prioritě EU, ale především jako k nezbytnému požadavku na dodržování práv jednotlivce. Zpravodajka Amalia SARTORIOVÁ (EPP-ED) v této souvislosti poznamenala, že "pokud chceme podporu práv postavit do středu zájmu, musíme také ustanovit nulovou toleranci vůči jejich porušování".

 

Evropský parlament podporuje naplnění principu rovných příležitostí v praxi


Přestože ženy tvoří 52% evropské populace, toto číslo se neodráží v jejich zastoupení v politice nebo na vedoucích pozicích v zaměstnání. Evropský parlament proto schválil podnět o rovnoprávnosti pohlaví, který reaguje na "Plán na zrovnoprávnění žen a mužů 2006 - 2010" představený Komisí v březnu 2006.

Evropští zástupci požadují především uplatňování principu stejné mzdy za stejnou práci, podporu rodičovské dovolené, zasahování proti násilí, lepší integraci žen-imigrantek a propagaci respektu vůči ženským právům ve vnějších vztazích Evropské unie.
 
Parlament na základě schválení podnětu žádá Komisi, aby k politice rovnoprávnosti pohlaví  přistupovala nejen jako k prioritě EU, ale především jako k nezbytnému požadavku na dodržování práv jednotlivce. Vyústěním tohoto přístupu by mělo být úsilí o koordinaci a posílení evropských a vnitrostátních opatření na právní ochranu žen a dětí. Parlament rovněž naléhá na Komisi, aby v souladu s posledními usneseními Soudního dvora Evropských společenství začlenila do "Plánu rovnosti" i práva a problémy, kterým čelí transsexuálové.
 
Během pondělní večerní rozpravy na toto téma poznamenala zpravodajka Amalia SARTORIOVÁ (EPP-ED, IT), že východiskem pro Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví bylo podporování lidských práv. Pokud "chceme podporu práv postavit do středu zájmu, musíme také ustanovit nulovou toleranci vůči jejich porušování".
 
Stejná mzda za stejnou práci
 
Parlament schválením podnětu žádá také členské státy, aby zahrnuly do svých akčních plánů pro zaměstnanost a sociální začlenění opatření zaměřená na podporu přístupu žen na pracovní trh za rovných důstojných podmínek a nároku na stejnou odměnu za stejně odvedenou práci. Rozdíl mezi platy mužů a žen se stále pohybuje na úrovni 15%. Dále požaduje uskutečnění konkrétní strategie na posílení žen v podnikatelské sféře. Apeluje rovněž na Komisi, aby přezkoumala směrnici Rady 75/117/EHS o této oblasti, zejména co se týká inspekcí práce a právní ochrany v případech, kdy dochází k diskriminaci.
 
Zpráva na jiném místě vyzývá členské státy, aby v rámci dodržování Lisabonské strategie jmenovaly národního úředníka zodpovědného za rovnoprávné postavení mužů a žen.
 
Sladění zaměstnání a rodinného života
 
Přijatý text požaduje na Komisi, aby, ve spolupráci se členskými státy a jejich sociálními partnery, podpořila vytváření politik usnadňujících skloubení pracovního a rodinného života. Například tím, že :

  •  zajistí, aby náklady spojené s mateřstvím a otcovstvím šly na účet společnosti jako celku; to by mělo pomoci vymýtit diskriminační chování v podnicích, podpořit příznivý demografický vývoj a usnadnit zaměstnávání žen
  • zlepší dostupnost a pružnost služeb v oblasti pečovatelských služeb
  • bude aktivně vybízet partnery, aby využili pružné pracovní doby a podíleli se na domácích pracích a rodinných povinnostech; vypracuje první návrh otcovské dovolené
Aktivní činnost zaměřená proti násilí a obchodování s lidmi
 
Evropští zástupci naléhají na Komisi, aby posílila opatření na ochranu žen a dětí proti všem formám násilí, včetně zotročování, zločinů ve jménu cti, obchodování s lidmi, vynucených sňatků a polygamie. Požadují navrhnout ukazatele pro sledování těchto forem násilí a předložit návrh směrnic o boji proti násilí na ženách..
 
Poslanci také žádají, aby Komise co nejrychleji shromáždila srovnatelné a věrohodné údaje o obchodování s lidmi za účelem snížení počtu obětí a provedla studie o souvislostech mezi právními předpisy o prostituci a obchodováním s lidmi za účelem sexuálního zneužívání.
 
Zpráva se obrací ke členským státům, aby zavedly povinnou registraci činů mrzačení ženských pohlavních orgánů osobami které pracují ve zdravotnictví a odebraly licenci lékařům, kteří tyto úkony provádějí.
 
Práva žen v zahraniční politice
 
Parlament už dříve prohlásil, že "respektování práv žen musí být zásadní podmínkou pro politiku sousedství EU, její zahraniční a rozvojovou politiku". Zástupci proto zdůrazňují, že dodržování ženských práv musí být rovněž klíčovou podmínkou v rámci jednání s kandidátskými zeměmi o přistoupení.
 
EU by měla "přijmout větší závazek" směrem k politickému dialogu se třetími zeměmi a poskytování finanční podpory určené na propagaci rovnoprávnosti pohlaví. Poslanci zdůraznili důležitost podněcování vzdělanosti dívek, zajištění rovného přístupu na trh práce a k výrobním prostředkům jako je půda, úvěry a technologie. Navrhli také zvýšení úsilí na ochranu dívek proti všem formám násilí.
 
Parlament naléhavě vyzývá Komisi a členské státy, aby jako součást politik rozvojové spolupráce přijaly vhodná opatření, která by podpořila lepší zastoupení žen a která by umožnila, aby ženy měly stejné příležitosti jako muži.
 
Parlament rovněž navrhuje Komisi, aby zajistila koordinaci mezi politikami EU a OSN v otázce rovných příležitostí a dívčích práv.
 
Integrace žen-imigrantek
 
Zpráva žádá Komisi, aby provedla "praktické kroky vedoucí k podpoře emancipace a ekonomické a sociální integrace migrujících žen". Tyto kroky by měly zahrnovat opatření podporující jazykovou vybavenost a získávání informací o právech a povinnostech vyplývajících z acquis Společenství, mezinárodních dohod, zásad a z platných právních předpisů v hostitelské zemi (mj. zákaz mnohoženství v rámci slučování rodin) a o základních hodnotách Unie.
 
Role médií v procesu zrovnoprávnění žen a mužů
 
EP se domnívá, že sdělovací prostředky hrají důležitou roli v šíření kladných příkladů a vytváření pozitivních obrazů o ženách, které by měly povzbudit další ženy a zároveň zapojit muže do procesu uskutečňování rovného postavení obou pohlaví. Nakonec proto Parlament žádá Komisi, aby podpořila různé iniciativy, například v rámci programu Media 2007, s cílem upozornit sdělovací prostředky na stereotypy, které šíří a podporovat s jejich pomocí  rovné příležitosti mužů a žen.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.