feminismus.czČlánky › G-bod - setkání studujících genderu

G-bod - setkání studujících genderu

5. březen 2007  |  Nora
Rády bychom vás informovaly o možnosti zúčastnit se akce G-bod, kterou Genderové informační centrum NORA ve spolupráci se studentkami Katedry genderových studií FHS UK, Genderových studií Katedry sociologie FSS MU a Gender centrem chystá na středu 21. 3. 2007.

Vážení a milí studující,

rády bychom vás informovaly o možnosti zúčastnit se akce G-bod, kterou Genderové informační centrum NORA ve spolupráci se studentkami Katedry genderových studií FHS UK, Genderových studií Katedry sociologie FSS MU a Gender centrem chystá na středu 21. 3. 2007. Jedná se o první setkání studentů a studentek z České a Slovenské republiky zabývajících se genderovou tematikou, respektive píšících seminární, bakalářskou, diplomovou či doktorskou práci v oblasti genderové/feministické tematiky.

Nápad se zrodil na letošní letní škole feministických studií NOISE v Utrechtu, jíž se zúčastnily tři studentky KGS FHS UK a ředitelka GIC NORA. Vzhledem k absenci podobných setkávání v česko-slovenském prostoru, které by byly specificky určené pro studující, jsme pocítily naléhavou potřebu vytvořit prostor k diskusi o genderových a/či feministických projektech a otázkách. Institucionalizace genderových studií na českých a slovenských školách s sebou totiž přináší vzrůstající počet a rozsah studentských výzkumných projektů, které řeší více či méně podobné teoretické, metodologické a epistemologické otázky. My samy se potýkáme s množstvím otázek a problémů, jež studium genderové tematiky, psaní nejrůznějších seminárních či diplomových prací, aplikace teoretických konceptů a budoucí uplatnění studujících přináší. Ve společné debatě se řešení nalézají daleko lépe a rychleji. Prostor k diskusi by nám tak umožnil vyměňovat si informace, znalosti a zkušenosti a posilovat vazby a kontakty mezi jednotlivými studujícími a pracovišti. Rozhodně nám nejde jen o studující zavedených programů v Praze a Brně, ale také dalších genderových či feministických kurzů a seminářů na jiných VŠ školách v České republice a Slovenské republice.

Vymyslely jsme proto projekt G-bod, který by se měl stát pravidelným setkáváním studujících. Setkávání by se měli účastnit také vybraní vyučující jakožto garanti a odborníci a odbornice na diskutované otázky, vítáni jsou také ti/ty vyučující, kteří/ré přijedou z vlastního zájmu. G-BOD chce také (v případě úspěchu projektu úkol do budoucna) dát prostor k prezentaci neziskových organizací a dalších institucí zabývajících se genderovou problematikou a propojit tak studující s neziskovou sférou.

G-BODu jsme stanovili několik dlouhodobých cílů

1)     vytvořit síť studujících zabývajících se genderovou problematikou v České a Slovenské republice
2)     organizovat a koordinovat pravidelná setkávání studujících k diskusi nad otázkami vyplývajícími ze studia, výzkumných projektů a/nebo závěrečných prací
3)     rozvíjet feministické teorie v českém a slovenském prostoru, obohacovat je o místní pohled a upevňovat jejich pozici v různých vědních oborech
4)     vytvořit prostor pro práci na společných projektech studujících
5)     udržovat pravidelný kontakt a upevňovat vztahy mezi studujícími a katedrami či pracovišti, na nichž studující působí
6)     otevřít diskusi o uplatnění studujících genderu na pracovním trhu
7)     vytvořit sekci G-BOD na webových stránkách genderového informačního centra NORA, která by sloužila jako diskusní fórum a burza nápadů, kontaktů a materiálů
8)     prostřednictvím studujících prohloubit propojení akademické a neziskové sféry

První, březnové setkání by mělo sloužit zejména k vytvoření kontaktů mezi studujícími, seznámení se s tím, kdo pracuje na jakém tématu, diskusím o nejpalčivějších otázkách výzkumu či psaní prací, případně pomoci těm, kteří zatím nad tématem své budoucí bakalářské/magistrerské/doktorské práce s genderovým zaměřením teprve přemýšlejí.

G-bod 2007, středa 21. března, předběžný program

9.00 – 9.30
prezentace

9.30 – 10.00
zahájení, objasnění projektu a možných výstupů (vytvoření kontaktů a skupinová distribuce informací, webové stránky, atd.)

10.30 – 12:00
diskuse ve skupinách

12.00 – 13.30
oběd

13.30 – 15.30
diskuse ve skupinách

15.30 – 16.00
pauza

16.00 – 17.30
závěrečné plénum, prezentace výsledků rokování jednotlivých skupin, navržení výstupů, evaluace, atd.


Pro účastnice a účastníky G-bodu zajistíme občerstvení, nehradíme však oběd ani cestovné.
Přihlásit se můžete na adrese gbod2007@gmail.com. V e-mailu uveďte vedle svého jména i školu a obor, který studujete, případně kombinace více oborů a škol. Nezapomeňte také uvést ročník, ve kterém se nacházíte a případně i téma vaší seminární/bakalářské/magisterské/doktorské práce.
Srdečně zdravíme,
Bc. Michaela Appeltová, Mgr. Iva Baslarová, Bc. Kristýna Ciprová, Mgr. Tereza Kynčlová

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.