feminismus.czČlánky › L’Oréal opět ocení vědecké pracovnice

L’Oréal opět ocení vědecké pracovnice

21. zaří 2007  | Karolína Jašková
Už podruhé podpoří L’Oréal projekty mladých českých vědkyň v rámci programu Pro ženy ve vědě. Národní stipendijní program je součástí celosvětového projektu For Women in Science podporovaného organizací UNESCO. Podle Václava Pačesa, předsedy Akademie věd České republiky, která byla k udělování stipendií opět přizvána, je cílem celého projektu pomáhat výjimečným ženám s realizací jejich snů.

 „Potenciál žen ještě není zcela využíván, společnost jako celek pro to stále dělá málo,“ upozornil několikrát Pačes. Všechny tři loňské laureátky ceny s podtitulem Svět potřebuje vědu a věda potřebuje ženy“ se shodly, že stipendium pro ně bylo hlavně osobní radostí a impulsem k další práci. „Manžel konečně začal brát můj výzkum vážně, mám teď víc času na práci,“ poznamenala se smíchem Tetyana Ostapchuk, jejíž projekt se týká tzv. „chytrých materiálů“. Část stipendia použila na vybavení domácího pracoviště, které jí umožňuje skloubit výzkum s péčí o čtyřměsíčního syna. „Ženy mají specifickou úlohu v rodině, ale to jim nesmí znemožňovat jejich kariéru,“ dodal k tomu Pačes. Velkou výhodu spatřuje právě v tom, že v pravidlech není pevně stanoveno, jak musí být stipendium využito. „Panuje zde důvěra ve vítězky, že peníze užijí, co nejlépe,“ pokračoval. 

Podle Jean-Charlese Bondyho, generálního ředitele LOréal Česká republika se z pohledu firmy nejedná o cílené public relations, ale o snahu pomoci ženám. „Zajímá nás věda a pokrok,“ řekl na závěr Bondy. 

Kritéria i výše udělovaných stipendií se od loňského roku nijak nemění. Přihlásit své projekty mohou vědkyně do věku pětatřiceti let, jejichž výzkum se týká živých nebo materiálních věd. Částkou sto osmdesát tisíc korun budou odměněny tři vítězné projekty vybrané devítičlennou porotou v čele s Helenou Illnerovou z Akademie věd. Vloni přihlásily pracovnice vědeckých výzkumů celkem osmatřicet projektů, převážně z oblasti fyziky a chemie. Ačkoliv v Česku je ocenění udělováno teprve podruhé, ve světě má svou tradici již od roku 1998. 

Letošní přihlašování vědeckých projektů už probíhá a bude ukončeno 31. října 2007. Vítězné výzkumy vyhlásí porota 22. ledna 2008. Pro bližší informace můžete navštívit www.prozenyvevede.cz pro národní stipendia nebo www.forwomeninscience.com pro mezinárodní program.

Veškeré tiskové  materiály (prezentaci k mezinárodnímu projektu For Women in Science, rozhovory s laureátkami z prvního ročníku, fotografie a další.)k proběhlé tiskové konference z 20.září 2007 k vyhlášení již druhého kola "Stipendií L ´Oréal ČR pro ženy ve vědě" najdete zde http://www.prozenyvevede.cz/press.html.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.