feminismus.czČlánky › Infobalíčky k reprodukčním právům

Infobalíčky k reprodukčním právům

17. říjen 2006  | Gender Studies, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost Gender Studies právě vydává infobalíčky na téma Genetický screening - Ivana Königsmarková, Práva žen v těhotenství, během porodu a práva rodičů v poporodním období z hlediska volby medicínské péče - Petra Sovová a Sexuální výchova => prevence interrupcí, AIDS a cesta k odpovědnému partnerství a rodičovství - Mgr. Alexandra Jachanová Doleželová – Gender Studies, o.p.s. Balíčky vznikly díky podpoře nadačního fondu Slovak-Czech Women‘s Fund.

1) Genetický screening
Ivana Königsmarková – soukromá porodní asistentka, viceprezidentka Unie porodních asistentek

Prenatální diagnostika (vyšetřování v těhotenství) se mimo jiné zabývá i zjišťováním vrozených vad dítěte tzv. screeningovým vyšetřením, které slouží k vyhledání osob s významným rizikem určité choroby, v případě těhotenství se jedná o vrozené vývojové vady. Na rozdíl od jiných států, více či méně vyspělých, je genetický screening v ČR prováděn plošně, často bez souhlasu, ba dokonce vědomí, ženy. Těhotná žena je tak postavena tváří v tvář těžkému rozhodování co dál.

http://www.feminismus.cz/download/geneticky_screening.pdf

 

2) Práva žen v těhotenství, během porodu a práva rodičů v poporodním období z hlediska volby medicínské péče
Petra Sovová - Hnutí za aktivní mateřství

Jakmile žena v České republice otěhotní a navštíví svého gynekologa či gynekoložku, stává se pacientkou. Během těhotenství absolvuje sérii početných invazivních i neinvazivních vyšetření, která vyvrcholí porodem – často vysoce medikalizovanou záležitostí. Mnohé ženy jsou přesvědčeny, že je jejich povinností se celé této mašinérii podřídit a že nemohou průběh těhotenství ani porodu po odborné stránce ovlivnit. Mnohé mají rovněž zato, že aplikované postupy jim zaručí živé a zdravé dítě.

http://www.feminismus.cz/download/prava_zen_v_tehotenstvi.pdf

 

3) Sexuální výchova => prevence interrupcí, AIDS a cesta k odpovědnému partnerství a rodičovství
Mgr. Alexandra Jachanová Doleželová – Gender Studies, o.p.s.
Odborná konzultace: Jozef Miškolci, M.A. - Žába na prameni, o.s.

Základem pro odpovědné chování v oblasti reprodukčních práv je dostatečná informovanost, která by měla být poskytována již v dětství. Na sexuální vzdělávání dětí je důležité se zaměřit ještě v období, kdy neprovozují sexuální styk s druhou osobou. O tématech jako neplánované rodičovství a sexuálně přenosné choroby by se děti a mládež měly dozvědět dříve, než se s nimi setkají v praxi.

http://www.feminismus.cz/download/sexualni_vychova.pdf

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.