feminismus.czČlánky › Podnikání žen v Kanadě

Podnikání žen v Kanadě

13. říjen 2005  |  Kanadská mozaika
CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce) ve své zprávě odhaduje, že v roce 2010 bude v Kanadě vlastnit malý podnik až jeden milion žen. Za posledních dvacet let se totiž počet kanadských podnikatelek zvýšil o 200 %. Podmínky pro podnikání žen se ale změnily již dříve, v šedesátých letech, kdy se po ženách zakládajících živnost přestal vyžadovat podpis manžela.

Podnikání žen v Kanadě

CIBC (Canadian Imperial Bank of Commerce) ve své zprávě odhaduje, že v roce 2010 bude v Kanadě vlastnit malý podnik až jeden milion žen. Za posledních dvacet let se totiž počet kanadských podnikatelek zvýšil o 200 %. Podmínky pro podnikání žen se ale změnily již dříve, v šedesátých letech, kdy se po ženách zakládajících živnost přestal vyžadovat podpis manžela.

Přestože je v Kanadě nyní přes 800 000 žen-podnikatelek, muži stále představují více než dvě třetiny lidí podnikatelsky činných. Ženy se od svých mužských protějšků liší ve strategii řízení podniku a v používaných metodách. Řízení daleko více než ekonomické faktory ovlivňuje snaha vytvořit rovnováhu mezi povoláním, rodinou a osobním životem. Každá čtvrtá podnikatelka má univerzitní vzdělání, které spolu s obchodními zkušenostmi a schopnostmi považují ženy za jeden z nejdůležitějších vkladů do podnikání.

Jelikož podnikatelky riskují daleko méně než muži, jejich firmy mají menší pravděpodobnost, že zkrachují. Jen jedna pětina firem podnikatelek se zaměřuje pouze na ženskou klientelu. Vláda se snaží podnikatelkám, které ročně přispívají kanadské ekonomice osmnácti miliardami kanadských dolarů, pomoci řadou regionálních aktivit a programů, jako např. organizováním národního Ekonomického fóra pro ženy či restrukturalizací rodičovské dovolené pro soukromé podnikatele.

www.liberal.parl.gc.ca/entrepreneur

www.entrepreneurship.qc.ca

www.cibc.com

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.