feminismus.czČlánky › Místa přátelská rodině na území Prahy 5

Místa přátelská rodině na území Prahy 5

8. březen 2008  | Gender Studies, o.p.s.
V uplynulém měsíci zmapovali dobrovolníci/dobrovolnice Gender Studies, o.p.s. Městskou část Prahy 5. Vyhledávali a označili samolepkou a certifikátem místa, která jsou svým vybavením a zaměřením přátelská rodinám s dětmi. Oceněná místa musela splňovat níže uvedená kritéria. 

V uplynulém měsíci zmapovali dobrovolníci/dobrovolnice Gender Studies, o.p.s. Městskou část Prahy 5. Vyhledávali a označili samolepkou a certifikátem místa, která jsou svým vybavením a zaměřením přátelská rodinám s dětmi. Oceněná místa musela splňovat níže uvedená kritéria.

 

Místo přátelské rodině

Typ zařízení

Adresa

web. kontakt

vybavení

naše poznámka

Albio

obchod

Viktora Huga 4

http://albiostyl.cz

 

V prodejně je dětský koutek i s posezením pro dospělé, v dětském koutku je stoleček a židličky, pastelky, papíry, tabule na malování křídami, krabice s hračkami

 

 

BECK land Avion Shopping Park Zličín

Dětské zábavní centrum

Skandinávská 5a, Zličín

 

http://www.beckiland.cz

 

Zábavní centrum s atrakcemi pro malé i velké. Pro děti šplhadlo, trampolína, želatinový kopec, adrenalinový park, fun shoot aréna, jungle express, dobrodružná jeskyně, pro nejmenší koutek pro batolata. Dále sportovní koutek pro rodiče, občerstvení v bistru a možnost uspořádat narozeninovou oslavu.

 

 

Bio cafes

 

Restaurace

 

Zlatý Anděl, Nádražní 25, Smíchov

 

http://www.bio-cafes.com

 

Restaurace s dětským koutkem, nekuřácké prostředí, bio produkty, jídelní stolička. V dětském koutku, který je oddělený, ale je do něj pohodlně vidět z větší části restaurace, je tabule na malování – fixy, křídy, židličky a stoleček, pastelky a papíry, stavebnice, plyšáci, dřevěné navlékadlo. Na podlaze dětského koutku je koberec.

 

Všechny prodávané produkty jsou v plastovém obalu

 

Cinda restaurace

 

restaurace

 

Císařská louka, Smíchov

 

http://www.cinda-restaurace.cz

 

Restaurace je součástí sportovně - relaxačního centra na ostrově Císařská louka. Pro děti je zde pískoviště, stoleček, židličky, sezení na dřevěném vláčku, k dispozici jsou hračky, malování na tabuli, vozítka a odrážedla všeho druhu a velikostí, v létě malý bazének. K restauraci patří zahrádka s kapacitou 60 míst a další místa k posezeni v celém, z většiny travnatém, areálu. V restauraci je sice vyhrazený kout pro nekuřáky, ale jde o součást jedné kuřácké místnosti. Areál s restaurací je oplocen.

 

V centru Fun Island je lanové centrum, antukové a fotbalové hřiště, petanque dráha, možnost paintballu, lukostřelby, jsou zde kanoe, rafty, dračí lodě, buginy (i pro děti). Při rodinných či firemních akcích je možno zajistit hlídání dětí.

 

IKEA Česká republika, s.r.o. - Zličín

 

Obchodní dům

 

Skandinávská 1, Zličín

 

http://www.ikea.com/ms/cs_CZ/

 

Děti od 3 let si zde mohou samostatně hrát v herně s hlídací službou. Nákupní vozíky na děti, přebalovací pulty na WC, v restauraci mikrovlnná trouba na ohřev dětské potravy, k zapůjčení nádobí, hrnečky, dětské menu, dětské jídelní židličky a koutek pro nerušené kojení. Bezbariérový vstup i bezbariérové WC.

 

 

Na houpacím koni

Kavárna a kurzy pro děti i dospělé

Na bělidle 27, Smíchov

 

http://www.nahoupacimkoni.cz/

 

Kavárna s dětským koutkem se skluzavkou, domečkem, hračkami, houpacmi konmi a autíčkem. Dětský koutek je velký a prostorný, je do něj vidět od všech stolečků, bývá tu ale často plno a hodně dětí. K dispozici jsou jídelní stoličky, na záchodě přebalovací pult i nočník. Ve dvoře, přes který se do kavárny vchází, je dřevěný vláček, domeček, skluzavka a pískoviště, povrch je plný kamínků, které je možné vozit v řadě koleček, která tu pro děti jsou.

 

Na houpacím koni probíhá řada kurzů pro děti (již od 3 měsíců) a jejich rodiče.

 

Plzeňský restaurant Anděl

 

restaurace

 

Nádražní 114, Smíchov

 

 

V letních měsících je otevřená zahrádka, jejíž součástí je dětské hřiště, kde je skluzavka, houpačka.

 

 

Restaurant Čertův mlýn

 

restaurace

 

Prusíkova 2577, Velká Ohrada

 

http://www.certuvmlyn.cz/

 

Před restaurací je na ohraničené travnaté ploše připravené pískoviště a domeček pro děti. Vše je součástí předzahrádky, která je umístěná v obytné zóně (tzn. bez přítomnosti automobilu). V restauraci nekuřácká část, která ale funguje pouze do 16:00 hodin.

 

 

Rezavá kotva

 

restaurace

 

Janáčkovo nábřeží - Dětský ostrov

 

http://www.rezavakotva.cz/

 

Zahradní restaurant s venkovním grilem při vstupu na Dětský ostrov. Vnitřní část restaurace je po dobu otevření Dětského ostrova nekuřácká. Dětská jídla, dětské židličky, omalovánky, hračky a jiné. WC s přebalovacím pultem. Bezbariérový vstup, WC pro vozíčkáře.

 

Na Dětském ostrově rozlehlé dětské hřiště, kde se nachází dětské herní prvky pro nejmenší děti, pítko a vodní atrakce Vodník, dále herní sestavy pro předškolní děti a sestavy a prolézačky pro děti školního věku. Na severní straně Dětského ostrova je pak plocha pro míčové hry tvořená umělým trávnatým povrchem, plocha pro tenis či nohejbal, prostor na pentaque a jednoduchá skateboardová sestava.

 

Kritéria hodnocení:

Restaurace, kavárny, cukrárny a jiná občerstvovací zařízení by měly mít:

►možnost dostat se dovnitř s kočárkem a možnost mít vevnitř kočárek
►k dispozici stoličku pro děti
►alespoň částečně skutečně nekuřácké prostředí
►přebalovací pult na WC
►dětské menu
►dětský koutek
►personál, který vás i děti radostně uvítá :)

Ostatním místům (např. obchodům, úřadům, sportovním zařízením) by nemělo chybět:

►bezbariérový vchod
►možnost vstupu s kočárkem
►dětský koutek, kde se dá s dětmi počkat
►možnost přednostního vyřízení pro rodiče s malými dětmi

Seznam míst na Praze 1,2, 3 a 4 naleznete zde.


Místa, která jste nám nezaslali, hledáme na internetových stránkách: www.peknyden.cz. Zde také najdete další informace pro aktivní rodiny s malými dětmi.

 

Databáze námi vytipovaných míst přátelských rodině pak bude postoupena občanskému sdružení Síť mateřských center k dalšímu hodnocení a možností získání certifikátu "Společnost přátelská rodině".

 

Akce probíhá v rámci projektu Půl na půl rovné příležitosti žen a mužů, spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.