feminismus.czČlánky › Nové publikace Evropské kontaktní skupiny v ČR

Nové publikace Evropské kontaktní skupiny v ČR

20. říjen 2005  | Gender Studies
V letošním roce vydala Evropská kontaktní skupina v ČR několik zajímavých publikací, které se věnují postavení žen na trhu práce, síťování žen a ženám z etnických minorit. Jednotlivé tituly si máte možnost objednat ve Feministickém internetovém knihkupectví.
Životní a duchovní hodnoty žen jako klíč k tolerantní a multikulturní Evropě.
MEMORANDUM ŽEN Z ETNICKÝCH MENŠIN
Praha 2005

Publikace reprezentuje hlas žen z menšin a žen uprchlic, které žijí v Evropě. Nabízí náhled do jejich životů, problémů, kterým čelí v souvislosti se svou příslušností a zároveň předkládá návrhy pro efektivnější soužití menšin, které vycházejí z jejich vlastních zkušeností. V publikaci naleznete témata jako spiritualita v každodenním životě, Romské a Muslimské ženy v Evropě, rasismus a diskriminace ale také praktické návrhy k vlastním aktivitám a příběhy žen. Publikace je zdarma a je k dispozici rovněž v angličtině.


Ženy na trhu práce – Jak na nezaměstnanost a diskriminaci.
PRAKTICKY A TAKTICKY!
Příklady dobré praxe z Evropy
Praha 2005

Sbírka efektivních strategií a příkladů dobré praxe převážně ze Střední a Východní Evropy. Publikace popisuje aktivity odborových organizací, kampaň proti diskriminaci žen na trhu práce v Rumunsku, mikro-úvěry pro ženy ve Velké Británii, svépomocné aktivity žen v Srbsku, funkci úřadu ombudsmana pro rovné příležitosti v Litvě atd.
Cena publikace: 50 Kč. Je k dispozici rovněž v angličtině.


Women and Work Network – Jak založit, rozvíjet a podporovat mezinárodní ženskou spolupráci.
Praha 2005

Publikace popisuje na praktickém příkladu jak lze rozvíjet mezinárodní aktivity mezi lokálními ženskými organizacemi. Zaměřuje se na praktické rady, aktuální témata která ženy v současné době řeší a rovněž nabízí interaktivní metody pro podporu ženských svépomocných aktivit, pro efektivní organizování a skupinové rozhodování.
Publikace je zdarma.



Ženy v sociální nejistotě – Ženy na periferii
Podněty k aktivitám.
Inspirace k celoevropské spolupráci.
Praha 2004

Publikace je výstupem z mezinárodního setkání ženských aktivistek v Great Yarmouth, UK. Na konkrétním příkladu města Great Yarmouth, které se nachází na východním pobřeží Anglie popisuje dopad strukturálních změn (a s nimi související chudobou, nezaměstnaností a sociálním vyloučením) na ženy. Zároveň nabízí příklady řešení jejich problémů a popis projektů na jejich podporu.
Publikace je zdarma a je k dispozici rovněž v angličtině.


Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.