feminismus.czČlánky › Polsko: Hrozba hlubších restrikcí v interrupční legislativě

Polsko: Hrozba hlubších restrikcí v interrupční legislativě

12. říjen 2006  | Linda Sokačová  |  NEWW-Polska
Liga polských rodin, krajně pravicová politická strana sjednocující řadu národně-katolických stran, v několika týdnech předloží návrh zákona na další restrikce v interrupčním zákonodárství. Podle Wojciecha Wierzjskiho, víceprezidenta Ligy polských rodin a bývalého člena Evropského parlamentu, by měla být interrupce ze zdravotních důvodů v případě ohrožení života těhotné ženy zakázána.
Liga polských rodin, krajně pravicová politická strana sjednocující řadu národně-katolických stran, se rozhodla předložit návrh zákona na další restrikce v interrupčním zákonodárství. Podle Wojciecha Wierzjskiho, viceprezidenta Ligy polských rodin a bývalého člena Evropského parlamentu, by měla být interrupce ze zdravotních důvodů v případě ohrožení života těhotné ženy zakázána.

„Interrupce ze zdravotních důvodů nemůže být precedentem pro zabíjení lidského života. Je neakceptovatelné, aby byla garantována možnost interrupce, pokud je ohrožen např. zrak ženy. Taková možnost musí být zrušena.“

Wierzejski se odvolává na aktuální případ, který se dostal před Evropský soud pro lidská práva. Polka byla donucena donosit své třetí dítě, i když se tím výrazně zhoršil její zrak.

V současném Polsku není možné podstoupit interrupci ze sociálních důvodů. Interrupční zákon stanovuje pouze tři podmínky, které opravňují ženu k interrupci: pokud těhotenství ohrožuje život nebo zdraví těhotné ženy, pokud se prokáže, že je plod těžce a nenávratně poškozen nebo je důvodné podezření, že je těhotenství důsledkem kriminálního činu. Doktor, který provede nelegálně interrupci, může být odsouzen až na tři roky do vězení.

Polská legislativa je podobná irské. Pro Irsko je typická potratová turistika především do Velké Británie. Za takovou interrupci platí irské ženy částky od 350 liber.

V současné době sbírá nezisková organizace pro plánované rodičovství The Polish Federation for Women and Family Planning podpisy proti tomuto návrhu zákona. Doposud se k této iniciativě přihlásilo na dvě stě zahraničních osobností. Protestní dopis je možné podepsat na: http://www.federa.org.pl/signatures.

Podle zahraničních materiálů zpracovala Linda Sokačová.

Zdroj: www.federa.org.pl, http://www.neww.org.pl, www.thesite.org.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.