feminismus.czČlánky › Náklady a zisky rovných příležitostí

Náklady a zisky rovných příležitostí

26. listopad 2007  | Kateřina Machovcová  |  Půl na půl
„Když je navržena nová iniciativa nebo investice, klademe si obvykle dvě otázky: jaké nám to přinese benefity a jak nám to pomůže ušetřit peníze? Věříme tomu, že podpora zaměstnaných ve slaďování práce a osobních zodpovědností není nějakou vágní záležitostí ve smyslu „je dobré to dělat“, ale smysluplným obchodním rozhodnutím“. (Les Richards, HR ředitel, Organon Irsko, zdroj: Fischer, 2000).

Když je navržena nová iniciativa nebo investice, klademe si obvykle dvě otázky: jaké nám to přinese benefity a jak nám to pomůže ušetřit peníze? Věříme tomu, že podpora zaměstnaných ve slaďování práce a osobních zodpovědností není nějakou vágní záležitostí ve smyslu „je dobré to dělat“, ale smysluplným obchodním rozhodnutím“. (Les Richards, HR ředitel, Organon Irsko, zdroj: Fischer, 2000)

Slaďování má pozitivní dopad nejen pro firmy a zaměstnance. Svoji úlohu hrají taková opatření i v sociální politice státu, což se může projevit na počtu aktivně pracujících stejně jako na zvýšení daňových příjmů. Náklady spojené shledáním nového pracovníka, který disponuje potřebnou kvalifikací, stejně jako jeho zaškolování a nízká produktivita v počáteční fázi přináší společnostem finanční ztráty. Srovnatelné je vynaložení prostředků na znovuzapojení se při návratu z mateřské dovolené. Za dobu nepřítomnosti se totiž často změní pracovní podmínky, technické vybavení i samotné produkty.

V rámci prorodinného opatření mohou tak zaměstnanci získávat a aktualizovat informace již v průběhu rodičovské dovolené a před opětovným nástupem do pracovního procesu. A to informace týkající se například změn v legislativě či směrnicích podniku, nejrůznější modely pracovní doby během mateřské dovolené i po ní nebo externí formy opatrování dětí. Některé firmy využívají zaměstnance na rodičovské dovolené jako výpomoc v době dovolených nebo při absenci jiných zaměstnanců. Téměř všechny ženy oceňují a považují za přínosné možnosti na zvýšení kvalifikace již v průběhu mateřské dovolené.

Celý balíček informací je ke stažení zde v pdf.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.