feminismus.czČlánky › Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným.

Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným.

6. únor 2007  |  Gender Studies
Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným.
Gender Studies zahájilo 1.2. 2007 – na počátku Roku rovných příležitostí - novou kampaň v rámci projektu Půl na půl proti diskriminaci na trhu práce na velkoformátových plakátech venkovní reklamy. Kampaní chceme poukázat na stále převažující stereotypy v uvažování zaměstnavatelů např. při přijímacích pohovorech. Cílovou skupinou, na kterou se kampaň zaměřuje, jsou ženy-matky, ženy nad 50 let a muži – otcové , média a zaměstnavatelé. Déle než rok provozuje Gender Studies poradnu pro osoby diskriminované na trhu práce. Poradna a na ni navazující informační centra jsou určena zejména ženám–matkám, ženám nad 50 let a mužům – otcům, tedy skupinám, které mají na současném trhu práce z hlediska rodových rolí nejhorší pozici. Z řádově stovky příběhů bylo se souhlasem klientů vybráno deset, na nichž je kampaň postavena.

Déle než rok provozuje Gender Studies poradnu pro osoby diskriminované na trhu práce. Poradna a na ni navazující informační centra jsou určena zejména ženám–matkám, ženám nad 50 let a mužům – otcům, tedy skupinám, které mají na současném trhu práce z hlediska rodových rolí nejhorší pozici. Z řádově stovky příběhů bylo se souhlasem klientů vybráno deset, na nichž je kampaň postavena.

Kampaň „Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným“ je realizovaná obecně prospěšnou společností Gender Studies a je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Design kampaně: Martin Taller, fotografie: Kristýna Káralová

Kampaní chceme poukázat na stále převažující stereotypy v uvažování zaměstnavatelů např. při přijímacích pohovorech. Cílovou skupinou, na kterou se kampaň zaměřuje, jsou ženy-matky, ženy nad 50 let a muži – otcové , média a zaměstnavatelé.

„Nenechte se diskriminovat a nedovolte to jiným.“ – 1. velkoformátový plakát ke stažení zde. To je slogan provázející novou kampaň. Kombinací příběhu a sloganu budeme veřejnost upozorňovat a informovat o tom, co všechno JE diskriminace.

Kampaň dále propaguje právní poradnu, která je součástí projektu EU EQUAL „Půl na půl“ koordinovaném pražským Gender Studies, o.p.s. 

Za diskriminaci na základě zákoníku práce se považuje jednání nebo opomenutí, kdy je se zaměstnankyní nebo zaměstnancem zacházeno nevýhodněji či výhodněji než s ostatními zaměstnanci, a sice např. z důvodu pohlaví, manželského nebo rodinného stavu nebo povinností k rodině, event.věku. Za diskriminaci se považuje i jednání, které zahrnuje podněcování, navádění nebo vyvolání nátlaku směřujícího k diskriminaci. Diskriminace z důvodu těhotenství nebo mateřství se považuje za diskriminaci z důvodu pohlaví.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.