feminismus.czČlánky › Gender Justice - pohled na genderové závazky mezinárodních finančních institucí

Gender Justice - pohled na genderové závazky mezinárodních finančních institucí

27. prosinec 2007  | Klára Schirová  |  CEE Bankwatch Network
Studie "Gender Justice: A Citizen´s Guide to Gender Accountability at International Financial Institutions"  vydaná v srpnu 2007 americkými nevládními organizacemi Center for International Environmental Law a Gender Action popisuje a porovnává nástroje používané uvnitř mezinárodních finančních institucí k prosazování genderové odpovědnosti. Studie se soustředí především na kvalitu genderových politik a efektivitu odvolacích orgánů, které vyšetřují stížnosti občanů, jež poškodil nebo potenciálně může poškodit projekt financovaný multilaterárními institucemi jako jsou Světová banka, Mezinárodní měnový fond či Evropská investiční banka.

Studie "Gender Justice: A Citizen´s Guide to Gender Accountability at International Financial Institutions"  vydaná v srpnu 2007 americkými nevládními organizacemi Center for International Environmental Law a Gender Action popisuje a porovnává nástroje používané uvnitř mezinárodních inančních institucí k prosazování genderové odpovědnosti. Studie se soustředí především na kvalitu genderových politik a efektivitu odvolacích orgánů, které vyšetřují stížnosti občanů, jež poškodil nebo potenciálně může poškodit projekt financovaný multilaterárními institucemi jako jsou Světová banka, Mezinárodní měnový fond či Evropská investiční banka.

Autoři studie konstatují, že ačkoli většina rozvojových bank již zahrnula gender mainstreaming do svých právních norem a procedur, stále zůstávají takové, které se genderové problematice, respektive dopadům projektů na postavení a práva žen, nevěnují. Závazky pro zohledňování genderu a dobře fungující odvolací mechanismus postrádá například Evropská banka pro obnovu a rozvoj, která podporuje přechod zemí bývalého východního bloku na tržní hospodářství a demokracii a financuje řadu těžebních či infrastrukturních projektů, které znečišťují životní prostředí, znemožňují přístup k tradičním zdrojům obživy pro místní obyvatelstvo a mívají negativní dopad na život žen. Studie také poukazuje na to, že stávající genderové politiky institucí podporující rozvojové projekty v Africe či Asii mají nízkou účinnost a že bankám chybí personál, který by dohlížel na jejich naplňování.

Studii ve formátu pdf si můžete stáhnout zde.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.