feminismus.czČlánky › Novinka v knihovně GS - Made in Britain

Novinka v knihovně GS - Made in Britain

16. únor 2007  | Lenka Neubauerová
Rádi bychom představili novinku v knihovně Gender studies. D'Souza, Steven. Made in Britain : inspirational role models from British Black and Minority Ethnic communities. 1st ed. Harlow : Pearson Education Limited, 2005. 238 s. ISBN 0-273-70600-4. Knihu si lze vypůjčit v Gorazdově 20, út-pá od 12-18 hod. Více informací na knihovna@genderstudies.cz nebo 224 913 350.

D'Souza, Steven. Made in Britain : inspirational role models from British Black and Minority Ethnic communities.  1st ed. Harlow : Pearson Education Limited, 2005. 238 s. ISBN 0-273-70600-4.

V knize jsou popsány životní příběhy lidí, kteří se v britské společnosti i přes svůj odlišný původ dokázali prosadit. Jsou důkazem toho, že každý z nás může dojít cesty úspěchu.

Elegantní designer Asif Kisson

Výrobce módních doplňků patří mezi dodavatele luxusního domu Harrods a byl již několikrát za svá módní díla oceněn. Narodil se ve Velké Británii, nicméně v jeho žilách koluje krev Jamajčanů, Indů, Číňanů i Evropanů. Rodiče mu dali arabské jméno, které se v pozdější době stávalo často předmětem diskriminace.

Jádro jeho úspěchu spočívá v tom, že každý doplněk je vytvořen na míru konkrétního zákazníka a příležitosti. V žádném případě nejde o masovou výrobu, každý kousek je jedinečný. Vytvořit takový doplněk zabere přibližně tři týdny a jeho cena se pohybuje mezi 295 až 495 GBP.

Už od dětství ho fascinovala kreativní umění, design a také tkaniny. Jednou z nejdůležitějších osob byla učitelka zaměřující se právě na textilie, která se snažila maximálně podporovat Asifům zjevný zájem. Jako jediný ze třídy se tak na střední škole rozhodl pokračovat tímto směrem, což byla svým způsobem zkouška, která měla ukázat, zda toto rozhodnutí dokáží jeho spolužáci akceptovat bez posměchu.

Po střední škole nastoupil do Superdrug v Corby, kde pracoval tři roky. Tady si uvědomil, jak důležitý je přístup k zákazníkům.

Poté absolvoval několik kurzů umění a designu na Northampton College a Hereford College, kromě toho studoval umělecká řemesla v Carlisle. V tomto období se začal více zaměřovat na ruční barvení přírodních textilií, které zasazoval do svých doplňků.

První přehlídkou, kde sklidil úspěch se svými výrobky byl Henley Festival of Music and Arts, kterého se účastnilo 25 tisíc návštěvníků. V současné době je organizátorem Asian Dreams New Generation nebo prezentuje své umění na London Fashion Week.

A slova na závěr: „pokud se rozhodnete pracovat s tím, co vás skutečně zajímá, vždy se vyplatí absolvovat kurzy v daném oboru. Ty vám totiž rozšíří obzory a získáte síť kontaktů, která je pro každý úspěch nezbytná. Také laskavost a poctivost vám přinese zasloužený respekt.

Janet Soo-Chung  - výkonná ředitelka Sheffield South West Primary Care Trust - pobočky NHS

Organizace National Health Service, organizace poskytující komplexní zdravotní servis, zaměstnává více než milion lidí. Z toho 35% lékařů, 16% zdravotních sester a 11 % ostatního personálu tvoří černá nebo jiná etnická komunita (BME). V top managementu celé organizece jsou minority zastoupeny pouze 1%. Sám prezident organizace se zavázal tuto nesrovnalost vyrovnat. Prolomit ledy mají také programy vedené BME manažery, kteří se snaží přimět zaměstnance pocházející z minoritní společnosti, aby si uvědomili, že i oni se mohou ucházet o seniorské posty.

Jednou z těch úspěšných je Janet. Narodila se v Británii, rodiče však pocházejí z Číny. Vystudovala psychologii, nicméně pro klinickou praxi se nakonec nerozhodla. Nastoupila do NHS, kde absolvovala dvouletý trénink, který byl studiem a praxí v nemocnicích či komunitních zdravotnických centrech zároveň.

Její kariéra šla strmě nahoru a do současné funkce se dostala již v 35 letech. Sama tvrdí, že bez ohledu na dosavadní zkušenosti se neustále má co učit. Za základní princip úspěchu považuje spolupráci s ostatními.

Těm, kteří mají pocit, že je čas posunout se dál, doporučuje zastavit se a pořádně se zamyslet nad tím, co pozitivního jim dosavadní práce přinesla. Pak si promluvit s lidmi, kteří pracují na předních místech v oboru, do kterého chtějí aspirovat.

Janet momentálně spolu s ostatními spolupracovníky uvádí do praxe několikaletý projekt, který má zkvalitnit služby pro jejich pacienty a zatím neuvažuje nad tím, jakou další pozici by v budoucnu měla zastávat.

Lenka Neubauerová, studentka sociální práce a sociální politiky na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity JEP v Ústí nad Labem. 

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.