feminismus.czČlánky › Gender Studies vyhlašuje nultý ročník soutěže Úřad roku „Půl na půl“- respekt k rovným příležitostem

Gender Studies vyhlašuje nultý ročník soutěže Úřad roku „Půl na půl“- respekt k rovným příležitostem

25. květen 2007
V loňském roce Gender Studies realizovalo průzkum genderové citlivosti u ředitelů krajských úřadů a provedlo analýzu výsledků tohoto průzkumu. Na základě nich pak vznikla myšlenka, aby byla vyhlášena obdoba prestižní Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v České republice (Gender Studies ji letos v červnu vyhlašuje už čtvrtým rokem) a sice ocenění Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem. Gender Studies si uvědomuje, že situaci je potřeba nejprve zmapovat a proto letos vyhlašuje nultý ročník soutěže ve spolupráci s Ministerstvem vnitra České republiky.

Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem

Soutěže se mohou zúčastnit úřady veřejné správy na obecní i krajské úrovni. Krajské úřady rozešlou dotazník (viz níže) na další úřady veřejné správy na svém území. Vyplněné dotazníky budou zasílány rovnou na Ministerstvo vnitra ČR do 15.6.2007 . V srpnu 2007 se sejde výběrová komise, ve které budou zástupci/zástupkyně GS, MV CŘ, MPSV a krajů a vybere nejlepší úřad.  Ocenění nejlepšímu úřadu bude předáno 6.9.2007 na konferenci, kterou organizuje MV CŘ v Olomouci. Zároveň bude vyhlášen následující první ročník soutěže.

Nejde jen o titul „Úřad roku“.

Cílem soutěže je senzitivizace úřadů veřejné správy v oblasti rovných příležitostí žen a mužů a v konečném důsledku podpora zavádění rovných příležitostí do práce a politiky úřadů.

V rámci nultého ročníku soutěže bude vybrán nejlepší úřad s rovnými příležitostmi v České republice. Vybraný úřad (může se jednat i o obec) pak bude fungovat jako příklad dobré praxe, modelový úřad. Na základě vyhlášení tohoto ocenění bude zahájena informační kampaň k dalšímu ročníku ocenění.

Jak by mohly orgány státní správy pomoci při prosazování  rovných příležitostí žen a mužů do veřejné správy?

Například tím, že by v zákoně o krajích, zákoně o obcích  i v zákoně o hl.m. Praze byla jasně stanovena povinnost úřadů veřejné správy prosazovat rovnost žen a mužů ve všech oblastech činnosti územně samosprávných celků. Do zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků by mohl být přidán paragraf o povinném vzdělávání v této oblasti.

Jak může Gender Studies pomoci při prosazování rovných příležitostí žen a mužů do úřadů veřejné správy?

Gender Studies vyhlašuje ocenění Úřad roku a pokouší se motivovat zástupce/zástupkyně krajských a obecních úřadů k zavádění rovných příležitostí. Zároveň je k dispozici při konzultacích na toto téma.

Kritéria pro výběr úřadu:

Počet žen ve vedoucích funkcích ve vztahu k celkovému počtu žen v úřadu

Rovnost odměňování zaměstnanců/kyň (i s pohyblivými složkami mzdy)

Existence antidiskriminačních opatření uvnitř úřadu                                  

Zohlednění aspektů rovnosti žen a mužů a gender mainstreamingu v oficiálních dokumentech úřadu vnitřních (pracovní řád, vnitřní platový předpis, etický kodex)

Opatření úřadu zaměřená na slaďování rodinného a pracovního života a cílená na na zaměstnance/zaměstnankyně úřadu

Vzdělávací akce pro zaměstnance/zaměstnankyně úřadu v oblasti rovných příležitostí žen a mužů:           

Výsledky?

16.8. 2007 se sejde výběrová komise složená ze zástupců/zástupkyň Ministerstva vnitra, obecně prospěšné společnosti Gender Studies a Krajských úřadů a společně vyberou úřad, který získá ocenění Úřad roku Půl na půl – respekt k rovným příležitostem.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.