feminismus.czČlánky › Letní právnická škola 2007 "Gender a právo. Ženy a muži na trhu práce"

Letní právnická škola 2007 "Gender a právo. Ženy a muži na trhu práce"

11. květen 2007  | Gender Studies, o. p. s.
Jak poznám diskriminaci? Jaké otázky zaměstnavatel smí a nesmí položit u přijímacího pohovoru? Kde na pracovišti končí legrace a začíná obtěžování? Co je spravedlivá odměna za práci? Máte-li chuť diskutovat a hledat odpovědí na tyto a jiné otázky, související s problematikou postavení žen a mužů v pracovněprávních vztazích, prožijte s námi pět dní na kurzu „Gender a právo. Ženy a muži na trhu práce.“ Letní škola „Gender a právo“ je organizována pod záštitou místostarostky města Poděbrady, paní Jiřiny Soukupové.
Jak poznám diskriminaci? Jaké otázky zaměstnavatel smí a nesmí položit u přijímacího pohovoru? Kde na pracovišti končí legrace a začíná obtěžování? Co je spravedlivá odměna za práci? Máte-li chuť diskutovat a hledat odpovědí na tyto a jiné otázky, související s problematikou postavení žen a mužů v pracovněprávních vztazích, prožijte s námi pět dní na kurzu „Gender a právo. Ženy a muži na trhu práce.“

Letní škola „Gender a právo“ je organizována pod záštitou místostarostky města Poděbrady, paní Jiřiny Soukupové.


Stejně jako v minulém roce, se letní škola se i tentokráte zaměří na právní úpravu postavení žen v českém, evropském i mezinárodním právu, se zvláštním důrazem na pracovní právo. Zmíněny budou tradiční ochranné normy v pracovním právu, pozornost bude ale věnována zejména institutu rovného zacházení a zákazu přímé a nepřímé diskriminace. Diskutovány budou instituty sexuálního obtěžování, afirmativní akce, rovného odměňování, „přenesení“ důkazního břemene, či možnost sladění rodinného a profesního života pro muže i ženy.

Účastníci/ce obdrží před začátkem letní školy speciálně sestavený soubor materiálů, se kterým budou v hodinách pracovat. Kurz pak budou tvořit jeden a půl hodinové interaktivní přednášky – účastníci/ce budou vybízeni ke komentování výkladu, rozboru předložených předpisů, judikatury i literatury. Vyučujícími budou specialisté/ky na gender problematiku i právníci/čky; odborníci/ce z praxe (právníci/čky z Právní poradny „Půl na půl“, Úřadu vlády, advokáti/ky soudci/kyně) i akademici/čky (například z Katedry Genderových studií FHS UK, Právnické fakulty UK či Sociologického ústavu akademie věd).

V závěru letní školy proběhne simulace soudního jednání - Moot Court, při kterém si účastníci/ice budou moci vyzkoušet již dnes před skutečným/nou soudcem/kyní to, co jednou budou jako advokáti zažívat doopravdy
V závěru kurzu účastníci obdrží certifikát.

Letní škola se bude konat ve dnech 30. června – 4. července 2007 v Poděbradech. Pořádá ji Gender studies o.p.s. ve spolupráci s ELSA ČR v rámci Projektu EQUAL "Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů", který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Účastníci/ce budou mít příležitost setkat se starostkou města.

Registrační poplatek činí 750.- Kč, zahrnuje ubytování, plnou penzi, výuku a soubor materiálů. Internet na místě k dispozici. Účastníci si hradí sami povinnou literaturu, nutnou ke zvládnutí kurzu a dopravu. Přihlašovat se můžete u Petry Ingerové na adrese letniskola2@email.cz., nejpozději do 31. května 2007. Maximální počet účastníků/ic je dvacet, přihlášky budou přijímány do naplnění kapacity. Bližší informace najdete na adrese www.elsa.cz.

JUDr. Barbara Havelková
Petra Ingerová

Letní škola je součástí projektu EU EQUAL „Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů“, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.