feminismus.czČlánky › Porodní asistence 3/2006

Porodní asistence 3/2006

15. listopad 2006
Vyšlo nové číslo časopisu Porodní asistence 3/2006. Časopis je k dispozici k zapůjčení nebo volně v prodeji v knihovně Gender Studies za 45,- Kč. Možno zaslat i na dobírku. Vaše objednávky příjmáme na emailu: knihvona@genderstudies.cz nebo na telefonu 224 913 350.

Hlavní téma čísla: těhotenství - právo volby

Z obsahu:

Zásady dispenzární prenatální péče ve fyziologickém těhotenství v ČR

Základní frekvence a péče o ženy s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím. Přijato v květnu 2005 výbory ČGPS ČLS JEP, sekcí perinatální medicíny ČGPS ČLS JEP a sekcí ambulantních gynekologů ČGPS ČLS JEP.

Prenatální diagnostika: Triumf techniky nebo Pandořina skříňka?

Sarah J. Buckley, Nový Zéland

Autorka popisuje základní součásti prenatální diagnostiky, jejich rizika a zamýšlí se na základě vědeckých studií nad volbami, které ženy podstupující tyto testy, musejí následně činit. Etické a filozofické otázky spojené s tímto rozhodováním jsou pro život matek, dětí a celého lidstva velmi zásadní. Článek z Midwifery Today (jaro 2006) zpracovaly MUDr. Petra Flégrová, PhDr. Eva Labusová a MUDr. Helena Máslová.

Genetický screening - Svobodná volba?

Ivana Königsmarková, Praha

Dotazníkové šetření provedené v rámci obsáhlejší studie společnosti Gender Studies na téma reprodukční práva žen zjišťovalo postoj žen a zdravotníků k těhotenským screeningům v ČR. Výsledkem studie je infobalíček na téma Reprodukční práva, který naleznete na http://www.genderstudies.cz/download/GB-reprodukcniprava-0205.pdf

Profesor Jérôme Lejeune, život pro zavržené

Krátké seznámení s životem velkého vědce - objevitele trizomie 21 - příčiny Downova syndromu (DS). Jako věřící člověk toužil po tom, objasnit onemocnění dětí postižených DS a léčit je. Ke konci života trpěl pocitem viny, jelikož na základě jeho objevu začalo docházet k selekci populace a nikoliv k péči a ošetřování.

Interrupce je problém, ale musí mít řešení

PhDr. Eva Labusová, Praha

Popis praxe centra pro rodinné plánování Balance v Německu, kde se soustřeďují na péči o ženy při interrupcích. Podpora v takto těžkých životních situacích v ČR zatím chybí. Výkon práce PA v rozporu se svědomím, definice potratů, statistiky, mezinárodní definice živě narozeného dítěte.

Downův syndrom

Přehled organizací v ČR a SR zabývajících se DS a pomocí rodinám s takto postiženými dětmi. Přehled literatury, mezinárodní den DS.

Moje vzácné děťátko

Jitka Chalupová, Praha

Výpověď matky se třemi dětmi - dvěma zdravými (po obou špatných výsledcích testů) a jedním postiženým (testy v tomto případě nic nesignalizovaly). Nebýt víry, pravděpodobně by podstoupila dvě interrupce. Z Knihy porodních příběhů, kterou připravuje o.s. Aperio - www.aperio.cz

Zprávy a aktuality

Výstava Umění porodit očima klinické psycholožky, Konference Aby dojčenie bolo úspešné, Oběžník Porodní asistentky a porod doma, Prenatální diagnostika v Olomouci, Očkování proti rakovině děložního čípku.

Porodní sály

Provoňte porodnice ... potřetí

Věra Chvojková, Praha

Závěr aromaseriálu - užití aromaolejů v II. a III. době porodní.

Práce v ambulanci

Když se řekne přirozené plánování rodičovství

Laďka Ryšavá, Brno

Podrobné seznámení s bonnskou Symptotermální metodou jako vysoce spolehlivou a přirozenou antikoncepční metodou.

Ze zahraničí

Vize proměněná v život

PhDr. Eva Labusová, Praha

Způsob práce legendární porodní asistentky Iny May Gaskin v porodnickém zařízení v Tenessee, USA. Metodická a filozofická východiska pro práci s přirozenými porody, statistiky z 2000 porodů.

Protržení vaku blan

RCM - Royal College of Midwives, Londýn, Velká Británie

Pokračování seriálu o kampani pro britské porodní asistentky s částí v angličtině pro rozšíření slovní zásoby a terminologie. Proč a kdy se používá umělé protržení vaku blan, je nezbytné, jaké jsou škodlivé důsledky rutinního přístupu… Seznam literatury. Originál na http://www.rcmnormalbirth.net

Kojení

Světový týden kojení

Oslava 25 let přijetí Kodexu marketingu kojenecké výživy.

Výtah z Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléka

Body, které se týkají zdravotníků a Kodexu - důležité právě pro porodní asistentky a pediatry.

Historie

RNDr. Lída Lhotská, CSc., Ženeva, Švýcarsko

Historický přehled vývoje Kodexu a popis některých nevhodných marketingových praktik při propagaci kojenecké výživy.

Recenze

Eliška Kodyšová, Freiburg, Německo

Recenze knihy Sarah J. Buckley Gentle Birth, Gentle Mothering (Ohleduplný porod, ohleduplná matřeská péče). Kniha vyšla zatím pouze v angličtině - součástí je kupónek na slevu pro zájemce, kteří by si chtěli po internetu knihu zakoupit - www.sarahjbuckley.com

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.