feminismus.czČlánky › I muži chtějí rovné příležitosti

I muži chtějí rovné příležitosti

Liga otevřených mužů (LOM) bude v roce 2008 hájit zájmy mužů v Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. LOM jako ideologicky nezávislá mužská organizace chce v roce 2008 především podpořit kvalitu života mužů. V Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů se bude angažovat jak na poli slaďování osobního, rodinného a pracovního života tak při prevenci domácího násilí. Současně LOM nabízí mužům, aby mu zaslali své podněty, o kterých by se mělo na Radě a v jejich výborech debatovat.

I muži chtějí rovné příležitosti: Liga otevřených mužů (LOM) bude v roce 2008 hájit zájmy mužů v Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

LOM jako ideologicky nezávislá mužská organizace chce v roce 2008 především podpořit kvalitu života mužů. V Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů se bude angažovat jak na poli slaďování osobního, rodinného a pracovního života tak při prevenci domácího násilí. Současně LOM nabízí mužům, aby mu zaslali své podněty, o kterých by se mělo na Radě a v jejich výborech debatovat.   

„Rovné příležitosti chápeme jako princip, který umožňuje respektovat různost a zároveň zajistit sociální spravedlnost. Distancujeme se od křečovitého „rovnismu“ (mezi ženami a muži nejsou žádné rozdíly) i přisuzování kolektivní viny (za to/ono můžou muži/ženy),“ říká PhDr. Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů, a dodává:     

„Máme za to, že reálné rovnosti žen a mužů neprospěje vzájemné soupeření či poučování. Mnohem více k ní přispěje věcný dialog žen a mužů, který prosazujeme – i v Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.“

V zájmu tohoto dialogu nyní LOM zveřejňuje svoji pozici a své priority v Radě pro rok 2008. 

Pokud jde o sladění osobního, rodinného a pracovního života, jsou to:

1) Mluvme o otcích a otcovství pozitivně      
Jde nám o zlepšení image otcovství, které je pro muže velkou příležitostí dát životu smysl.  Nevěříme na zjednodušené pohledy prezentované v médiích, v nichž je otec workoholikem, který nemá na svou rodinu čas, není-li přímo neplatičem výživného či násilníkem. Věříme na pozitivní motivaci, a proto podporujeme mj. otcovskou dovolenou, účast mužů na rodičovské dovolené, Den otců, rozumnou praxi střídavé výchovy, jakož i rovnost mezi ženami a muži v určení důchodového věku. 

2) Ve školství chybějí mužské vzory   
Rovný přístup žen a mužů k pracovnímu uplatnění je podmíněn tím, aby jejich děti v předškolním i školním věku měly i mimo rodinu kvalitní péči. Na ní péči by se podle nás měli rovnocenně podílet i muži. Proto podpoříme opatření ve prospěch mužů ve výchovné sféře, ať už neinstitucionální (svépomocné formy) či institucionální (mateřské školy, základní školy).

3) Také muži slaďují práci a rodinu

Pokud zaměstnavatelé či firmy podporují rodinu, netýká se to jen ženy-matky, ale i muže-otce. Zúžené vnímání pro-rodinných opatření vylučuje muže z nabídky flexibilní pracovní doby nebo čerpání volna pro rodinné účely. Proto vítáme příklady dobré praxe, kdy se zaměstnavatel/firma chová přátelsky i vůči otcům.  

Prioritami LOMu v oblasti domácího násilí jsou:

1) Ať domácí násilí řeší společně ženy a muži   
Odmítáme jakoukoli formu násilí v rodině, ať se jej dopouštějí muži či ženy. Domácí násilí zařazujeme do kontextu prevence sociálně patologických jevů, a tedy i do programů realizovaných ve školách. Za důležité mimo jiné považujeme, aby se na přípravě a realizaci těchto programů rovným dílem podíleli ženy i muži. Také se domníváme, že u nás stále není dost kvalitních výzkumů  o vzniku a průběhu domácího násilí a chceme podpořit jejich provedení. 
2) I násilníci jsou lidé

Tzv. institut vykázání jistě ochraňuje mnohé oběti domácího násilí od bezprostředního ohrožení. Násilná osoba je ale ponechána sama sobě. Poněvadž jsme organizací pro muže, budeme iniciovat zavedení sociální služby pro násilníky. Kromě toho hodláme podporovat systematickou práci s nimi a následně s celými rodinami. 

V Radě máme svůj program, ale otevřený. Uvítáme další podněty mužů, které budeme moci zprostředkovat při jednáních, na info@ilom.cz.

Kontakt:

Martin Jára, ředitel LOM, www.ilom.cz
Tel.: 603 467 289

Email: martin.jara@ilom.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.