feminismus.czČlánky › Feminismus v akademii a mimo ni

Feminismus v akademii a mimo ni

29. říjen 2007  | Kateřina Šaldová  |  Ženy a věda
2.11. 2007 se uskuteční konference na téma Feminismus v akademii a mimo ni: aktivismus v akademii – angažovanost feministického výzkumu – témata – jazyk rovných příležitostí. Klíčová témata jsou Feministická práce v akademii, Aktivismus a angažovanost v akademii a Jazyk rovných příležitostí.

Datum konání: 2. 11. 2007
Místo konání: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, místnost 108

Na podzim se v rámci Týdne vědy a techniky a projektu Stimulating Policy Debate on Women in Science Issues in Central Europe 6. Rámcového programu uskuteční seminář na téma Feminismus v akademii. Jedná se o jednodenní akci organizovanou Národním kontaktním centrem – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. s cílem reflektovat současný stav a rozpoutat debatu nad otázkou Jak vypadá feministická práce v akademii. Půjde jednak o vzájemné představování vizí, cílů a koncepcí vlastní feministické aktivity v akademii, jednak také o hlubší diskusi teoretických otázek, s nimiž se v akademické praxi dennodenně setkáváme. Jednou ze zásadních motivací k uspořádání semináře je také vytvořit prostředí pro setkání lidí, kteří působí v oblasti genderového bádání a pohybují se v akademickém a/i neziskovém prostředí. Povaha semináře bude spíš neformální a živější, nepůjde o přednáškový konferenční blok, spíše o kratší vstupy a diskusi. V dopolední části bude probíhat panelová diskuse mezi představiteli a představitelkami z akademického a neziskového prostředí, odpoledne pak přednáškový blok a diskuse.

Feministická práce v akademii

Od 90. let vznikají v České republice programy a katedry genderových studií na univerzitách, zakládají se výzkumná centra a oddělení, která se specificky věnují zkoumání genderových otázek ve společnosti z nejrůznějších úhlů pohledu, začínají se vydávat učebnice týkající se utváření identit žen a mužů a na univerzitách se vyučuje řada feministicky laděných kurzů. Na „akademii“ se tak rozvinul poměrně široký proud genderového bádání. Co si přesně představit pod akademickým, výzkumným, ale i pedagogickým, feminismem? Jak vypadá feministická práce v akademii?

Aktivismus a angažovanost v akademii

Hovořit v akademickém prostředí o aktivismu nebývá zvyklostí. Stejně tak se v akvistickém, často neziskovém sektoru málokdy vyskytuje přívlastek akademický. Zásadní pointou feminismu je ale právě takový přístup, který se opírá o angažovanost jednotlivce a aktivismus ve smyslu snahy o změnu stávajícího pořádku. Jak takový aktivismus vypadá na akademické půdě? 

Témata  - Jazyk rovných příležitostí

S prohlubováním bádání v oblasti genderových studií pochopitelně dochází ke specifikaci jazyka, kterým rámujeme dané problémy. Jazyk rovných příležitostí proniká ale také na politické agendy a určuje tak mainstreamové rámování odborných zpráv pro státní zprávu či lobysticky orientovaných dokumentů. Jinak mluvíme, když žádáme o granty, jinak při přednáškách o genderových teoriích  a jinak třeba na vědeckých konferencích. Jaké používáme jazyky? Jaké jazyky a registry používáme a jak to utváří a ovlivňuje realitu toho, o čem hovoříme? 

Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. Vás srdečně zve na pracovní seminář na téma Jak vypadá feministická práce v akademii s podtitulem …potkali se na Národní třídě, který se bude konat 2. 11. 2007 v budově Akademie věd, Národní třída 3, Praha 1, místnost 108. Moderátorkou semináře bude M.A. Libora Oates-Indruchová, Ph.D.   

Vyzýváme také zájemce a zájemkyně k předkládání příspěvků týkajících se oblasti genderového bádání a zkušenosti výuky/studia genderových teorií. Výzva trvá do 30. 10. 2007 pro všechny obory i zájemkyně a zájemce bez rozdílu titulu. Pravidla pro podávání příspěvků naleznete

Pro aktuální informace sledujte novinky na www.zenyaveda.cz. Kontaktní osoba: Kateřina Šaldová (katerina@zenyaveda.cz).

Program semináře:

dopolední blok 10:00-13:30 panelová diskuse mezi zástupci a zástupkyněmi akademického a neziskového sektoru

odpolední blok 14:30-16:30 příspěvky na téma feministická práce v akademii

9.30 – 10.00 neformální ranní káva a čaj
10.00 – 11.30 panelová diskuse na téma „Feminismus v akademii a mimo ni“ moderuje Libora Oates-Indruchová, Ph.D. (FSS MU)

účast přislíbily:
PhDr. Hana Havelková, Ph.D. (Fakulta humanitních studií UK)
Jana Hradilková, CsG. (Berkat, o.s.)
Mgr. Petra Jedličková (Filosofická fakulta UK)
Mgr. Jitka Kolářová (Gender studies o.p.s., Bloody Mary)
Mgr. Marcela Linková (Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.)
Mgr. Lukáš Sedláček (Fakulta sociálních studií MU a Nesehnutí Brno)
Mgr. Zuzana Uhde (Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.)

11.30 – 12.00 přestávka na kávu
12.00 – 13.30 pokračování panelové diskuse
13.30 – 14.30 oběd
14.30 – 16.00 příspevky na téma feministická práce v akademii
16.00 – 16.30 závěrečná diskuse a ukončení

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.