feminismus.czČlánky › Politika v Makedonii: Ženy to dokáží!

Politika v Makedonii: Ženy to dokáží!

27. říjen 2004  | Redakce F.cz
Unie ženských organizací Republiky Makedonie (síť 70 ženských organizací založená v roce 1994) ve spolupráci s Oddělením podpory rovných příležitostí Ministerstva práce a sociálních věcí a za finanční podpory ze strany monitorovací mise OSCE ve Skopje, zahájila implementaci druhé fáze projektu Women Can Do It - Local Elections 2004 (Ženy to dokáží – volby do místních zastupitelstev 2004).

Unie ženských organizací Republiky Makedonie (síť 70 ženských organizací založená v roce 1994) ve spolupráci s Oddělením podpory rovných příležitostí Ministerstva práce a sociálních věcí a za finanční podpory ze strany monitorovací mise OSCE ve Skopje, zahájila implementaci druhé fáze projektu Women Can Do It - Local Elections 2004 (Ženy to dokáží - volby do místních zastupitelstev 2004).

V rámci projektu zorganizuje každá z oslovených politických stran seminář, kde budou mít jeho účastníci - členové strany, muži i ženy - příležitost seznámit se se základy konceptu genderu, rovnosti a rovných příležitostí. Dozví se také o důležitosti participace žen a mužů v všech strukturách a zejména v pozicích poskytujících rozhodovací moc.

Cílem projektu je dosáhnout většího počtu žen zvolených ve volbách do místních zastupitelstev v roce 2004 v Makedonii. Zároveň se projekt zaměří na zlepšení pozice žen uvnitř politických stran a na iniciaci rozvoje politiky rovnosti žen a mužů. Vzhledem k tomu, že podpora účasti žen na rozhodování v rámci místních zastupitelstev by měla být pro každého úspěšného politika velmi důležitým krokem, bude Unie ženských organizací motivovat členky makedonských politických stran k prosazování vyššího počtu žen na kandidátní listiny svých stran ženských organizací.

První ze seminářů se uskutečnil ve dnech 23.-24.října ve Skopje, další - pro Rómskou politickou stranu OPRM - 28. a 29. října, také ve Skopje.

V uplynulých několika letech ženy projevily velký zájem o aktivní politickou účast a převzetí relevantních zodpovědností. Jejich participace v politice je velkým krokem vpřed zejména z pohledu rozvoje demokracie a respektu k lidským právům.

Unie ženských organizací Republiky Makedonie
Národní výbor žen Republiky Makedonie
telefon: + 389 2 3134 390
email: sozm@mt.net.mk; sozmrc@unet.com.mk
www.sozm.org.mk

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.