feminismus.czČlánky › Nezávislá kultura v období tzv. normalizace: disent a samizdat

Nezávislá kultura v období tzv. normalizace: disent a samizdat

14. únor 2008  | Jiřina Šiklová
Volitelná přednáška pro letní semestr 2007-08 – přednášející Jiřina Šiklová. První přednáška a semináře budou věnovány  přehledu historicko-politických událostí roku 1968 a jejich pojetí v kontextu hnutí studentů na západě, tzv. Nové levice v těchto letech. Základní kurz a přehled bude přednášet Jiřina Šiklová, která pozve do svých přednášek odborníky či pamětníky vysvětlující některé proudy, které v disentu vznikly. Přístupno pro kohokoliv z FFUK nebo FHS. Pokud posluchač nežádá zápočet ani zkoušku, tak je to přístupno pro všechny, kdo budou mít zájem, tedy i pro nestudenty. Termín: pondělí od 11.40- 13.15.  Budova B, míst.č. 4014 (FF UK,  Jinonice, U kříže 8). Letní semestr začíná 18. února 2008

Volitelná přednáška pro letní semestr 2007-08 – přednášející  Jiřina Šiklová

FFUK - katedra sociální práce a soc. politiky a politologie a sociální práce – FFUK Praha 5, Jinonice, U kříže 8   

Termín: pondělí od 11.40- 13.15.  Budova B, míst.č. 4014

                                    Letní semestr začíná 18. února 2008

Přístupno pro kohokoliv z FFUK nebo FHS. Pokud posluchač nežádá zápočet ani zkoušku, tak je to přístupno pro všechny, kdo budou mít zájem, tedy i pro nestudenty. Počet kreditů určují katedry, ze kterých jsou studenti a studentky, kteří budou přednášky navštěvovat. Atestace: zápočet dle účasti na přednáškách a seminářích, zkouška za esej a diskusi o této eseji. Přednáška vždy spojena s diskusí o doporučených textech.

Název: Nezávislá kultura v období tzv. normalizace: disent a samizdat

(vedoucí katedry politologie doc. dr. Milan Znoj a  vedoucí katedry soc. práce doc. Oldřich Matoušek)

Přednášející a koordinátorka PhDr. Jiřina Šiklová, FFUK – katedra sociální práce

Základní témata přednášky a seminářů:

První přednáška a semináře budou věnovány  přehledu historicko-politických událostí roku 1968 a jejich pojetí v kontextu hnutí studentů na západě, tzv. Nové levice v těchto letech.

Normalizací je obvykle označováno období mezi lety 1969-1989. V tomto období vznikala nezávislá kultura, literatura, výstavy, politická prohlášení, která výrazně formovala druhou polovinu 20. století v Československu a ovlivňují i současnost. Většinou toto období není ještě zařazeno do vyučování na středních školách, studenti se setkávají s texty protagonistů, ale často nevědí, jak jednotlivé události a texty a prohlášení na sebe navazovaly. Vzhledem k tomu, že je současně i výročí Pražského jara 1968 a vstupu vojsk Varšavské smlouvy na naše území, je tento soubor přednášek zvláště aktuální. Proto studenti politologie i sociální práce a sociální politiky by měli znát nejen fakta, ale i osobní zkušenosti lidí, kteří toto období prožili, případně spoluvytvářeli tehdejší kulturu.

V následujícím kurzu by vedle Jiřiny Šiklové, která podá základní vysvětlení, přednášeli i mnozí protagonisté tohoto období, kteří mají na období normalizace vlastní vzpomínky a mohou obecná fakta doplnit o osobní poznatky, neboť se všichni podíleli na činnosti disentu. Základní kurz a přehled bude přednášet Jiřina Šiklová, která pozve do svých přednášek odborníky či pamětníky vysvětlující některé proudy, které v disentu vznikly. Podobně jako tomu bylo v letech minulých, tedy v roce 2002 a 2004, bude v kurzu také přednášet alespoň jednou prof.Tomáš Halík, biskup Václav Malý, dr. Kamila Bendová, novinářka Petruška Šustrová, evang. farář Miloš Rejchrt, někteří mluvčí Charty 77, …) Každá přednáška bude doplněna seznamem doporučené literatury, případně přednášející sami přinesou posluchačům některé základní články vypovídající o zvoleném tématu.

Témata kurzu:  

Občan, společnost a disent v období 70. a 80. let. Přehled základních událostí a politických procesů probíhajících v tomto období. Etapy ve světovém vývoji a v ČSSR.

Průběh události roku l968, studentská stávka na FFUK, ARS, Jan Palach a palachiáda.

Opětně převzetí moci KSČ a „Poučení z krizového období“, srpen 1969,  proskribovaní, vyloučení z KSČ, rozdíl vývoje v období normalizace na Slovensku a v českých zemích, adaptovaní a neadaptovaní občané, prověrky a vyslovení souhlasu se vstupem vojsk. Vznik eurokomunismu a reakce na toto dění v západní levici a prohlášení různých osobností. (J.P.Sartre, Heinrich Boell,…)

Ideologie v období normalizace a zásah proti vysokým školám a jednotlivým oborům, Postih společenských věd, zrušení sociologie a politologie, Bílá kniha, Černá kniha, Sedm pražských dní, Seznamy vyřazených knih, autorů, zákaz práce, publikováni v zahraničí, zahraniční nakladatelství, postoje a prohlášení "znormalizovaných" organizací, např. Svazu spisovatelů, Svazu výtvarných umělců, Milan Šimečka: Obnovení pořádku.

Různé formy opozice: bytové semináře, skupiny rezistence, katolický a evangelický disent, samizdat, základní edice samizdatu, paralelní polis, setkávání spisovatelů, bytové divadlo, výstavy zakázaných umělců, publikování těchto děl v zahraničí. 

Exil, exilová nakladatelství, rozhlasová vysílání a spolupráce demokratické opozice s československým exilem a mezinárodní spolupráce s disidenty v Polsku, Maďarsku, Rusku.

Vytvoření Palach Pressu a Československého Dokumentačního Střediska v Hannoveru a později v Scheinfeldu a další exilová nakladatelství (Nakladatelství 68 v Torontu).

Rezistence a politické procesy a formování opozice - Hnutí revoluční mládeže (Petr Uhl a spol), proces s kritiky voleb (Tesař, Kyncl, Battěk, Jan Beneš), proces kvůli předávání rukopisů do zahraničí (Lederer, Otta Ornest, V.Havel, F. Pavlíček), zatčení studenti a bývalí studenti (L.Holeček, Jiří Muller) Muller-Hubl, Laštovička, Miroslav Tyl a další.   

Helsinské dohody, podpis helsinských dohod vládou ČSSR a rozdílná interpretace těchto dohod z hlediska Západu a Východu a občanů těchto zemí. Reakce na podpis Helsinských dohod a formování opozice v dnešních postkomunistických zemích v druhé polovině 70. let a reakce na Helsinky na Západě. Hodnocení v současnosti. Texty z konference v Praze v roce 2007 s námětem 30 let od konání Helsinské konference.

Dopis V. Havla G. Husákovi z roku 1975 a následky a pronásledování za jeho rozmnožování, dopisy jako forma komunikace, edice Petlice, edice Expedice, edice Česká Expedice, solidarizační hnutí s Plastic People, Charta 77, zatčení a výslechy a skandalizování, právní otázky s tím spojené, možnosti dovolání se mezinárodního práva.

Reakce KSČ na vytvoření opozice po vzniku Charty 77, VONS, INFOCH, procesy z roku 1979, nezávislé dějepisectví, Světový kongres historiků v Bukurešti 1980, případ kamión z roku 1981, akce Asanace, nucení lidí z opozice k vystěhování na začátku 80. let. Ivan Medek, Jiří a Jan Bednářovi, Z.Freundová atd.

Nástup M. Gorbačova a uvolnění politického napětí v ČSSR a vznik dalších občanských iniciativ. Hnutí za občanskou svobodu 1988 - 1990, Nezávislé mírové hnutí, Demokratická iniciativa (1987- 1989), Jazzová sekce, ekologická hnutí. VIA - východoevropská informační agentura, spojení disentu v sovětském bloku, spojení s disentem v Polsku, Maďarsku, Sacharovovo hnutí v SSSR.

Texty Charty 77 a jiných iniciativ, edice Petlice, edice Expedice, Česká expedice, Obsah, Kvart, apod. Diskuse s protagonisty těchto edic - osloven bude Jan Vladislav, Ivan Havel, Ivan Chvatík, Jiří Gruntorád, Jiří Vančura, Frant. Janouch, Vilém Prečan, Radek Schovánek a další.

StB a procesy proti opozici, tehdejší a současné hodnocení těchto událostí. Diskuse kolem seznamů  spolupracovníků s StB, diskuse na toto téma - Radek Schovánek, případně Pavel Záček.                                                                                                                                              

Vyjde-li čas: Tematika vězenství v letech normalizace a diskuse s účastníky. Zpráva o vězenství v letech tzv. normalizace (Jiří Wolf, Jiří Gruntorád), diskuse s jejími autory.

Přednášející: kurz vede a základní fakta a literaturu přednáší Jiřina Šiklová, na kterou budou navazovat ti, kdo přijmou pozvání na tyto přednášky. Po každé přednášce bude možnost diskuse. Literatura bude zaslána těm, kteří se do této volitelné přednášky přihlásí.

O účast a přednášku či účast v diskusi budou požádání: Jiří Vančura, Tomáš Halík, Miloš Rejchrt, Petr Uhl, Radek Schovánek, Rudolf Battěk, Dana Němcová, Kamila Bendová, Petruška Šustrová, Jiří Wolf, Jiří Gruntorád  a další. Přednášky je možné doplnit ukázkami fotografické dokumentace a ukázkami samizdatových tiskovin a protokolů, včetně návštěvy v takto specializovaných knihovnách (ČSDS, Libri prohibiti, Knihovna V.Havla, Ústav pro studium totalitních režimů v Praze), diskuse o obdobných ústavech na Slovensku a v Polsku.

Zápočet bude udělen pouze za účast na přednáškách a účast v diskusi. Ke zkoušce bude vyžadováno napsání vlastní eseje, tak jak je to obvyklé při přednáškách Jiřiny Šiklové. Tato esej bude zaslána zkoušející a pak se o ní bude diskutovat při zkoušce.

 

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.