feminismus.czČlánky › Letní škola „Gender a právo“ – Ženy a muži na trhu práce

Letní škola „Gender a právo“ – Ženy a muži na trhu práce

27. červen 2007  |  Gender Studies
Za tři roky fungování projektu Půl na půl, jehož součástí je i právní poradna pro osoby konfrontované s diskriminací z důvodu pohlaví a věku, se nám opakovaně potvrzuje, že naše soudnictví není připraveno těmto lidem pomoci a tyto případy řešit. Vyhlašujeme proto letos druhý ročník Letní školy GENER A PRÁVO, která se bude konat od 30.6. do 4.7. 2007 v Poděbradech.

Letní škola je určena pro budoucí právníky / právničky a bude zaměřena na právní úpravu rovných příležitostí žen a mužů v českém, evropském i mezinárodním právu, se zvláštním důrazem na pracovní právo. Zmíněny budou tradiční ochranné normy v pracovním právu, pozornost bude ale věnována zejména institutu rovného zacházení a zákazu přímé a nepřímé diskriminace. Bude se probírat i problematika rovného odměňování, „přenesení“ důkazního břemene, či možnosti sladění rodinného a profesního života pro muže i ženy.

Účastníci/ce obdrželi před začátkem letní školy speciálně sestavený soubor materiálů, se kterým budou v hodinách pracovat. Kurz pak budou tvořit jeden a půl hodinové interaktivní přednášky – účastníci/ce budou vybízeni ke komentování výkladu, rozboru předložených předpisů, judikatury i literatury. Vyučujícími budou specialistky na gender problematiku a právničky; odbornice z praxe (právničky z Právní poradny „Půl na půl“) i akademičky (například z Katedry Genderových studií FHS UK či PF UK). V závěru kurzu pak proběhne simulace soudního jednání - Moot Court, při kterém si účastníci/ice budou moci vyzkoušet již dnes před skutečnou soudkyní to, co jednou budou jako advokáti/advokátky zažívat doopravdy.

Termín: 30. 6. - 4. 7. 2007
Místo: Poděbrady, hotel Junior
Přednášející: Barbara Havelková, Ivana Spoustová, Eva Fialová, Hana Havelková, Pavla Boučková, Marie Čermáková, David Strupek, beseda se soudkyní Lenkou Knapčokovou a s místostaroskou města Poděbrady Jiřinou Soukupovou

Letní škola „Gender a právo“ je organizována pod záštitou místostarostky města Poděbrady Jiřiny Soukupové.

Program právnické školy a tisková zpráva je k dispozici zde

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.