feminismus.czČlánky › Mezinárodní den žen 2007: STOP beztrestnosti za násilí na ženách!

Mezinárodní den žen 2007: STOP beztrestnosti za násilí na ženách!

7. březen 2007  |  Informační centrum OSN
Násilí na ženách je nejčastějším a zároveň nejméně postihovaným trestným činem. Proto je letošní Mezinárodní den žen (8. března) věnován právě tomuto tématu a jeho mottem se stala výzva: Zastavme beztrestnost za násilí páchané na ženách!
Projevy násilí vůči ženám a dívkám se různí podle sociálních, ekonomických, kulturních a historických podmínek. Je však smutnou realitou, že se děje všude. Ve všech regionech, ve všech státech světa. Je brutálním potlačením lidských práv. Nelze jej přehlížet či tolerovat, je neakcptovatelné, ať už je jeho pachatelem stát a jeho složky, člen rodiny, či někdo zcela neznámý.

Na mezinárodní i státní úrovni existují rozvinuté právní systémy, které se zabývají otázkou násilných činů vůči ženám, ať už se dějí v soukromí či na veřejnosti. Naplňování těchto zákonů a standardů však značně pokulhává. Ženy a dívky je povinnen před násilím ochránit stát. Musí být současně schopen zajistit stíhání pachatelů, výkon spravedlnosti a odškodnění obětí. Nechá-li však násilné činy nepotrestány, nabádá jen k dalšímu násilí vůči ženám a činí ho normální, akceptovanou součástí života společnosti.

Fakta o násilí na ženách

Následující fakta vycházejí ze zvláštní zprávy generálního tajemníka OSN o násilí na ženách z října loňského roku a z publikace ženevského Centra pro demokratickou kontrolu ozbrojených sil „Women in an Insecure World: Violence Against Women - Facts, Figures and Analysis”. Autorkami práce jsou Marie Vlachová a Lea Biasonová.

• Minimálně jedna ze tří žen byla během svého života zbita, přinucena k sexu nebo jinak zneužita. Pachatelem takových činů jsou často příslušníci vlastní rodiny či někdo, koho žena důvěrně zná. Domácí násilí je nejrozšířenější formou zneužívání žen na celém světě, nebere ohled na náboženství, kulturu, etnickou příslušnost ani vzdělání.
• Odhadem 113 až 200 milionů žen je demograficky „pohřešováno“. To znamená, že se staly obětí společenského upřednostňování chlapců před dívkami a byly buďto hned po porodu zabity, nebo zemřely následkem nedostatku jídla a zdravotní péče, jež byly dopřány jen chlapcům.
• Počet žen nucených či prodaných k prostituci se podle odhadů pohybuje mezi 700 tisíci až 4 miliony za rok. Zisky z tohoto novodobého sexuálního otroctví činí sedm až dvanáct miliard amerických dolarů ročně.
• V celosvětovém měřítku je riziko, že ženy ve věku 15 až 44 let zemřou na následky rakoviny, malárie, dopravní nehody nebo války nižší, než že budou zmrzačeny nebo zemřou na následky násilí ze strany mužů.
• Podle odhadů podstoupí každý rok až dva miliony dívek zmrzačení pohlavních orgánů. Dodnes jsou tyto praktiky hluboce zakořeněny v některých společnostech.
• Znásilnění je používáno jako nástroj teroru ve většině konfliktů světa. Ve Rwandě bylo během genocidy v roce 2004 znásilněno 250 až 500 tisíc žen.
• Podle řady studií a jiných vědeckých prací existují přímé vazby mezi znásilněním a infekcí HIV.

Zdroj: Informační centrum OSN Praha
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.