feminismus.czČlánky › Pořiďtě si nový diář na rok 2006!

Pořiďtě si nový diář na rok 2006!

26. říjen 2005
proFem, o.p.s. již devátým rokem vydává Diář Slavné ženy střední Evropy, jehož prostřednictvím představuje řadu významných a zajímavých žen z našeho regionu. Diář obsahuje kromě toho adresy a kontakty na instituce a neziskové organizace, které pracují v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, vysvětluje některé pojmy z genderové terminologie, seznamuje s novými organizacemi či projekty.
Hledání „největšího Čecha“ to znovu ukázalo – pídilo se po osobnosti z dějin a současnosti, z kultury, vědy, politického života. Do užšího výběru deseti nejlepších se dostalo devět mužů a až na posledním místě skončila jedna žena. Nebylo divu, neboť se i zde hledal opakovaně pouze „mužský rod“, Čech - a ne Češka.
A tak je tomu i v dějinách naší země vůbec. Slýcháme sice již po několik let silná a velká slova o rovnosti žen a mužů a jejich rovných přístupů ke všem příležitostem v politice, ekonomice, vědě a kultuře. Jsou však prázdná, neboť fakta mluví jinak. Ženy v Čechách „se konají“ téměř ve všech společensky důležitých oborech jen na dolních příčkách škály - někde mezi posledními deseti až patnácti procenty.
I proto hledáme již devátým rokem v dějinách střední Evropy ženy, které je spoluvytvářely. Téměř každý den máme dnes už možnost oslavit některou z umělkyň, političek, historických osobností, sportovkyň, vědkyň nebo aktivistek či odbojářek. Také proto, aby všichni „slavní Češi“ konečně pochopili, že jim patří pouze polovina nebe.
Diář obsahuje kromě toho adresy a kontakty na instituce a neziskové organizace, které pracují v oblasti rovných příležitostí žen a mužů, vysvětluje některé pojmy z genderové terminologie, seznamuje s novými organizacemi či projekty.

9.ročník 2005, ISBN 80-903626-0-5, Kč 95,00, kapesní formát 15x10,5 cm.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.