feminismus.czČlánky › Nový polský premiér zrušil Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti žen a mužů

Nový polský premiér zrušil Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti žen a mužů

V pátek 4. listopadu oznámil nový polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz, že Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti, tedy polský centrální orgán zodpovědný za realizaci a prosazování základních opatření proti diskriminaci, podporu rovnosti žen a mužů a znevýhodněných skupin, ukončí svou činnost. Za čtyři roky své existence byl Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti žen a mužů pod vedením Magdaleny Środy velmi aktivní v realizaci aktivit na podporu rovnosti příležitostí, boji proti diskriminaci a prosazování změn v legislativě.

Nový polský premiér zrušil Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti žen a mužů

V pátek 4. listopadu oznámil nový polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz, že Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti, tedy polský centrální orgán zodpovědný za realizaci a prosazování základních opatření proti diskriminaci, podporu rovnosti žen a mužů a znevýhodněných skupin, ukončí svou činnost.

Za čtyři roky své existence byl Úřad zplnomocněnce pro rovné příležitosti žen a mužů pod vedením Magdaleny Środy velmi aktivní v realizaci aktivit na podporu rovnosti příležitostí, boji proti diskriminaci a prosazování změn v legislativě. Přispíval také ke společenské diskusi o rovnosti a jejích genderových perspektivách, a implementoval projekty financované ze zdrojů EU.

Již v pátek proto poslalo celkem 80 polských nevládních organizací (ženských, gay a lesbických organizací, a organizací zastupujících etnické a náboženské minority) protestní dopis premiérovi, v němž se všechny shodně ohradily proti zrušení úřadu Zplnomocněnkyně pro rovné příležitosti.

Poukazují na fakt, že základní funkcí úřadu bylo působit proti diskriminaci na základě pohlaví, rasy, původu, náboženství, víry, věku nebo sexuální orientace, a polská vláda založením tohoto úřadu plnila své povinnosti vyplývající z takových mezinárodních dokumentů jako Pekingská Platforma pro akci, direktiva 2002/73/EC (o principu rovného zacházení pro ženy a muže ve vztahu k přístupu k zaměstnání, dalšímu vzdělávání a pracovním podmínkám), direktiva 2000/43/EC (implementující princip rovného zacházení s lidmi bez ohledu na jejich rasový nebo etnický původ) a direktiva 2000/78/EC (zavádějící základní rámec pro rovné zacházení v zaměstnání). Zrušením úřadu se tak premiér dostává do rozporu s podmínkami, k jejichž naplňování se Polsko ve vztahu k Evropskému společenství zavázalo.

Organizace, jež premiéra oslovily s tím, aby své rozhodnutí přehodnotil, v závěru svého dopisu vyjadřují přání, aby rovnost, překonávání diskriminace a tolerance představovaly nejdůležitější hodnoty vlády a aby spolupráce s nevládními organizacemi zůstala klíčovou prioritou i nové vlády a státních institucí.

Zdroj: Malgorzata Tarasiewicz, NEWW/NEWW-Polska

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.