feminismus.czČlánky › Novinářská soutěž „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.“

Novinářská soutěž „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.“

15. srpen 2007  |  Econnect
Diskriminaci v EU není možné přehlížet. Proti popírání a omezování práv se snaží bojovat i novinářská soutěž Evropské unie „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.“, která se letos koná již po čtvrté. Každoročně se jí účastní žurnalisté, kteří mají co říci k problematice diskriminace a přispívají svou prací k lepšímu porozumění výhodám rozmanitosti. Přihlášky do soutěže mohou posílat do 30.9. 2007.
Žurnalisté z tištěných i on-line médií všech 27 členských států EU mohou přihlásit své práce věnované problematice rozmanitosti a diskriminace na základě etnické nebo rasové příslušnosti, vyznání a víry, věku, pohlaví, zdravotního postižení či sexuální orientace. Zvláště oceňováno je zvyšování povědomí o významu rozmanitosti na pracovišti a hromadné diskriminaci. Letos poprvé bude udělena zvláštní cena ve spolupráci s celoevropskou kampaní Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. K navržení na tuto zvláštní cenu je zapotřebí, aby se článek zabýval jedním z uvedených diskriminačních důvodů a musí se také týkat kampaně Evropský rok rovných příležitostí pro všechny (http://www.vlada.cz/scripts/detail.php?pgid=1166).

V loňském ročníku soutěže zvítězil článek Itala Fabrizia Gattiho „Byl jsem otrokem v Puglii“, který byl uveřejněn v časopise L’Espresso, a který pojednává o přistěhovalcích pracujících v zemědělství v podmínkách, jež autor přirovnává k otroctví. Druhou cenu získal internetový článek „Naše vlastní cikánská dcerka“ maďarského novináře Miklóse Hargitaie. Třetí cenu si odnesla skandinávská korespondentka belgického deníku De Morgen Petra Sjouwerman za článek „Společnost zaměstnává pouze autisty“, který popisuje, jak může být „jinakost“ výhodná. Soutěž se stala součástí širší kampaně proti diskriminaci a počet zúčastněných se každoročně zvyšuje. Za rok 2006 bylo podáno více než 700 přihlášek.

Zkušení novináři a odborníci na boj proti diskriminaci vyberou letos 27 národních vítězů. Evropská porota pak zvolí z těchto přihlášek tři nejlepší články. Hlavní vítězové Novinářské ceny „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.” 2007 a vítěz zvláštní ceny - Evropský rok rovných příležitostí pro všechny – získají cestu do libovolné země EU. Tam pro ně bude připraven speciální zábavní a poznávací program uzpůsobený potřebám žurnalistů. Ocenění novináři budou rovněž pozváni na slavnostní ceremoniál doprovázející vyhlášení soutěže. Ten se uskuteční v listopadu 2007 v Lisabonu, kde převezmou svá ocenění z rukou evropského komisaře Vladimíra Špidly. První cenou je novinářská cesta v hodnotě 4 500,- EUR. Druhý vítěz získá cestu v hodnotě 3 000,- EUR a třetí pojede za poznáním v hodnotě 2 000,- EUR. Zvláštní cena činí 2 500,- EUR.

Všichni národní vítězové obdrží certifikát a jejich práce budou otištěny ve zvláštním sborníku Novinářská cena „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.” 2007. Přihlášené práce musí být publikovány v období od 1. ledna do 30. září 2007. Hlavní redakce média, v němž práce vyšla, musí sídlit v některé z 27 členských států EU.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.