feminismus.czČlánky › Katja Baumgarten v České republice

Katja Baumgarten v České republice

9. květen 2007  |  Týden respektu k porodu
U příležitosti Světového týden respektu k porodu a doprovodného programu výstavy Umění porodit a veletrhu BabyExpo budou v Praze uvedeny dva filmy německé porodní asistentky a zároveň filmové dokumentaristky Katji Baumgarten. Autorka bude po projekci k dispozici publiku v návazné besedě.

U příležitosti Světového týden respektu k porodu a doprovodného programu výstavy Umění porodit a veletrhu BabyExpo budou v Praze uvedeny dva filmy německé porodní asistentky a zároveň filmové dokumentaristky Katji Baumgarten. Autorka bude po projekci k dispozici publiku v návazné besedě.

První film nese název Moje malé děťátko. Jde o dokument, kdy se hlavní protagonistka a zároveň autorka ve 21. týdnu těhotenství dozví o silném genetickém poškození svého očekávaného dítěte a je konfrontována s rozhodnutím pro či proti interrupci. Rozhodne se dítě donosit, porodí ho plánovaně doma v kruhu své rodiny a dítě za několik hodin po porodu umírá.

Film byl uveden na berlínském filmovém festivalu Berlinale 2002 a od té doby budí velkou pozornost a diskuze v odborných i rodičovských kruzích po celém světě. Dle kritiků jde o film, který popisuje "pomocí vysoké formální kázně a intimnosti extrémně obtížnou osobní volbu."

„Paní Katja Baumgarten se po stanovení bezvýchodné diagnózy zachovala jinak než většina matek v podobné situaci. Ačkoliv věděla, že její dítě nemá šanci na přežití, nešla na uměle vyvolaný potrat, který je v takovém případě běžný, nýbrž rozhodla se své dítě porodit za podpory své rodiny i zdravotníků. Malý Martin žil po porodu jen tři a půl hodiny, obklopen rodiči i třemi svými sourozenci. Paní Baumgarten později komentovala svou situaci takto: "Moje rozhodnutí nakonec bylo - nic nerozhodnout. Přišlo s vědomím, že kdybychom jako rodina ,odstranili´ tohle naše nemocné dítě, ocitli bychom se v nebezpečí, že bychom později stejným způsobem vyřadili i kohokoliv z nás, kdo by třeba vážně onemocněl nebo se stal nemohoucím. Skutečně jsme to vnímali takto vyhraněně, jako volbu mezi dvěma principy fungování našich vztahů a vzájemné pomoci." Vše bylo zdokumentováno ve filmu "Moje malé děťátko" ("Mein kleines Kind"), v němž chtěla režisérka na vlastním příkladu otevřít otázky, jež - ač se o nich nemluví - k prenatální diagnostice nedílně patří. Nikdo přesně neví, kolik nenarozených dětí je předčasně usmrceno na základě nepříznivých výsledků prenatální diagnostiky uměle vyvolaným porodem nebo smrtící injekcí. Je to opravdu to řešení?

„ Druhý film nese název Jak jste to všechny zvládly? spojený s besedou s autorkou. Film nese podtitul Porod v létě a pojednává o – v českém prostředí - kontroverzním tématu a to porodech doma.

Film Moje malé děťátko bude promítán v kinosále Veletržního paláce, Praha v pátek 11. května 2007 od 20 hod. Beseda bude tlumočena do češtiny. Film Jak jste to všechny zvládly? bude promítán v kinosále Veletržního paláce, Praha v sobotu 12. května 2007 od 17.30 hod. Beseda bude tlumočena do češtiny. http://www.resoektkporodu.cz www.babyexpo.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.