feminismus.czČlánky › Novinka v knihovně GS - The Sexuality of organisation

Novinka v knihovně GS - The Sexuality of organisation

9. únor 2007  | Lenka Neubauerová
Rádi bychom představili novinku v knihovně Gender studies. Hearn, Jeff, Tancred-sheriff, Peta, Sheppard, Deborah L., et al. Sexuality of organisation, The. , Deborah L. Sheppard, Jeff Hearn, Gibson Burrell. London : Sage, 1989. 205 p. ISBN 0-8039-8231-3. Knihu si lze vypůjčit v Gorazdově 20, út-pá od 12-18 hod. Více informací na knihovna@genderstudies.cz nebo 224 913 350.

Hearn, Jeff, Tancred-sheriff, Peta, Sheppard, Deborah L., et al. Sexuality of organisation, The. , Deborah L. Sheppard, Jeff Hearn, Gibson Burrell. London : Sage, 1989. 205 p. ISBN 0-8039-8231-3.


Autoři si uvědomují, že situace v organizacích, kde pracují společně muži a ženy je často velmi napjatá. V této knize nabízejí vlastní pohled na situaci. Ten však do značné míry koresponduje s obecným feministickým pojetím celé situace.
Z biologického hlediska je základním stavebním kamenem pohlaví a sexuality rozmnožování společnosti. Sexualita a pohlaví zároveň hraje důležitou roli ve formování a fungování jednotlivých organizací. Pohlaví je označení pro velmi obecné rozdíly mezi muži a ženami. Sexualita je konkrétnější - vnímána hlavně jako sociální pojetí vlastní tělesné touhy vůči druhým nebo naopak jako touha jiných po našem těle.

Z výzkumu (1985) vyplývá, že mnoho lidí – mezi nimi více mužů - hodnotí chování se sexuálním nábojem na pracovišti jako příznivé. Obecně také platí, že muži více lichotí.
Na otázku, jak by se zachovali, kdyby byli sexuálně obtěžováni, lidé obvykle odpovídají, že by si to samozřejmě nenechali líbit. Ve skutečnosti se oběť jen těžko dokáže druhému otevřeně bránit nebo alespoň říci, že takové chování v něm vyvolává nepříjemné pocity, obzvlášť má-li daná osoba silnější pozici.
Obecně si také lidé myslí, že sexuální chování není ovlivněno strukturálním složením ve společnosti.
Dále bylo zjištěno, že sexuální přitažlivost je hodnocena jako intimní a považována více za osobní než pracovní záležitost. Pokud zaměstnanci projevy sexuálního chovaní na pracovišti registrují, nemají pocit, že by nějak významě mohlo ovlivňovat fungování organizace.

Je jasné, že obětmi jsou více ženy. Pro svoji loajalitu, pasivitu, emocionalitu. Muži jsou více sexuálně aktivní a také, nebo možná proto, více iniciativní. I když nositelé takových dovedností a vlastností jako je analytické uvažovaní a racionalita, matematické schopnosti a vědecká činnost nebo agresivita jsou považováni spíš za sexuální pasivnější, ve skutečnosti to tak není.

Rozdělení mocí v organizaci
Mezi 35 manažerů (zahrnujících 15 žen) byla položena otázka, jaký dopad má narůstající počet žen ve vedoucích pozicích na fungování organizace. Některé z dotázaných žen to považují spíše za otázku individuálních schopností a výkonnoti, která nemá s feminitou nic společného. Ostatní vesměs vnímají pohlaví jako důležitý faktor, který se odráží ve všech směrech. Zejména muži zase poukazují na problémy, jenž může způsobit například odchod na mateřskou dovolenou. Je evidentní, že „problém feminity“ vnímají více ženy než muži a snaží se proto mužskému způsobu vedení přizpůsobit. Věří, že pokud odbourají onen rys sexuální přitažlivosti a ženskosti, budou muži i podřízenými přijímány s větším respektem.
Typickým způsobem, jak se snaží dosáhnout takového kreditu je příliš konzervativní způsob oblékání, líčení a používání dopoňků. „Abychom byly vnímány stejně, musíme stejně i vypadat“. To má ale negativní dopad a vede k tomu, že takové ženy jsou považovány za příliš maskulitní a často si vyslouží nálepku lesbičky nebo frigidní mrchy.

Lesbičky v pracovním prostředí
Odhalit nebo neodhalit svoji skutečnou sexuální orientaci? Vnímání a hodnocení sexuality ze strany kolegů je jedním z nejdůležitějších a nejcitlivěších a ovlivňuje momentální citový stav, i chování v budoucím pracovním prostředí. 

Pokud se žena odhalí, někteří spolupracovníci  přijmou ten fakt jako vyjasnění situace. Jiní ji začnou pozorovat z povzdálí nebo se mohou snažit zabránit zapojení do některých významných projektů. V nejhorším případě mohou přijít o práci nebo jsou nucené dobrovolně pracovní poměr ukončit.
Pokud si své tajemství ponechají, jsou velmi omezené a musí se neustále kontrolovat. Jsou vystaveny všetečným otázkám typu „kdy se budeš ty vdávat“. Nemohou přivést partnerku na firemní večírek nebo čerpat finanční benefity společnosti určené jaksi automaticky pro partnera opačného pohlaví.

Jisté teorie uvádí jako nezpochybnitelné, že sexuální atmosféra na pracovišti je svým způsobem krácení volného času nebo zpříjemněním jinak nudného dne. Má nádech dobrodružství, kterému jsou nakloněni nejen muži, ale i ženy.

Lenka Neubauerová, studentka sociální práce a sociální politiky na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity JEP v Ústí nad Labem.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.