feminismus.czČlánky › "Odcházení - političky odchazející z politické scény a jejich zkušenosti"

"Odcházení - političky odchazející z politické scény a jejich zkušenosti"

20. březen 2008  |  Otevřená společnost
Unikátní výzkumná studie „Odcházení“ o politickém prostředí a především jeho zákulisí v České republice vznikla za podpory Nadace Open Society Praha. Socioložky PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D. působící na Technické univerzitě v Liberci a PhDr. Petra Rakušanová, Ph.D. působící v Sociologickém ústavu Akademii věd ČR realizovaly rozhovory se 17 bývalými političkami, aby se podělily o své zkušenosti z tohoto neobvyklého pracovního prostředí.


Politika jako fotbalové hřiště: Analýza politického prostředí v ČR

Unikátní výzkumná studie „Odcházení“ o politickém prostředí a především jeho zákulisí v České republice vznikla za podpory Nadace Open Society Praha. Socioložky PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D. působící na Technické univerzitě v Liberci a PhDr. Petra Rakušanová, Ph.D. působící v Sociologickém ústavu Akademii věd ČR realizovaly rozhovory se 17 bývalými političkami, aby se podělily o své zkušenosti z tohoto neobvyklého pracovního prostředí. Díky naprosté anonymitě rozhovorů a již ukončené politické kariéře jsou výsledkem velmi otevřené, nic nepřikrášlující výpovědi političek z celého stranického i mocenského spektra. Od bývalých ministryň, přes poslankyně, náměstkyně hejtmanů, krajské či obecní zastupitelky a starostky, všechny oslovené mluví bez zábran o tom, jaké překážky jsou v současnosti stavěny do cesty ženám, které chtějí ovlivňovat politické dění v naší zemi. Výpovědi byly zaznamenány v období březen – červen 2007.

Nejzajímavější výpovědi:

Zmiňují ostré mocenské boje a „chlapáckost“ politického prostředí:

„…když chceme hrát fotbal, musíme jít hrát fotbal, nemůžeme si jít na fotbalové hřiště s panenkami uprostřed hry, …ta politika, to je nastavený jako fotbal, fotbalový pravidla, ten prostor je jejich, ten čas je jejich, ty pravidla jsou jejich a my když tam jdeme, tak opravdu je to o tom hrát ten fotbal s nimi, podle jejich pravidel.“

Stranou nezůstává ani tlak veřejného mínění na jejich „ženskou roli“ ve společnosti:

„Každý se mě ptal, co tomu říká váš manžel? Ptá se někdo manžela..., co tomu říká vaše manželka, že jste se rozhodl jít do politiky? Ten [politik] si dělá co chce, odjakživa to tak bylo.“

Odkrývají i skryté, tragikomické praxe politického rozhodování:

„To je tisíckrát popsané, …že oni [muži] mají ty jiné struktury, kde se pak domlouvají, čili strávíte s nimi čtyři hodiny na zasedání předsednictva strany, něco si odhlasujete jako pět šest lidí a těch pět chlapů pak jde do nějaké hospody a tam si řeknou a co bychom se…, uděláme to jinak a zítra jí to řekneme.“

Závěry a doporučení budoucím i současným političkám:

Na základě desítek dalších stejně otevřených a často nepříjemnou realitu odkrývajících výpovědí dospěly autorky výzkumu k několika doporučením, jak mohou ženy působící v politice čelit dominantně mužskému prostředí, které je místy nepřátelské, plné nejrůznějších předsudků o roli žen ve společnosti. Ženy, které chtějí vstoupit do politiky, by měly:

  • Akceptovat participaci na mocenských procesech
  • Připravit se na práci uvnitř politických struktur
  • Nebát se nutnosti získání mocenských pozic
  • Klást důraz na vlastní odbornost
  • Vystupovat sebevědomě

Za hlavní a zbytečnou slabinu žen v politice pak autorky výzkumu považují právě tendence k pochybování o vlastních kvalitách. Ovšem nesmyslnost podobných obav vystihuje opět nejlépe jedna z přímých výpovědí:

„Žádná z žen, které se chtějí angažovat v politice, nemusí mít strach z toho, že by nebyla nějak dostatečně odborně kvalifikovaná, protože muži, mnozí muži si tuto otázku rozhodně nekladou.“

Kompletní znění výzkumné analýzy je dostupné na stránkách Nadace OSF Praha www.osf.cz.

Podrobnější informace poskytne:

Eliška Děcká
Nadace Open Society Fund Praha
Seifertova 47, 130 00 Praha 3

Telefon: 222 540 979
Email: eliska.decka@osf.cz

 

Nadace Open Society Fund Praha

Působí v České republice od roku 1992 jako součást mezinárodní sítě nadací založené a podporované americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem. Během svého působení vynaložila již více než 1 miliardu korun (rozdělenou do zhruba 9.000 grantů) na podporu aktivit usilujících o rozvoj otevřené společnosti a demokracie. Programy nadace jsou zaměřeny především na posílení role práva, rozvoj občanského sektoru, lidská práva, poskytování stipendií, podporu vzdělávání a mezinárodní spolupráci. Rovněž jsou podporovány organizace zaměřené na boj proti korupci,  posilování transparentnosti veřejné správy, obhajobu veřejného zájmu a usilující o rovné příležitosti pro ženy a muže a zvyšování politické participace žen.

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.

Působí na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci, kde vyučuje sociologii a vybrané společenské problémy. Spolupracuje se soukromou výzkumnou společností Gabal, Analysis & Consulting. Externě spolupracovala se Sociologickým ústavem Akademie věd s oddělením Gender a společnost. Vystudovala sociologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a Humanitní studia na Pedagogické fakultě téže univerzity. Absolvovala doktorské studium na FF UK Praha v oboru sociologie. Vedla projekt a podílela se na výzkumu a analýze.

Ph.Dr. Petra Rakušanová, Ph.D.

Pracuje jako vědecká pracovnice v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR v oddělení Sociologie politiky. Věnuje se zde mimo jiné tématu postavení žen v politice. Absolvovala doktorské studium politické sociologie ve společném doktorském program FSV UK a Sociologického ústavu AV ČR, Praha ČR. Studuje dále doktorské studium politologie na Jean Monnet Centre for European Studies, Bremen Univerity, Bremen, Německo. V projektu pracovala na výzkumu a analýze. 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.