feminismus.czČlánky › Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku

Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku

1. listopad 2005  | Redakce F.cz
Gender Studies, o. p. s. Vás zve na přednášku Dariny Martykánové "Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku". Během Frankovy diktatury prosazoval vládnoucí režim značně restriktivní pojetí ženské role, založené na měšťanské redefinici katolického ideálu ženství. Po Frankově smrti zahájilo Španělsko přechod k demokracii, jehož součástí se stalo také radikální zpochybnění tradiční mužské a ženské role, včetně “sexuální revoluce“. V posledních třiceti letech probíhá ve Španělsku živá společenská debata na toto téma a španělská společnost prochází dramatickými změna...

Gender Studies, o. p. s. Vás zve na přednášku

Dariny Martykánové

Feminismus a redefinice ženství a mužství v demokratickém Španělsku

Během Frankovy diktatury prosazoval vládnoucí režim značně restriktivní pojetí ženské role, založené na měšťanské redefinici katolického ideálu ženství. Po Frankově smrti zahájilo Španělsko přechod k demokracii, jehož součástí se stalo také radikální zpochybnění tradiční mužské a ženské role, včetně “sexuální revoluce“. V posledních třiceti letech probíhá ve Španělsku živá společenská debata na toto téma a španělská společnost prochází dramatickými změnami. Díky snaze žen i mužů změnit tradiční uspořádání a dospět k společenským vztahům založeným na rovnosti je dnes Španělsko zemí s nadprůměrným počtem žen v politice i v podnikatelské sféře a těší se z pokrokové legislativy, např. zákonu o manželství osob stejného pohlaví a komplexním zákonu o domácím násilí. Také obraz žen a mužů v médiích ukazuje plurální genderové role a nabízí široké spektrum osobností všeho věku a sociálního zázemí. Nemalou zásluhu na podobě zmíněných změn mají různé proudy feministického hnutí. Nicméně se začínají projevovat i úskalí či slepá místa hlavních proudů španělského feminismu: španělské feministky se mnohdy soustředí spíše na akademické diskuze či kariérní možnosti vzdělaných žen a přehlížejí přežívání patriarchálních mechanismů v životě přistěhovalkyň a žen bez vzdělání. V zásadě se však život španělských žen změnil k nepoznání, jak je vidět ze srovnání generace dnešních třicátníků a jejich rodičů.

Darina Martykánová - vystudovala turkologii a dějiny a kultury islámských zemí na FF UK v Praze. Od r.2002 žije ve španělském Madridu, kde od r. 2003 studuje na Universidad Autónoma v doktorandském studiu Soudobé dějiny a ve svém výzkumném projektu se soustřeďuje na srovnávání zemí oblasti Středozemního moře. Publikuje v různých odborných časopisech a přednášela na několika kongresech a univerzitách na téma gender, mužská studia, feminismus, španělské dějiny, Osmanská říše, diskurz pokroku a modernity.

Úterý 8. listopadu 2005 od 18. hodiny.

Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, 120 00.

Místo si můžete rezervovat na: 2 24 91 56 66, gender.office@ecn.cz. Místa jsou rezervována do 18 hod.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.