feminismus.czČlánky › Němečtí muži v šéfovských křeslech

Němečtí muži v šéfovských křeslech

21. zaří 2004  | Pavla Frýdlová
Přestože německé ženy mají vyšší vzdělání než jejich mužské protějšky najdeme jich na vedoucích pozicích jen 11%, což je méně než průměr EU - 14%. Při příležitosti konference "Ženy v rozhodujících hospodářských pozicích", konané 17. a 18.7. 2004 v Berlíně, objasnila Renate Schmidt, ministryně pro rodinu, ve své úvodní řeči, že příčina malého počtu žen ve vedoucích pozicích leží především v samotných podnicích, kde je výkonnost a schopnost žen zpochybňována.
Přestože německé ženy mají vyšší vzdělání než jejich mužské protějšky (ženy tvoří 50,6% všech zapsaných na vysokých školách a mezi absolventy gymnázií mají s 56,7% dokonce převahu) najdeme jich na vedoucích pozicích jen 11%, což je méně než průměr EU - 14%.
Při příležitosti konference "Ženy v rozhodujících hospodářských pozicích", konané 17. a 18.7. 2004 v Berlíně, objasnila Renate Schmidt, ministryně pro rodinu, ve své úvodní řeči, že příčina malého počtu žen ve vedoucích pozicích leží především v samotných podnicích, kde je výkonnost a schopnost žen zpochybňována. Kromě toho téměř výhradně ženy trpí nedostatečnou balancí mezi rodinou a povoláním. Dalším problémem je často také nedostatečné sebevědomí žen: oproti svým mužským kolegům se spokojí s nižšími nástupními platy. A postupně tak dojde k tomu, že jejich mužští kolegové na vedoucích postech mají jeden a půl násobně vyšší platy. Místo typicky "ženských oblastí, jako je např. personalistika, by se měly ženy víc prosazovat v technických a přírodovědných oborech, kde je větší šance na postup.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.