feminismus.czČlánky › Jako místostarostka jsem součástí „věcí veřejných“

Jako místostarostka jsem součástí „věcí veřejných“

10. listopad 2004  | Alena Králíková
Jako místostarostka jsem součástí „věcí veřejných“
Místostarostka západočeských Klatov Věra Tomaierová na úvod rozhovoru jasně definuje své politické preference, když říká: „ Jsem pravicově zaměřená a na naší politické scéně se v průběhu let profiluje „doprava“ pouze ODS. Proto jsem se rozhodla za tuto stranu kandidovat, ale stále ještě nejsem členem.“
I ji jsme oslovily v rámci projektu Hlas ženám! a položily jí otázky podobné těm, k nimž se vyjadřovaly i její předchůdkyně.
Místostarostka západočeských Klatov Věra Tomaierová na úvod rozhovoru jasně definuje své politické preference, když říká: " Jsem pravicově zaměřená a na naší politické scéně se v průběhu let profiluje "doprava" pouze ODS. Proto jsem se rozhodla za tuto stranu kandidovat, ale stále ještě nejsem členem."
I ji jsme oslovily v rámci projektu Hlas ženám! a položily jí otázky podobné těm, k nimž se vyjadřovaly i její předchůdkyně.

Jak jste zvládla přechod ze svého původního povolání do politiky?
Přechod z mého působení (právník Úřadu práce) mi nečinil žádné potíže, na obou postech jsem přijímala od občanů žádosti, stížnosti, potřeba okamžitého rozhodování a podobné další styčné body byly a jsou předmětem dennodenní práce i zde na úřadě.

Jak díky svým zkušenostem vnímáte pozici žen v politice? Myslíte se, že se nějak za posledních několik let změnila?
Žena je v politice stále ještě brána okolím jako ta, která má nějakou vadu. Buď není uspokojena manželem a manželstvím nebo si neváží toho, co má a stále hledá něco jiného, má potřebu předvádět se atd. Jen není brána a není jí měřeno stejně jako mužům, tj. je schopná, rozumí věcem a je často mnohem pracovitější. Práce v komunální politice není jen o politice, ale hlavně o dennodenní mravenčí práci, řešení problémů, komunikaci s lidmi atd. Jsem toho názoru, že je stále ještě postavení žen v politice velmi nedoceněné.
V politice je však velmi mnoho soukromých zájmů a troufnu si říci, že u takzvaných"nezávislých" ještě více než u straníků. A tak je velmi nutné obklopit se lidmi, kteří mají shodný názor na věci kolem nás a nejsou ve vleku subjektivních zájmů, vyvolaných čímkoli.

Domníváte se, že je možné, aby spolu političky napříč stranami komunikovaly o tématech, která ony považují za důležité, a prosazovaly je? Proč ano, proč ne?
Komunikovat s ostatními ženami v politice průřezem politických stran lze dle mého názoru o problémech, které nevyvolávají názorové rozpory. Jestliže zastávám názor o nutnosti přerozdělování zdrojů z centra se zvýšeným zaměřením na ochranu jedince, který je nesamostatný a neschopný se postarat sám o sebe - tzn. - "musí být voděn za ručičku", pak je velmi těžké najít takové otázky, které lze celým politickým spektrem společně prosazovat. Přesto se určitě taková témata najdou a ženy mají snahu se domluvit.

Jaké političky si nejvíc vážíte a proč?
Setkala jsem se osobně s několika političkami, vážím si práce paní poslankyně Ing. Veroniky Nedvědové, která bez přílišné publicity pracuje v mnoha různě zaměřených iniciativách, které jsou občanům velmi prospěšné.

Jaké strategie uplatňujete při slaďování práce s rodinou? Jak vaše vytížení vaše rodina vnímá? Jak ji vnímáte vy sama?
Vytížení pracovní i mimopracovní je značné, přestáváte mít svůj soukromý život a stáváte se součástí "věcí veřejných". V mé rodině již toto není příliž problémem, neboť moje dospělá dcera má vlastní život a není závislá na mém působení. Spíše já sama někdy zvažuji, co je pro mne důležité v životě a stále ještě nejsem rozhodnuta, zda nastoupím dráhu političky, či se vrátím k profesi bez politických ambicí.

Děkuji.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.