feminismus.czČlánky › Krásná jak příroda chtěla...? aneb Mýtus krásy v médiích

Krásná jak příroda chtěla...? aneb Mýtus krásy v médiích

18. duben 2006  | Gender Studies,o.p.s.
Gender Studies,o.p.s. a Městská knihovna v Praze si Vás dovolují pozvat na přednášku na téma Mýtus krásy. Vidíme je denně kolem sebe – krásné, štíhlé ženy s dokonalými účasy a make-upem, bez celulitidy a s bezchybně hladkýma nohama... Mýtus krásy produkuje živé i neživé vzory dokonalých žen i mužů, kterými nás zahrnují zejména média. Přednášet bude Iva Baslarová z Fakulty sociálních studií MU Brno. Přednáška se uskuteční 2. května 2006 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám.1, Praha 1. Cena vstupenky: 30, - Kč.
Vidíme je denně kolem sebe – krásné, štíhlé ženy s dokonalými účasy a make-upem, bez celulitidy a s bezchybně hladkýma nohama... Mýtus krásy produkuje živé i neživé vzory dokonalých žen i mužů, kterými nás zahrnují zejména média. Komu ale mýtus krásy slouží? Feministické teoretičky tvrdí, že je to nástroj patriarchátu, který má ženám odebrat síly. Z kultu krásy se stal výhodný obchod, navíc však slouží jako nástroj na ovládání a klasifikování žen. V rámci přednášky si představíme mýtus krásy optikou feministických teorií a zaměříme se na techniky jeho reprodukce, zejména v médiích. Nachystány budou konkrétní příklady a ukázky z reklam, televize a filmu.

Mgr. Iva Baslarová
Iva Baslarová absolvovala mediální studia na FSS MU, v současnosti pokračuje v doktorském studiu na sociologii se zaměřením na mediální studia a gender. Věnuje se především tzv. femininním televizních žánrům. Pracuje také jako ředitelka Genderového informačního centra NORA o.p.s. Učí na FSS MU a spolupracuje s řadou filmových festivalů jako jsou Letní filmová škola Uherské Hradiště, festival gay a lesbického filmu Mezipatra, Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět či Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.

Přednáška se uskuteční 2. května 2006 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám.1, Praha 1. Cena vstupenky: 30, - Kč.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.