feminismus.czČlánky › Kolektivní vyjednávání aneb uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi: učební manuál

Kolektivní vyjednávání aneb uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi: učební manuál

15. srpen 2007  |  ČMKOS
Publikace „Kolektivní vyjednávání aneb uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi: učební manuál“, kterou vydala Českomoravská konfederace odborových svazů v rámci projektu Půl na půl, mapuje současnou legislativní situaci a navrhuje strategie a techniky pro úspěšné vyjednávání pro prosazení rovných příležitostí pro muže a ženy v podnicích a firmách.
Kolektivní smlouvy jsou vnímány jako nezbytný nástroj k prosazení principu rovnosti, především pokud jde o pracovní podmínky a odměňování. Publikace přesně popisuje, co má taková kolektivní smlouva obsahovat, aby byla úspěšná. Kolektivní vyjednávání je právně upraveno v Zákoníku práce (novelizován 1.1. 2007).

Praktická příručka přináší přehledně zpracované příklady z praxe, upozorňuje na to, co lze sjednat v kolektivní smlouvě. Představuje možnosti školení zaměstnanců k otázkám genderové problematiky, zajištění specifické odborné pomoci obětem diskriminace a obtěžovaní v podniku a v neposlední řadě uvádí opatření vedoucí ke slaďování pracovního a soukromého života.

Jak dosáhnout dobrých výsledků

Podmínkou pro dosažení dobrých výsledků vyjednávání je kvalitní příprava, která začíná už při sestavování vyjednávacího týmu, při sběru a analýze informací. Výsledky těchto aktivit jsou zpracovávány v návrzích a z těchto návrhů jsou vytvářeny strategie pro vyjednávání.

Následující kapitola probírá otázky, které se přímo vztahují k samotnému procesu kolektivního vyjednávání. Upozorňuje na úskalí v komunikaci se zaměstnavateli a její součástí je dobrá praxe komunikačních dovedností; zkušenosti vyjednavačů od jednacích stolů.

Závěrem příručky je stručný návod k využití médií při prosazování cílů vyjednávání. Především jde o správnou přípravu tiskové zprávy a následné tiskové konference. Součástí publikace je praktický genderový slovníček odborných termínů, přílohou je pilotní seminář dvoudenního vzdělávacího programu.

Učební manuál v plném rozsahu a velmi obsáhle a konkrétně popisuje formální právní předpoklady pro oblast kolektivního vyjednávání a institucionální a právní zajištění rovných příležitostí pro muže a ženy v České republice. Jedná se o první materiál tohoto druhu, který byl na odborové půdě vytvořen. Nejen že řeší právní normy, ale řadou příkladů dává návod, jak v kolektivním vyjednávání postupovat.

Publikace je k dispozici ke stažení v pdf na stránkach ČMKOS (http://www.cmkos.cz/lidskezdroje/files/kolevyje.pdf)  a k půjčení v knihovně Gender Studies, o.p.s. v Gorazdově 20, Praha 2 (http://www.genderstudies.cz/).

Kolektiv autorů ČMKOS. Kolektivní vyjednávání aneb uplatnění rovnosti mužů a žen v praxi : učební manuál.  1. vyd. Praha : ČMKOS, 2007. 184 s.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.