feminismus.czČlánky › Mírotvorkyně. 11 portrétů žen z celosvětového mírového hnutí: Ute Scheub

Mírotvorkyně. 11 portrétů žen z celosvětového mírového hnutí: Ute Scheub

10. říjen 2005
Kniha německé novinářky a aktivistky mírového hnutí přináší i do ČR nový možný pohled na ženy, které mají jedno společné: svou neúnavnou snahu o mírové řešení konfliktů. Publikaci vydala nezisková organizace proFem, o.p.s. a pokračuje tak ve své aktivě ženské hlasy proti válce.
Jedenáct portrétů seznamuje s prací a působením bývalé kostarické ministryně a dnešní členky Mezinárodní trestního tribunálu, rakouské „grand-dame“ nenásilného řešení konfliktů po celém světě, dvojice spolupracujících žen z Blízkého východu, jejichž země Israel a Palestina stojí proti sobě v dosud nesmiřitelném konfliktu, indické profesorky jdoucí ve stopách Ghándího, britské dlouholeté odpůrkyně mamutích špionážních a odposlouchávacích zařízení USA v Evropě, trenérky pro nenásilné řešení konfliktů z Kamerunu a Rwandy, afghánské stavební inženýrky a bojovnice v podzemí jak za sovětského, tak za režimu talibánů a možná budoucí ministryně pro ženy, irácké emigrantky a aktivistky za svobodný Irák a práva žen, chorvatské tlumočnice pracující s traumatizovanými lidmi jugoslávských válek v Německu a německé mladé aktivistky, která šla na dva roky do Kolumbie chránit beze zbraní lidi ohrožené režimem.
Civilní hrdinství těchto žen je „normální prací“, a i proto pouhou ukázkou toho, co znamená práce statisíců dalších, kteří chápou práci za mír, za mírová řešení či hrdinství zcela jinak a jako opak toho, čemu jsme si zvykli říkat „válečná hrdinství“. Metody, které tyto ženy ve své práci používají jsou různé – společným znakem jim všem však je jedno: svou prací chtějí prolomit hráze mlčení, které se vždy a všude rozprostírají nad válečnými zločiny, a dát tak obětem těchto zločinů zpátky jejich paměť a jejich důstojnost.

1.vydání 2005, ISBN 80-903626-1-3, Kč 160,00, 220 str., kt., obálka dvojbarevná, 12 fotografií copyright českého překladu z německého originálu Friedenstreiberinnen: proFem o.p.s.



Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.