feminismus.czČlánky › Gender Studies bude součástí festivalu Jeden Svět

Gender Studies bude součástí festivalu Jeden Svět

8. březen 2008
Desátý, jubilejní ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se bude konat v Praze od 5. do 13. března 2008. V letošním roce se na jeho vzniku mohla podílet i obecně prospěšná společnost Gender Studies. Jeden svět ve spolupráci s Gender Studies pro návštěvníky kin připravili dva dvojbloky filmů, které spojilo téma žen. V sobotu 8.3. a v neděli 9.3. bude možné shlédnout: Železné dámy Libérie, Pracující máma, Kongo: hluboké ticho, Průkopnice z Chorolque.

Desátý, jubilejní ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se bude konat v Praze od 5. do 13. března 2008. V letošním roce se na jeho vzniku mohla podílet i obecně prospěšná společnost Gender Studies.

Jeden svět ve spolupráci s Gender Studies pro návštěvníky kin připravili dva dvojbloky filmů, které spojilo téma žen. V sobotu 8.3. a v neděli 9.3. bude možné  shlédnout: Železné dámy Libérie, Pracující máma, Kongo: hluboké ticho, Průkopnice z Chorolque.

Po promítání proběhnou diskuze s odborníky a odbornicemi na dané téma.

11. března ve 13:00 pak bude mít v Evropském domě (Jungmanova 24, Praha 1) v rámci programového bloku „Filmem proti bezpráví a chudobě“ půlhodinový dokumentární film „ROVNÝ, ROVNÁ, ROVNÉ“, který se věnuje problematice rovných příležitostí žen a mužů na pracovním trhu, a to nejen ve výpovědích specialistů, ale i ženy, která se s diskriminací z hlediska genderu (pohlaví) nesmířila a rozhodla se svoji kauzu zveřejnit. Malá anketa mezi studenty pražské právnické fakulty upozorňuje na neznalost problematiky mezi právnickou veřejností a na nutnost vzdělání budoucích právníků v této oblasti.

Dokument Rovný, rovný, rovné o diskriminaci na trhu práce z hlediska genderu vznikl v rámci projektu Půl na půl Rovné příležitosti žen a mužů, natočila jej Gender Studies, o.p.s. ve spolupráci se studenty FAMU, v čele s režisérkou Hanou Valentovou.

Třídenní seminář na téma Filmem proti bezpráví a chudobě v rámci Festivalu Jeden svět pak nabídne jedinečnou příležitost porovnat audiovizuální tvorbu českých i mezinárodních nevládních organizací.

Vedle dokumentů, televizních spotů a hudebních videoklipů, které vznikly v tuzemských podmínkách a následných diskusí s jejich tvůrci, budou promítány také videoaktivistická díla mezinárodních organizací. Mezi tyto etablované velké mezinárodní organizace patří například Amnesty Internatonal, Médecins Sans Frontières / Lékaři bez hranic nebo Bankwatch, které mají s audiovizuální tvorbou bohaté zkušenosti a využívají film a video jako účelný a efektivní nástroj pro informování veřejnosti či vlastní kampaně.


Patří ženám půlka nebe?

Ve spolupráci s Gender Studies jsou pak pro diváky připraveny dva dvojbloky filmů, které spojuje téma žen.

Sobota 8. 3. 2008 Kino Lucerna

13:30  Železné dámy Libérie / Iron Ladies of Liberia

Daniel Junge, Siatta Scott Johnson / USA / 2007 / 53 min.

Po čtrnácti letech občanské války byla 16. ledna 2006 do prezidentského úřadu v Libérii oficiálně uvedena Ellen Johnsonová Sirleafová, která se tak stala první svobodně zvolenou ženou v čele nejen tohoto státu, ale v Africe vůbec. Mnoho voličů (a zejména voliček) ji vnímalo jako pozitivní symbol a jako osobnost, která dá do pořádku zemi zničenou bojujícími muži. Sirleafová, přezdívaná „Železná lady afrického kontinentu“, absolventka Harvardu, která získala zkušenosti jako ministryně financí, pracovnice OSN a ekonomka Světové banky, po svém nástupu prosadila do vlády a důležitých úřadů rovněž řadu dalších výjimečných žen. Podaří se jim společně prosadit fungující demokracii a mír? Navíc v zemi, ve které dominují muži a kde představa ženy jako hlavy státu je pro řadu z nich stále nepřijatelná? Snímek sleduje jeden rok v životě těchto žen, které se musejí vyrovnávat s nesnadnými úkoly. Tvůrci dokumentu měli umožněn přístup na řadu politických jednání a kromě zásadních politických kroků se jim podařilo zachytit především osobní stránku liberijských političek.

Debata Gender Studies: Michal Broža (OSN / UNO)

15:30  Pracující máma / A Working Mom

Poutavý snímek sleduje osud ženy, která se pokusila zajistit svou chudou rodinu. Ztratila při tom ovšem mnohem více, než předpokládala. V roce 1990 zanechala Marisa Villozialová svého tříletého syna a o rok mladší dcerku na výchovu u svých rodičů a odešla z Bolívie, aby si za mořem našla práci. Dostala se až do Izraele, kde patnáct let do úmoru pracovala jako uklízečka. Vydělané peníze posílala domů ve víře, že se jí takto podaří vybudovat pro rodinu dům a dětem zajistit lepší život. Dospívání dětí ale mohla sledovat jen na fotografiích a jediný kontakt s rodinou udržovala pravidelnými telefonáty. Když se v roce 2005 vrátila zpět, zjistila, že ji místo vysněného domu čeká jen nedostavěná ruina a že se svým dětem naprosto odcizila. Působivé jsou ve snímku intimní záběry mlčících tváří: při setkání na letišti i v momentě zklamání z nemožnosti navázat vzájemný kontakt. Drama ze skutečného života, které upozorňuje na témata, jako je chudoba a odcizení v globalizovaném světě.

Debata Gender Studies: Olga Vilímková (Nadační fond Inka)

Neděle 9. 3. 2008 Kino Lucerna

13:30  Kongo: hluboké ticho / The Greatest Silence: Rape in the Congo

Občanská válka v Demokratické republice Kongo je jedním z nejvleklejších a nejzapomenutějších světových konfliktů. Přestože na dodržování míru po letech válek dohlížejí tisíce vojáků OSN, především na východě země se stále bojuje. Oběťmi vleklých bojů jsou také statisíce dívek a žen, které jsou masivně a velmi brutálními způsoby znásilňovány. Kromě častých zdravotních problémů trpí znásilněné ženy mnohdy i vyloučením z vlastních rodin a zavržením okolím. Konflikt za sebou nechává také celou generaci sirotků počatých násilím. Sugestivní snímek americké dokumentaristky Lisy F. Jacksonové přináší znepokojivá svědectví o životech a utrpení znásilněných žen ve válkou zbídačené zemi. Autorka pátrá po příčinách současného jevu, kdy znásilnění není pouhým násilným aktem a výrazem chtíče vojáků, ale stává se systémovým prostředkem k porážce a ponížení nepřítele. Snímek obsahuje autentické výpovědi nejen obětí znásilnění, ale i jejich pachatelů. Citlivost režisérčina přístupu k postavám filmu umocňuje skutečnost, že byla kdysi sama brutálně znásilněna.

Debata Gender Studies: Paul American

15:30  Průkopnice z Chorolque / Daughter of Chorolque

Ve vysokohorské poušti bolivijských And má ženská emancipace specifickou podobu i historii – ve vesnici Chorolque ve výšce 5600 m n. m. je hlavním zdrojem obživy práce v cínových dolech. Tvrdá práce poskytuje ženám možnost stát na stejné úrovni s muži, uživit rodinu opuštěnou manželem nebo alespoň vydělat peníze do vytouženého nového začátku. V dole například společně pracuje i matka s dcerou, a ačkoliv si o nebezpečném a hornickém životě nedělají iluze, nacházejí v činorodosti a vzájemné sounáležitosti způsob, jak se vypořádat s okolní realitou. Film se zaměřuje na silné příběhy hrdinek, které dokázaly i bez mužů zajistit svým dětem důstojné podmínky k životu vykonáváním tvrdé „mužské" práce. Díky přesným kamerovým kompozicím a pestrobarevným tónům je snímek nejen přesvědčivým vyjádřením respektu k ženské síle a soběstačnosti, ale také vizuálně přitažlivým dílem.

Debata Gender Studies: Olga Vilímková (Nadační fond Inka)

Více informací na :
www.jedensvet.cz

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.