feminismus.czČlánky › Neodnášejte moje dítě! Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu!

Neodnášejte moje dítě! Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu!

Hlavním tématem letošního ročníku Světového týdne respektu k porodu (STRP) je důležitost nepřetržitého kontaktu matky a dítěte po porodu a škodlivost jejich vzájemného oddělování. Jedná se o téma v České republice navýsost aktuální. Přes veškerá zlepšení v porodní péči, k nimž po roce 1989 v ČR dochází, rutinní separace matek a dětí na různě dlouhou dobu po porodu patří v našich porodnicích k nejpalčivějším problémům.

Porod se týká každého! Světový týden respektu k porodu 2008

Česká republika se letos již potřetí připojuje ke Světovému týdnu respektu k porodu (STRP), který se koná ve dnech 12. až 18. května 2008 v Praze v Kině Perštýn. Tato akce vznikla ve Francii jako příspěvek k humanizaci moderního porodnictví. Upozorňuje na celospolečenský dopad fenoménu porodu a snaží se napomoci prosazování nejnovějších výsledků výzkumů do porodnické praxe.

Záštitu nad Světovým týdnem respektu k porodu 2008 v České republice převzali:
paní Kateřina Jacques, poslankyně Parlamentu ČR a Hlavní město Praha.

V České republice jsou hlavními organizátory aktivit v rámci Světového týdne respektu k porodu Hnutí za aktivní mateřství (HAM) a Unie porodních asistentek (UNIPA), podporované Českou asociací dul (ČAD).

Hlavní téma STRP 2008:
Neodnášejte moje dítě!
Stop škodlivé separaci matek a dětí po porodu

Na co se letos můžeme těšit?
Hnutí za aktivní mateřství pořádá Informační festival o těhotenství, porodu a rodičovství UMĚNÍ PORODIT, tentokrát v zajímavých prostorách pražského Kina Perštýn. A když kino, tak filmy – Unie porodních asistentek připravila přehlídku filmů s tematikou porodu JAK SE RODÍ EVROPAN. Akce jsou určeny těhotným ženám a jejich rodinným příslušníkům, porodním asistentkám, lékařům, dulám, pedagogům a psychologům. Je nabízen i speciální program pro děti základních a středních škol.

Festival Umění porodit návštěvníkům přiblíží porod z různých pohledů (včetně dělohy v nadživotní velikosti, do níž se člověk může na chvíli schoulit). Výstavu bude po celý týden doprovázet velké množství programů – nejrůznější přednášky a dílny pro rodiče i zdravotníky, diskuse, ochutnávky těhotenského cvičení, právní servis, poradna porodní asistentky a duly, informace o možnostech porodu v České republice i zahraničí. Novinkou letošního roku je sekce HOMO ECOLOGICUS –  expozice, jež představí přírodě i člověku šetrné prostředky použitelné v těhotenství, během porodu i v péči o dítě. Každý návštěvník/návštěvnice si odnese domů katalog plný zajímavých tipů s adresářem vybraných  „kpříroděšetrných“ firem.

V rámci filmové přehlídky budou jednotlivé dokumenty a slavný film Věry Chytilové z roku 1977 Hra o jablko doplněny diskusemi. Probíhají jednání o evropské premiéře čerstvě dokončeného dokumentu Debry Pascali-Bonaro z USA Orgasmický porod. Kromě dalších zahraničních filmů nebudou chybět dokumentární filmy Lenky Cingrošové, Jana Špáty, Heleny Třeštíkové a dalších.

Ve dnech školního vyučování probíhají komentované prohlídky a videoprojekce pro školní kolektivy základních a středních škol. Školy si mohou vybrat a objednat interaktivní program podle zaměření a věku žáků.

Jako každý rok se uskuteční RESPEKTOVÁNÍ - veřejná debata týdeníku Respekt, věnované nejen hlavnímu tématu letošního STRP, tj. škodlivé separaci matek a dětí, ale obecně manipulaci v českých porodnicích. Účastníci se mohou zapojit do diskuse se zajímavými hosty – neonatology, porodními asistentkami a rodiči.

Do Kina Perštýn zveme vedle odborné a široké veřejnosti především všechny nastávající i stávající rodiče:
Přijďte se dozvědět více o těhotenství, porodu, kojení, mateřství a otcovství. A můžete s sebou vzít i děti. Ty předskolní si pohrají na koberci s hračkami nebo něco namalují ve výtvarné dílně, zatímco se posadíte na pohovku a budete odpočívat s knihou porodních příběhů v ruce či zjišťovat potřebné vědomosti v infocentru.

Pokud jste mimo Prahu a máte to daleko do kina Perštýn - duly z České asociace dul tradičně organizují besedy pro (budoucí) rodiče na mnoha místech ČR.

Ke Světovému týdnu respektu k porodu se připojují i mnohá mateřská centra a další organizace v regionech, k dnešnímu datu se jich přihlásilo téměř čtyřicet.

V příloze zasíláme vyjádření Kateřiny Jacques, která nabídla akci svou záštitu.
Podrobnosti k tématu, jednotlivým bodům programu i nabídce v regionech najdete na internetových stránkách www.respektkporodu.cz.

Veškeré dotazy Vám rády zodpoví zástupkyně pořádajících organizací:
Petra Sovová
Hnutí za aktivní mateřství 603 561 609 ham@iham.cz
doprovodný program – Markéta Šafránková Bejkovská 775 676 465
mediální partnerství – Renata Fabelová 603 799 276
sekce Homo ecologicus – Stáňa Smahová 777 217 817

Dagmar Suchá Unie porodních asistentek 603 813 005 unipa@unipa.cz
produkce filmové přehlídky – Jan Fischer 602 225 808

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.