feminismus.czČlánky › Pozvánka na oslavu 10.vydání jediného českého feministického diáře – “Slavné ženy střední Evropy”

Pozvánka na oslavu 10.vydání jediného českého feministického diáře – “Slavné ženy střední Evropy”

9. říjen 2006  | Saša Lineau  |  Profem
Pozvánka na oslavu 10. vydání jediného českého feministického diáře – “Slavné ženy střední Evropy” která se koná v pondělí, 23.října, od 18 hodin v prostorách Goethe-Institutu, Masarykovo nábř. 32, 110 00 Praha.
Pozvánka na oslavu 10.vydání jediného českého feministického diáře – “Slavné ženy střední Evropy” která se koná v pondělí, 23.října, od 18 hodin v prostorách Goethe-Institutu, Masarykovo nábř. 32, 110 00 Praha… I když je to téměř k nevíře, již po desáté se proFem o.p.s. pustila do dobrodružství, které ji ne vždy přineslo pouze uznání. Ale kromě konstruktivní kritiky, které si všímala, aby se vyvarovala dalších historických a jiných chyb, se proFem probírala veškerými antifeministickými úskalími a vyjádřenými pochybnostmi dost statečně – důkazem nám budiž právě toto 10.výroční vydání, které jsme nazvaly “Prezidentky a revolucionářky” a kterým se otevíráme jak bádání v historii žen žijících, tak překračujeme hranice regionu, které jsme si samy definovaly jako střední Evropu a rozšiřovaly ho podle potřeby. Bez velkorysé podpory tohoto vydání nadací Open Society Fund Praha by však možná zůstalo u těch devíti odvážných!… Slavnostního uvedení revolučních změn ve vydávání dalších diářů a vedení databank slavných žen se zúčastní i naše “múza” – německá spisovatelka, vydavatelka obdobných diářů v SRN a profesorka linguistiky Luise Pusch. Její německé “Berühmte Frauen“ slaví na příští rok také výročí – 20.vydávání diářů s portréty žen z celého světa. Luise Pusch kromě shromažďování dat slavných žen v databankách, vydávání knih aj. současně zcela zásadně ovlivnila německý jazyk posledního desetiletí v genderovém smyslu a určitě bude i toto požitkem nejen pro ty z Vás, které/kteří mluvíte německy... Tlumočení česko-německy a nazpět je dík podpoře Německého velvyslanectví v ČR zajištěno, krásné prostředí, ve kterém jsme slavily již první vydání diáře před 10 lety (za účasti Luise Pusch a tehdejší ředitelky Goethe-Institutu paní Becker), máme dík podpoře vedení Goethe-Institutu k dispozici a tak patří i GI za to náš upřímný dík! Kultivované čtení autorek letošních českých a německých portrétů a rozmluva v genderově připraveném prostoru vám pobyt s námi zpříjemní a určitě neodmítnete ani následné milé občerstvení, které k naší radosti zajistí zaručené biologicko-vegetariánská „cateringová“ firma pana Smiggels-Kavky... Připravujeme také malé překvapení – tímto večerem chceme otevřít dvouměsíční malou výstavku diářů Slavných žen – německo-česko-slovenských, která bude následně k dispozici v prostorách Gender studies v Gorazdově ulici 20 na Praze 2 až do konce roku. Srdečně Vás ještě jednou zveme, přijďte, slavte s námi, diskutujte, poslouchejte, inspirujte se! Váš tým proFem o.p.s., za všechny kolegyně s radostí Saša Lienau
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.