feminismus.czČlánky › Femina Film zná své vítěze

Femina Film zná své vítěze

1. listopad 2006
Femina Film zná své vítěze
23. ročník mezinárodního filmového festivalu Femina Film je u konce. Ten letošní nastavil laťku hodně vysoko a nabídl návštěvníkům nejen projekce soutěžních filmů, ale také na 18 různých doprovodných akcí v podobě divadelního představení, výstav, projekcí celovečerních filmů, konferencí a také hostů světového renomé.

23. ročník mezinárodního filmového festivalu Femina Film je u konce. Ten letošní nastavil laťku hodně vysoko a nabídl návštěvníkům nejen projekce soutěžních filmů, ale také na 18 různých doprovodných akcí v podobě divadelního představení, výstav, projekcí celovečerních filmů, konferencí a také hostů světového renomé.

Festival  byl zahájen ve středu projekcí filmu Věry Chytilové „ Hezké chvilky bez záruky“.  Věra Chytilová  zde osobně převzala cenu FEMINA GRANDE  za ženský autorský přínos české kinematografii.

V průběhu projekcí soutěžních i nesoutěžních se představily i hosté  festivalu: Květa Jeriová – Pecková,  Líba Tailor, Líba Šmuclerová, Olga  Strusková.

Ocenění  soutěžních filmů se rozdávala až den třetí, páteční. Večer se na ústeckém zámečku Větruše sešli hosté a soutěžící, kteří se dočkali hodnocení jednotlivých soutěžních snímků. Odborná porota  ve které  zasedli režiséři Roman Vávra, a Maria Procházková, producentka Jana Tomsová  a kameraman  Svatopluk Malý,  vybírala z celkem čtyř kategorií. Podle porotců bylo rozhodování těžké a po rozličných názorech se nakonec shodli na konečné podobě vítězné listiny

První cenu si v jednotlivých kategoriích odnesly:
V kategorii „Amatérský dokument“, Eva Benešová za film „Staré Střešovice“ V kategorii „Studentský animovaný“ porota udělila dvě první ceny, které  si za film „Ze života matek“ odnesla  Kristina Dufková a za film „Ve stínu“ Stanislava Mikulková, obě dvě studenky FAMU.
V kategorii „Profesionální dokument“ byla udělena druhá cena, kterou získala  režisérka Alena Hynková za dokument „ Malá velká hra“
Čestné uznání v kategorii studentský dokument získala  Jana Kusková  za film „ Mezi námi ženami“

Slavnostním večerem provázel Ovar Šerif a patrona festivalu Ester Kočičková, která se divákům představila také v roli třináctileté Adélky nebo cvičenky s nůžkami a filmem na novodobé spartakiádě. K dobré náladě přispěl také pěvecký sbor, nebo hostesové s typickými znaky playgirls na svém těle.

Sobotní den představil průřez filmů režisérky Věry Chytilové. K vidění a také k zamyšlení byly snímky jako Sedmikrásky, Hra o jablko, Faunovo velmi pozdní odpoledne nebo Šašek a královna. Promítalo se v aule Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

A k sobotnímu večeru se přidaly také ženy.  Na společenském setkání členek „Women Forum“  byla zahájena činnost  Fóra žen v oblasti severních Čech.  Festival v souvislosti s Fórem žen navštívila i paní Olga Girstlová, která jako první Češka získala v Monaku v roce 1999 ocenění Vedoucí podnikatelka světa . Fórum žen tímto krokem rozšířilo svou působnost  z Prahy do regionů České republiky . Ústecké setkání se tak stalo mezníkem v činnosti tohoto nepolitického sdružení , kterí vytváří zázemí pro aktivní ženy  a poskytuje jim podporu při prosazování jejich cílů a projektů.

Neděle se smutkem nastínila konec festivalového pětidenního šílenství. Posledním hostem se tak stala novinářka Gabriela Převrátilová, která na festivalu představila projekt „Moment změny – Snapshots of change“. Jedná se o 36 krátkých filmů, které natočily ženy z celého světa o tamějších ženách a jejich osudech. Anglicky dabované snímky byly simultánně překládány.
Femina Film 2006 je dnes již minulostí.
Když prý ale něco končí, něco nového začíná. Už teď  tak organizační team festivalu spřádá nitky ročníku 2007, aby pomyslnou laťku v příštím roce překonal.


Oficiální výsledky 23. ročníku  festivalu filmové, televizní a videotvorby autorek
Femina Film  2006

Kategorie profesionální dokument:
1. místo:   nebylo uděleno
2. místo:  „ Malá velká hra“, autorka:  Alena Hynková
3. místo:  „ 13. komnata Venduly Svobodové“ , autorka: Alena Činčerová

Kategorie studentský animovaný:
Porota udělila dvě první místa
1. místo:   „ Ze života matek“ , autorka Kristina Dufková
1. místo:  „ Ve stínu“, autorka:  Stanislava Mikušková
2. místo:   nebylo uděleno
3. místo:   „Osvícení „, autorka Helena Rosová

Kategorie studentský dokument:
Čestné uznání: „ Medzi nami ženami“ autorka Jana Kusková ( SK)

Kategorie amatérský dokument:
1. místo:   „ Staré Střešovice“ , autorka Eva Benešová
2. místo:  „ Co se děje v trávě“, autorka:  Martina Balzarová
3. místo:  „ Dobrý den Polsko“ , autorka: Alena Krejčová

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.